Wat betekent assertiviteit en assertief gedrag?

Zelfverzekerde vrouw op een hooibaal

Geplaatst op maandag 28 mei 2012 door Nelly de Jong

Assertiviteit en assertief gedrag of assertieve communicatie betekent dat je in staat bent om op een rustige manier voor jezelf te zorgen en voor jezelf op te komen, zonder dat je daarbij voorbij gaat aan de (assertieve) rechten van de ander. Als je je assertief gedraagt, dan ben je in staat om jouw behoeften, je gedachten en je gevoel open, eerlijk en direct te uiten. 

Assertiviteit betekent verantwoordelijkheid nemen

Als je je assertief gedraagt en je assertief communiceert dan bescherm je jouw eigen rechten en de rechten van de ander respecteer je. Je bent blij en tevreden met jezelf en wie je bent. Je beschikt over een gezonde dosis zelfvertrouwen. Je bent als je je assertief gedraagt en communiceert in staat om je doelen te bereiken zonder dat je dat over de rug van anderen hoeft te doen. Je communiceert open en eerlijk en sociaal. Je weet dat je verantwoordelijk bent voor jouw keuzes en kiest wat in jouw werkelijkheid de beste keus is voor jou en voor de ander.

Assertiviteit betekent je open en transparant opstellen

Als je assertief communiceert versterk je je relaties doordat je je open en transparant opstelt. Je beschermt je eigen rechten en blijft waar nodig op je standpunt staan. Je weet dat niemand je kan kwetsen zonder jouw toestemming en laat problemen waar ze horen. Je communiceert eerlijk vanuit gevoelens en behoeften, je vermijdt agressie en laat de ander in zijn of haar waarde.

Assertief gedrag levert energie en zelfvertrouwen op

Assertief gedrag en een assertieve houding levert veel energie en zelfvertrouwen op, doordat je voor jezelf op komt als dat nodig is. Daarbij ben je succesvol en effectief in het onderhandelen. Je bereikt persoonlijke groei en gaat voor het realiseren van je doelen. Je neemt het heft van je eigen leven in hand en weet dat je verantwoordelijk bent voor de invulling van jouw wensen en je behoeften. Verder weet je dat je zelf verantwoordelijk bent voor de kwaliteit van jouw relaties.

Assertiviteit betekent risico's nemen

Assertiviteit betekent ook dat je bereid moet zijn om af en toe risico’s te nemen en uit je comfortzone te komen. Risico’s in de zin van open en eerlijk zijn in het inbrengen van jouw behoeften, wensen en gevoelens. Door je bewust te zijn van jouw gedachten, gevoelens en behoeften kun je ook stappen zetten om die behoeften ingevuld te krijgen. In die zin leer je uitstekend voor jezelf te zorgen. Dat betekent niet perse dat je altijd krijgt wat je wilt, maar wel dat je in ieder geval een goed gevoel bij jezelf kunt constateren omdat je gedaan hebt wat je moest doen om het beste uit de situatie te halen.

Gratis e-book Liever Assertieverdownloaden?

Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? 
Vraag dan mijn 57 pagina’s tellende gratis e-book aan!   

Liever Assertiever

    
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Ik wil assertiever worden. Hoe doe ik dat?
Tien tips voor het omgaan met conflicten in relaties »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Wat betekent assertiviteit en assertief gedrag?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.