Assertiviteit: Bewust bouwen aan zelfvertrouwen

Ontspannen vrouw, zelfverzekerd

Geplaatst op dinsdag 3 juli 2018 door Nelly de Jong

Bouwen aan zelfvertrouwen kan veel betekenen voor hoe je in je leven staat. Vooral daar waar dat zelfvertrouwen ontbreekt. Het vertrouwen dat je in jezelf hebt is een optelsom van alle situaties en gebeurtenissen die je hebt ervaren in je leven en de gedachten en de betekenis die je daaraan hebt gegeven. Echt zelfvertrouwen ontstaat door een gevoel van absolute zekerheid in jezelf, dat je in staat bent om alles wat het leven je brengt aan te kunnen. Mensen die echt in zichzelf vertrouwen stralen rust, beheersing, kracht en zekerheid uit. Mensen met zelfvertrouwen geven om andere mensen en ze maken dat die zich ook goed gaan voelen als ze bij hen in de buurt zijn. Ze hebben het niet nodig om op te scheppen, of om zich dominant te gedragen, want ze weten dat hun daden meer zeggen dan woorden. Mensen die over zichzelf opscheppen hebben vaak veel onzekerheid te verbergen. Opscheppen over jezelf is in de praktijk juist meestal een manier om je onzekerheid te maskeren en zeker geen teken van zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen is situatieafhankelijk

Je gevoel van zekerheid is mede afhankelijk van de situatie en wat je doet of wilt doen. Je zelfvertrouwen verschilt daarmee dus per activiteit of omstandigheden. Misschien ga je wel vol vertrouwen een gitaarconcert in en rijd je vol vertrouwen in je auto, maar voel je je misschien wel volkomen incompetent waar het om je nieuwe baan of het veroveren van een partner gaat.

Zelfvertrouwen betekent: In jezelf geloven

Om volledig op jezelf te kunnen vertrouwen moet je volkomen in jezelf geloven. Wanneer je volledig in jezelf gelooft vraag je jezelf niet af of je iets al of niet kunt doen. Je stelt geen negatieve vragen als: Wat als het nu niet goed gaat? En: Waarom overkomt mij dit? Als je echt in jezelf gelooft en je wilt iets echt, dan ga je er voor, en doe je wat nodig is, net zo lang totdat je je doel hebt bereikt. Dan weet je dat het niet meer en niet minder dan een kwestie van tijd is totdat je geleerd hebt wat je hebt te doen om je doel te bereiken. Want uiteindelijk kunnen heel veel, echt heel veel dingen gewoon worden aangeleerd. En je steekt dan geen energie in twijfel, maar juist in dat gevoel van zekerheid dat je dat wat je wilt ook kunt bereiken.

Als ik geen vertrouwen heb in mezelf, moet ik uit mijn luie stoel komen en iets gaan doen waar ik zelfvertrouwen van krijg

Natuurlijke staat

Als baby hoefde je niet te bouwen aan je zelfvertrouwen Als kind worden we in principe van nature allemaal in een pure en oorspronkelijke staat geboren, waarin alles nog mogelijk is. Dat is ook de staat waarin je werkelijk bent wie je bent. Je voelt (nog) geen schaamte, schuldgevoel, angst… Je hebt geen last van allerlei beperkende en negatieve gedachtes, zorgen, gebrek aan zelfvertrouwen. Je wordt volkomen zorgeloos en vrijmoedig geboren, zonder dat je ook maar enige behoefte voelt om je aan te passen. Als pasgeboren kind ben je van nature krachtig en beschik je over alle zelfvertrouwen. Je doet alleen maar waar je zin in hebt en wat je leuk vindt. En als je ergens geen zin in hebt, doe je gewoon even niet mee. Als kind leefde je in het hier en nu, speels, blij en vrolijk deed je je ding in je leven. Je was continu verwonderd en verbaasd je werkelijkheid aan het onderzoeken zonder enige vorm van angst.

Zelfvertrouwen en angst

De enige twee vormen van angst waar je als kind mee wordt geboren zijn de angst om te vallen en de angst voor lawaai, voor harde geluiden. Alle andere angst die je later in je leven in de weg zit is je aangeleerd door je ouders en anderen in je omgeving. Die andere angsten zijn in die zin ook geen authentieke angsten. Ze bestaan namelijk alleen maar in jouw hoofd. De angst om te mislukken, de angst voor succes, voor afwijzing, het onbekende, wat zal de buurvrouw wel niet van me denken. Ben ik wel goed genoeg? Je kunt leren om al die angsten in de prullenbak te gooien, waar ze thuis horen. Over angst kun je verder lezen in het artikel: Angst tips voor als je bang bent.

Vrouw die in kleine stapjes vooruit gaat

Ik leer toch nooit lopen...

Wat denk je dat er met je zou gebeuren als je weer vanuit je kinderlijke kijk zou leven? Als je weer net zolang zou blijven proberen te gaan lopen, net zolang totdat je het kunt. Een gemiddeld meisje valt 2100 keer en een gemiddeld jongetje 2400 keer voordat het loopt. Wat zou er gebeurd zijn als je na de 1600ste keer had gezegd: ik stop er mee. Dat lopen is me te ingewikkeld. Ik leer toch nooit lopen. Wat zou dat met je hebben gedaan denk je? Bouwen aan zelfvertrouwen kun je daarmee prima vergelijken. Het is een proces en geen knopje waar je op drukt, maar zeker haalbaar.

Oefenen, oefenen, oefenen

En wat zou er gebeuren met de andere doelen en verlangens in je leven als je niet zou stoppen na 1600 keer ‘proberen/oefenen’? Ben jij net als zoveel volwassenen zo bang om te vallen dat je maar helemaal niet aan iets nieuws begint? Of ben je bang dat het er misschien gek uit ziet als je iets nieuws uitprobeert? Zijn er niet veel belangrijkere dingen in je leven dan er goed uitzien? En stoppen na de 1600ste keer doen we al helemaal niet, want lang voor die tijd heb je het waarschijnlijk opgegeven. Wat we ergens onderweg naar het volwassen worden hebben geleerd is om als iets niet meteen lukt het na een paar pogingen al op te geven in het idee dat het toch nooit wat gaat worden. En ja, dat maak je dan vervolgens ook waar.

Houd vertrouwen, juist als het tegenzit

Ik val alleen maar...

Stel je voor dat je kind tegen jou als vader of als moeder zou zeggen: Nee hoor, dat lopen is niks voor mij. Ik heb al dertig keer geprobeerd en ik vind het helemaal niks. Ik val alleen maar… Zou dat acceptabel voor je zijn? De angst waar je last van hebt is aangeleerd gedrag en niets anders dan een illusie in je hoofd. Veel reëler en natuurlijker is het kiezen voor het gegeven dat vrijwel alles toegankelijk voor je is. Zoek het kind in jezelf, de dromer weer eens op. Dat kind in je dat niet geleerd heeft zichzelf zo te beperken met een dergelijke negatieve zelfdialoog als je volwassen jij. Lees verder over hoe je je innerlijke staat kunt veranderen in het artikel: Recept om je goed te voelen.

De basis van je gebrek aan zelfvertrouwen

Het vertrouwen dat je in jezelf hebt is een optelsom van alle situaties en gebeurtenissen die je hebt ervaren in je leven en jouw gedachten en de betekenis die je daaraan hebt gegeven. Heb jij wel eens een onzekere baby gezien? Ik in ieder geval niet. Jonge kinderen staan volkomen onbevangen in de wereld. Ze willen graag alles ontdekken en alles weten. Alleen al daaruit kun je afleiden dat onzekerheid is aangeleerd en daarom ook weer afgeleerd kan worden. Of het nu om je uiterlijk, gedrag of iets anders is, ergens is er een gebeurtenis geweest die de basis vormt van je onzekerheid. Misschien werd je gepest op school, misschien maakte een van je ouders een of meerdere keren een onhandige opmerking. Misschien ben je vlak na de geboorte door fysieke problemen van jou of je moeder een poosje van haar gescheiden geweest.

Ik mag gewoon mezelf zijn en er op vertrouwen dat dat goed genoeg is.

Zelfvertrouwen kwijtraken

Sommige dingen hakken er bij je in als kind. Omdat je als kind zijnde er geen andere betekenis aan kunt geven dan dat het je pijn doet. Door de ogen van een volwassene bekeken zijn het vaak niet zulke schokkende gebeurtenissen, maar door de ogen van het kind wel. Een kind wat zijn moeder kwijt raakt in een volle supermarkt, zal gemakkelijk in paniek raken en is volkomen zijn veiligheid en zelfvertrouwen kwijt. Dat kan een grote angst oproepen en maken dat het kind in bepaalde situaties voorzichtig en oplettender wordt. Het raakt een stukje van zijn zorgeloosheid kwijt.

Goedbedoeld maar slecht uitgepakt voor je zelfvertrouwen

Of je vader of moeder die goedbedoeld vertelt wat er nog beter kan aan het proefwerk kan bij jou het gevoel oproepen dat het niet goed genoeg is. Als kind ben je immers nog niet in staat om het onderscheid aan te brengen tussen iets wat je doet en dat wat je bent. In de ontwikkeling van het zelfstandig leren denken, de ontwikkeling van je ego, koppel je gemakkelijk alles aan elkaar. En dan betekent het dat wanneer je vader een keer tegen je zegt dat je iets onhandig doet, dat jij er de betekenis aan geeft dat je onhandig bent.

Je bent niet wat je denkt

Andersom gebeurt ook regelmatig. Ouders die niet in staat zijn om het onderscheid tussen wie je bent en wat je doet te maken geven onbewust aan hun kind de boodschap mee, dat wanneer het iets onhandigs doet, dat het kind niet goed is zoals het is. En daar bouw je natuurlijk geen zelfvertrouwen mee op. Maar dat hoeft niet zo te zijn en/of te blijven. Het kan echt anders! Je kunt echt bouwen aan je zelfvertrouwen.

Leven zonder vertrouwen is als rijden in mijn auto met de handrem erop

Wat als je vol zelfvertrouwen was?

Als je naar het kind in jezelf gaat, ga dan ook eens op zoek naar je dromen voor jezelf en jouw leven. Wat zijn jouw doelen? Waar ga je voor? Wat voor unieke talenten heb jij die je ten dienste van anderen kunt brengen? Hoe zou je leven er anders uitzien denk je als je zeker wist dat je nooit zou kunnen mislukken? Als alles wat je wilde zou gebeuren. Zou je andere keuzes maken denk je? Zou je ander werk doen? Meer geld aan je baas vragen? Verre reizen gaan maken? Wat zou je doen als je wist dat je alles aan kon? Zou je andere en grotere dromen en wensen hebben dan je nu hebt? Als je zelfvertrouwen goed is, dan zijn je toekomstmogelijkheden eindeloos. Een goed zelfvertrouwen verandert je kijk op je leven. Wat zou je bijvoorbeeld doen als je zeker wist dat het niet mis kan gaan? Als je zeker wist dat je niet kon falen? Zou je dan geen grotere doelen zou stellen dan je tot nu toe gedaan hebt? Reken er maar op dat je alles zou doen wat nodig was om bijvoorbeeld meer geld te verdienen, vaker op vakantie te kunnen, mooie kleren of een huis kopen. Of juist iets voor andere mensen doen. Andere mensen leren hoe zij ook kunnen hebben en ervaren wat in jouw leven is. Doen wat je maar wilt. Steeds opnieuw wat jij wilt en zo vaak je wilt. Dat wat jou een gevoel van welbevinden, geluk en voldoening geeft. Waar en wanneer je wilt.

Anders reageren met zelfvertrouwen

Zou je anders reageren denk je? Zeker weten dat je anders zou reageren. Misschien je baas om promotie vragen of bij een ander bedrijf ander werk gaan doen. Je zou jezelf beter presenteren en een betere werkomgeving voor jezelf creëren in plaats van genoegen te nemen met allerlei halfbakken compromissen. Je zou veel creatiever zijn en riskantere dingen durven doen. Je zou je krachtiger en invloedrijker gedragen naar andere mensen. Je zou ook populairder en aardiger zijn waar je ook heen zou gaan.

Met zelfvertrouwen kijkt iedereen naar je op

Je laat van je horen en jouw mening wordt gerespecteerd. Iedereen kijkt naar je op. Je krijgt de verantwoordelijkheid omdat iedereen weet dat jij doet wat nodig is om dingen voor elkaar te krijgen. Je zou prestige en status hebben en allerlei kansen en mogelijkheden komen op je pad. Je zou effectiever met je problemen omgaan. Denken in oplossingen en hoe elke situatie uiteindelijk in jouw voordeel verandert. Je zou lachen om verschillen en nagaan hoe de situatie jou tot voordeel kan zijn. Je zou limonade van citroenen maken.  

Zelfvertrouwen maakt onoverwinnelijk

Je zou beter onderhandelen en een betere prijs en betere voorwaarden krijgen in alles wat je koopt of verkoopt. Niets is meer onmogelijk. Je voelt je geweldig en gelukkig onder alle omstandigheden. Je weet dat je alles in je hebt om dat wat nodig is te doen om elke verandering die nodig is om jouw leven precies zo te laten zijn als jij dat wilt. Je bent dan meester over jouw schip en je zou de regie hebben over je leven en met dat totale gevoel van zelfvertrouwen zou je een bijzonder mens zijn.

Gebrek aan zelfvertrouwen

Realiseer je eens wat de impact van een gebrek aan vertrouwen in jezelf is. En realiseer je ook dat het niet nodig is. Dat je heel gemakkelijk leren kunt hoe het anders kan. Dat je dat wat je eerder hebt aangeleerd ook weer af kunt leren. Daarmee bedoel ik niet te zeggen dat er ook maar iets ‘fout’ is gegaan in je verleden. De keuzes die je als kind hebt gemaakt waren voor dat moment de beste keuzes. Toen werkte het voor je. Toen had je het misschien nodig. Maar nu zitten een deel van die keuzes en overtuigingen je goed in de weg terwijl dat niet meer nodig is. Gun jezelf een ander leven waarin je de verschuiving maakt van een leven in angst en tekort naar een leven van plezier en van overvloed. Niets staat je nog langer in de weg. De keus is aan jou.

Hoe kan ik bouwen aan zelfvertrouwen?

De grote vraag voor jou is misschien op dit moment nog: Hoe kom ik daar dan? Herken je dat je vooral bang bent voor de dingen die je nog niet kent? En voor dingen die je wel kent, maar waar je eerder een negatieve ervaring mee hebt opgedaan? Vaak doe je jezelf tekort. Je vergelijkt jezelf met andere mensen en komt er in die vergelijking naar jouw idee niet zo goed af. Daar doe je jezelf dan weer tekort mee. Herken je wat er in dat proces gebeurt? Er is een oorzaak en er is een gevolg. Het zijn jouw gedachten over wat er in je werkelijkheid is of wil zijn die de gedachte van een gebrek aan zelfvertrouwen creëren.

Zolang ik me niet zeker voel, doe ik alsof. Mijn vertrouwen dat ik het kan volgt dan vanzelf

Gebrek aan zelfvertrouwen?

Als je gedachten hebt die een negatief beeld over jezelf weergeven en jij steekt daar energie in dan neem je genoegen met minder dan nodig is. In plaats van een leven met een groot zelfvertrouwen, zelfwaardering en trots laat je je dagen gewoon voorbij gaan in een bepaalde standaardroutine. Als zelfvertrouwen zo belangrijk is, hoe komt het dan dat zoveel mensen last hebben van een gebrek eraan? Gebrek aan zelfvertrouwen om het leven te leiden dat je graag wilt.

Je kunt bouwen aan zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is een kwaliteit die je gewoon kunt leren. Je kunt gewoon bouwen aan zelfvertrouwen. Stap voor stap kun je leren je zelfvertrouwen op te bouwen bijvoorbeeld als je mijn training Zelfvertrouwen voor Vrouwen volgt. Iedereen heeft een bepaalde mate van basisvertrouwen opgebouwd in zijn leven. En je kunt verder doorleren om je altijd en overal vol zelfvertrouwen te voelen.

Zelfvertrouwen en de wet van oorzaak en gevolg

Socrates, een oude filosoof waar je misschien wel eens van hebt gehoord, leerde ons de wet van causaliteit. Oftewel de wet van oorzaak en gevolg. De wet van oorzaak en gevolg kan je opsluiten of juist vrijheid geven om te leven zoals je wilt. In plaats van energie te steken in het oordelende denken kun je ook met de wet van oorzaak en gevolg gaan leven in alles wat je doet. Wat bedoel ik daarmee? In plaats van te oordelen over wat er in je werkelijkheid is en het als goed of fout te bestempelen, kun je ook kijken of iets je dichter bij je doel brengt of het je juist bij je doel weghoudt. Anders gezegd: Als je meer van een bepaald gevolg wilt, zul je meer van de oorzaak moeten creëren.

Zelfvertrouwen is het eerste geheim van succes.

Zelfvertrouwen heeft een oorzaak en een gevolg

De wet van oorzaak en gevolg is zowel een fysieke als ook een mentale wet. Alles wat er in je leven is heeft een oorzaak en een gevolg. Als je ergens ooit succesvol in was kun je achterhalen wat de oorzaak was en door die oorzaak te herhalen creëer je meer van die gevolgen. De wet van oorzaak en gevolg zegt ook dat als er dingen in je leven zijn die je niet fijn vindt of die je niet wilt, zoals te zwaar zijn, te weinig zelfvertrouwen hebben, arm zijn, dat daar ook oorzaken voor zijn.

Andere oorzaken, andere gevolgen

En ook dan moet je terug naar de oorzaak en door andere oorzaken te creëren, creëer je ook andere gevolgen. Andere effecten en andere resultaten. Iedereen kent dat en iedereen weet dat. Alles gebeurt om een bepaalde reden. Zowel succes als mislukking. Het is gewoon hoe dingen werken in ons universum. Misschien ben je niet gelukkig in je leven of je werk of relaties. Toch is de kans groot dat je dezelfde dingen blijft doen en een andere uitkomst verwachten.

Definitie van waanzin

Einstein noemde dat destijds de definitie van waanzin: Hetzelfde blijven doen en een andere uitkomst verwachten. Mensen met een groot zelfvertrouwen doen vaak bijzondere dingen, die ze soms hebben geleerd van hun ouders, maar soms ook niet. Soms is sprake van veel kritiek en te weinig aandacht bij het opgroeien. Het gevolg daar van is dat je leert denken dat je niet goed genoeg bent en dat je niet belangrijk genoeg bent. Je ervaart dan in vergelijking met andere, meer succesvolle mensen een lagere zelfwaardering.

Als ik doe wat ik altijd deed, zal ik krijgen wat ik altijd kreeg

Succes is niet gelijk aan geluk

Soms werken mensen hard voor of aan hun succes in de buitenwereld. Als ze dat succes dan vervolgens bereiken kunnen ze in paniek schieten, omdat ze zich niet goed genoeg voelen om dat succes te hebben. En dat gevoel raak je niet kwijt door aan de buitenkant wat te doen. Wat iedereen uiteindelijk wil is een goed gevoel. Daar draait alles om. Om steeds opnieuw in elke situatie een goed gevoel te krijgen. Gelukkig en positief zijn, en een gevoel van welbevinden ervaren en rust in je hoofd en je lijf. Dat is een van de grootste verlangens van ons allemaal.

Dealen met wat zich aandient

Uiteindelijk lukt je dat alleen maar als je in staat bent om te dealen met wat zich in je leven aandient. Wat zich aandient in je familie, je werk, je klanten, je sociale contacten, je vrienden, enz. De valkuil is dat veel mensen vooral aan de slag gaan met de gevolgen. Ze steken energie in iets dat niet werkt. Je kunt daarom beter aan de slag gaan met de oorzaken. En dan bedoel ik kijken naar wat mensen met een groot zelfvertrouwen doen en dat zelf ook gaan doen. Als je dat consistent doet, zul je op een gegeven moment zelf ook vertrouwen bereiken.

Bewust bouwen aan zelfvertrouwen

Wees je bewust dat onzekerheid is aangeleerd en ook weer afgeleerd kan worden. En dat echt zelfvertrouwen ontstaat door een gevoel van absolute zekerheid in jezelf, dat je in staat bent om alles wat het leven je brengt aan te kunnen. Dat je jezelf in staat acht om te kunnen dealen met wat er komt. Wat er dan ook maar in je leven op je pad komt. Als je in staat bent te accepteren dat er is wat er is, en dat jij bent wie je bent, verandert er veel.  

Wat kun je verder doen?

Lees verder over hoe je je zelfvertrouwen ooit bent kwijt geraakt en wat je er nog meer aan kunt doen. 
Zelfvertrouwen? Geef nooit op!

Er zijn veel overeenkomsten tussen zelfvertrouwen en succesvolle mensen. Succesvolle mensen doen andere dingen dan onzekere mensen die bang zijn om te falen. Wil je af van je onzekerheid? Lees hier wat succesvolle mensen doen.

Online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen. Die helpt je om vertrouwen in jezelf te krijgen en beter voor jezelf te zorgen, waardoor je voluit kunt gaan leven en genieten van al het moois dat het leven je te bieden heeft. Meld je vandaag nog aan, zodat ook jij het geheim ontdekt! 

Zelfvertrouwen voor Vrouwen

3 Daagse training Liever Assertiever

Of als je liever face to face leert, is meedoen met de 3 daagse training Liever Assertiever ook een goede optie. Als je meedoet, ontvang je de online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen er gratis bij.

Assertiviteitstraining Liever Assertiever
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Wat zul je succesvolle mensen niet zien doen?
Relaties: Lief zijn voor elkaar »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Zelfvertrouwen en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Margriet op donderdag 16 augustus 2012 om 21:35
Bij mij helpt een mantra heel goed. Ik moet zeggen dat ik het al een tijd niet meer heb gedaan, maar toentertijd gaf het me veel energie en rust tegelijk, bijna een meditatie wordt het. Ook 's avonds voordat ik naar bed ga, ga ik de dag door en denk aan wat ik die goed heb gedaan. Zo wordt mijn zelfvertrouwen groter.

Reageer op Assertiviteit: Bewust bouwen aan zelfvertrouwen

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.