Effectiviteit: Geloof jij dat je het kunt?

versterkende overtuigingen

Geplaatst op woensdag 16 mei 2012 door Nelly de Jong

Een van de belangrijkste redenen waarom je leven niet gaat zoals jij het wilt is je geloofssyteem. Je overtuigingen van wat waar is en waar zou kunnen zijn is de grootste blokkade om te zijn wie je bent en te hebben wat je wilt. En wat het lastigste hieraan is, is dat je het zelf meestal niet in de gaten hebt. Je hebt het niet in de gaten omdat jouw overtuigingen, jouw geloofssysteem voor jou waar is. Het is jouw werkelijkheid. En als jij gelooft dat het waar is, dan gaan jouw hersenen op zoek naar informatie die strookt met jouw overtuiging. Je hersenen zijn de hele dag bezig om het grootste deel van de informatie die binnenkomt te deleten. En de manier waarop ze dat doen hangt samen met wat je geloofssysteem is. Met wat jouw overtuigingen zijn.

Automatische gedachten

Een groot deel, zo’n 70 procent van de 60.000 gedachten die je hebt, zijn automatische en weer terugkerende gedachten. Die terugkerende gedachten ontstaan als gevolg van ervaringen die je hebt in je buitenwereld. Je maakt in je leven een vervelende ervaring mee, geeft daar de betekenis van een pijnervaring aan en de geboorte van een belemmerende overtuiging is een feit. Het ingewikkelde van dit proces is echter dat dit proces een onbewust proces is. Je hebt het vaak niet in de gaten dat je dat doet. 

Mijn gevoel overkomt me

Veel mensen zijn er van overtuigd dat gevoel hen overkomt. In hun werkelijkheid is dat gevoel er zo maar en kunnen ze er niets aan doen. Voor hen in hun wereldbeeld is dat op dat moment ook hun waarheid. Zonder er bewustzijn over te hebben kun je er inderdaad niets aan doen. Als je een keer spreekbeurt had op school en er werden grapjes over gemaakt of de docent zei er iets onaardigs over of je vond zelf dat het niet goed ging doordat je niet aan je eigen norm of de norm die je ouders voor je stelden, dan zal elke volgende keer spreken voor een groep lastiger zijn. Zeker als er sprake is van een herhalend patroon. 

Mijn gedachten bepalen mijn leven. Wat ik geloof maak ik waar, altijd en altijd

Ik ben bang om te spreken in het openbaar

Feitelijk maakt het niets uit wat de ervaring is. Het kan om gezondheid gaan, om werk, geld, vriendschappen of relaties, etc. Als je niet hebt wat je graag wilt, dan is er vrijwel altijd sprake van iets waarin je jezelf blokkeert. Spreken in het openbaar is echt zo’n voorbeeld waar heel veel mensen de overtuiging hebben dat ze dat niet goed kunnen. 

Je lichaam liegt niet

Soms ben je er misschien van overtuigd dat het voor jou niet opgaat. Toch laat in veel van die gevallen je lichaam iets anders zien. Wat ik daarmee wil zeggen is dat je op het niveau van je verstand wel kunt vinden dat je iets wel kunt of iets wel waard bent, maar op het gevoelsniveau wat je in je lichaam kunt waarnemen, zit dan wel degelijk een blokkade, die fysiek gewoon zichtbaar is. Soms merk ik in gesprekken ook dat een klant zich in eerste instantie niet herkent in een blokkade. Maar door het te benoemen is er een zaadje geplant en als ik dat thema voor dat moment laat rusten, dan gebeurt het regelmatig dat er achteraf een opmerking komt in de trant van: Oh, volgens mij heb je toch gelijk. Ik voel me  inderdaad klein of schuldig of … in die situatie. 

Bewust worden van je geloofsovertuigingen

Daarom als je leven op bepaalde terreinen niet is zoals jij dat graag zou willen? Onderzoek eens wat je gedachten over die situatie zijn? Wat is jouw waarheid over die situatie? Geloof je dat je het kunt? Of geloof je dat je het niet kunt? Of dat je het niet waard bent, etc? Word je bewust van alles wat jij over die situatie in je leven gelooft.  Door je bewust te worden dat dat aan de hand is, zet je de eerste stap in het proces van het veranderen ervan.

Coaching

Vind je het nog moeilijk om hier zelf verandering in aan te brengen? Schroom dan niet om hulp te vragen. Veel mensen ervaren dat hun leven op allerlei fronten zoveel beter is geworden na een persoonlijk ontwikkeltraject via coaching.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Tien tips voor het omgaan met conflicten in relaties
Stress tips voor werkende moeders »

Gratis E-book 100 Vragen van VerlangenAl meer dan 3.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Overtuigingen, Emoties, Effectiviteit, coaching en Angst


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Sjoukje op maandag 28 mei 2012 om 12:30
Als je dit bij jezelf herkent dan is het raadzaam om een cursus te volgen. Kom uit je "gemaksmodus" en je zal jezelf een stuk sneller ontwikkelen ondanks dat het een relatief langzaam proces blijft. Blijf er aan werken, probeer het steeds weer. Het leven wordt er een stuk leuker en spannender van heb ik zelf ervaren.

Helmi van bergen op maandag 21 mei 2012 om 10:48
Ik moest bij jouw artikel over effectiviteit denken aan het boek "The artist Way" van Julia Cameron. Die zegt inderdaad ook het een en ander over blokkades die je hinderen. Ik heb er veel baat bij om met name elke morgen de ochtendpaginas te schrijven, zoals zij aanraadt. Ik heb daar baat bij en merk dat er inderdaad blokkades bestaan of onbewuste overtuigingen, die me remmen. Er van af komen is de volgende stap.

Reageer op Effectiviteit: Geloof jij dat je het kunt?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.