Balans: Kijk jij vaak of veel tv?

Afstandsbediening tv

Geplaatst op maandag 23 april 2012 door Nelly de Jong

Ieder nieuw wetenschappelijk onderzoek laat het zien. We zitten met zijn allen steeds meer achter een beeld- of televisiescherm. Hoewel het tv kijken iets afneemt, neemt het pc- of internetgebruik steeds verder toe. 

Krijg je of kost het je energie?

En hoewel het misschien wat tegenstrijdig voor je lijkt, is het tv-kijken en achter een pc zitten niet zo ontspannend als je zou denken. Wat daar voor mij een belangrijke graadmeter in is, is de mate van energie die het je oplevert. Het is voor zover ik me kan herinneren nog niet eerder gebeurt dat een klant die aangeeft over te weinig energie te beschikken, energie krijgt van bv. internetten of tv-kijken.

Je hersens blijven druk

De reden daarvoor ligt in het feit dat je lichaam dan misschien wel in ruste is, maar je hersens niet. Je denken draait op volle toeren. Daardoor ontspan je uiteindelijk niet echt en krijg je er ook geen energie van. Door tv te kijken of te surfen op het internet raak je (veel) tijd kwijt die je ook nooit meer terug krijgt. En als je nu voor jezelf eens nagaat, hoeveel tijd raak jij kwijt achter dat scherm? Hoezo zou je niet even een paar tellen nadenken voordat je de tv aanzet (of weer achter je pc kruipt) Je zult ervaren dat je veel tijd overhoudt voor andere dingen.

Wat is belangrijker?

Zijn je relaties bv. niet veel belangrijker voor je dan die soap of dat reality programma? Is tijd die je spendeert aan je familie of vrienden of aan een stukje actieve beweging niet veel positiever, dan een beetje dom zitten staren naar een scherm met wat bewegende beelden? Als je moe bent, is tv-kijken een van de slechtste dingen die je doen kunt om je beter te gaan voelen.

Doorbreek je vastgeroeste patronen

Kijk eens of je een stap kunt zetten om je patronen op een creatieve manier kunt doorbreken. Spreek gewoon eens met jezelf af dat je de komende weken eens wat nieuwe dingen gaat uitproberen. En vooral: Ervaar eens wat het met je doet, om uit je vastgeroeste patronen te stappen. Hier zijn wat nieuwe dingen die je eens zou kunnen gaan uitproberen:

 1. Koop en lees eens een andere krant of lees de krant eens een keertje niet.
 2. Koop en lees eens een ander tijdschrift
 3. Koop (of leen) eens een boek over een ander onderwerp dan je gewend bent te lezen.
 4. Zet de radio eens op een andere zender of zet de radio eens een keertje aan
 5. Kook eens iets anders dat je nog niet eerder hebt gegeten
 6. Stap eens in de bus op de trein zonder dat je precies weet waar je heen wilt en laat je verrassen bij waar je uit komt.
 7. Reis eens via een andere route naar je werk of andere vaste bestemming.
 8. Ga eens naar een openbare rechtszaak of gemeenteraadsbijeenkomst of kies een andere openbare plaats waar je naar toe kunt.
 9. Neem eens een proefles van een sport waar je helemaal geen ervaring mee hebt.
 10. Pak gewoon eens een stuk papier en laat datgene op papier verschijnen wat er verschijnen wil.
 11. Kies een evenement uit dat je altijd al hebt willen meemaken en ga er naar toe.
 12. Meld je eens een keer aan voor wat buurtwerk of doe iets in de kerk of andere maatschappelijke instelling
 13. Pak eens een andere taak op in het huishouden. Wat je ook maar wilt
 14. Schrijf eens een verhaal of een blog
 15. Maak eens wat andere foto’s of films
 16. Ga eens een keer in je eentje naar de film of als je altijd alleen gaat: Ga eens een keertje samen
 17. Bezoek of bel eens een vriend(in) of familielid die je al lang niet meer hebt gesproken.
 18. Doe je boodschappen eens in een andere winkel
 19. Ga eens op een andere plek aan tafel zitten
 20. Ga op de fiets naar je werk als je normaal met de auto ging. Of ga eens een keer lopen.
 21. Neem eens een uurtje de tijd om mee te doen met een kinderspelletje.
 22. Maak eens tijd vrij om te mediteren.
 23. Neem eens de tijd om heel bewust naar je werk te rijden.
 24. En jouw tip? Doe mij en anderen een plezier en geef jouw tip onder dit artikel!

Bewuster kiezen 

Mag ik dan nooit meer tv-kijken of internetten? Dat is natuurlijk niet waar dit over gaat. Natuurlijk kan dat.  De uitnodiging is alleen om dat eens wat bewuster te doen. Bij ons thuis gaat de tv over het algemeen aan voor de programma’s die we willen zien. Onbewust door blijven zappen is er gelukkig niet zo vaak meer bij. Dan doen we liever een spelletje of pakken een boek. En ja soms is het ook best lekker om eens een naar een simpele soap te kijken. De vraag is alleen of het er één of drie moeten zijn… Aan jou de keus.

En jij?

Hoeveel tijd zit jij voor de tv of achter je pc? Of heb je een partner die daar in jouw optiek veel te veel tijd aan besteedt? Deel het en inspireer jezelf en anderen met jouw ervaringen en tips.  Als je nog meer tips hebt om uit je vastgeroeste patronen te stappen, deel ze dan hier.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Relaties: Mannen en vrouwen gelijkwaardig of niet?
Mindfulness: Houd je doel vast, maar laat je resultaat los »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 9.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress en grenzen en balans


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Margriet op vrijdag 11 mei 2012 om 11:34
Ik kijk niet veel televisie, hoera! Daarin tegen kijk ik uitzending gemist. Ik kijk dus bewuster televisie. Ik merk dat ik meer energie krijg van lezen, met stoffen in de weer zijn, flow yoga, sporten etc. Om het compleet te maken heb ik met een proefles meditatie meegedaan. Toch merk ik dat anderhalf uur toe te geven aan volledige rust niet bij me past. Ik werd me wel bewust dat ik enorm veel gedachten heb.
Wat ik inderdaad te veel doe is achter mijn computer zitten. Ik weet dat ik dit teveel doe. Fijn om dit te lezen als een reminder dat ik daar gas terug in moet nemen. En waarom is het zo prettig om te lezen dat ik niet de enige ben die deze valkuil heeft. Wat ook kan helpen is je telefoon uitzetten. Ik ben me er gelukkig wel bewust van, dit alleen helpt al.

Saron op dinsdag 24 april 2012 om 12:15
Heerlijk! Zo min mogelijk televisie kijken en zo min mogelijk surfen op het internet. al moet ik eerlijk zeggen dat dat laatste me minder goed af gaat dan het eerste.
Het bijzondere van minder televisie kijken is ook dat je je steeds bewuster wordt van waar je dan wel naar kijkt, en wat dat met je doet of je oplevert. Dan wordt de conclusie soms heel eenvoudig: wat een rommel...
Dan pak ik een heerlijk boek! En daar heb ik er toch veel van...
Dank je voor je nieuwsbrief. Ik voel me gesterkt door te gaan op de ingeslagen weg..

Sjoukje op dinsdag 24 april 2012 om 09:30
Super onderwerp!

Contact met mensen gaat tegenwoordig vaak via telefoon of computer. We zijn gejaagd en gespannen. Alles moet snel. Maar mensen beseffen vaak te weinig dat ze dat zelf doen en zich laten leven. Je kan dat redelijk gemakkelijk veranderen door andere keuzes te maken en beter te plannen. Je hebt meer rust, kwalitatief contact i.p.v. kwantitatief contact en de taken die je moet doen, doe je beter en met meer plezier.

Jellie Djurrema op maandag 23 april 2012 om 12:05
Ik heb de afgelopen paar weken heel veel gedaan en oude patronen doorbroken. Heb 2 vriendinnen uitgenodigd om samen met mij en mijn kinderen letterlijk opruiming te houden in mijn huis en buiten. Het heeft me letterlijk rust in huis gegeven. Televisie kijken doe ik amper. De laptop is wel een valkuil. Heb fantastische gesprekken gehad met 1 van mijn buurvrouwen over het geloof en wat dat voor je kan betekenen. heb voor het eerst in mijn leven gebeden en dat resulteerde in heel veel rust in mij zelf. Daadwerkelijk los laten. Nu op dit moment tot niks kunnen komen, maar dan wel met mijn zoon in het hok opruimen. letterlijk in beweging komen. En het helpt.

Sander op maandag 23 april 2012 om 11:17
Sinds 2 jaar heb ik mijn TV de deur uitgedaan, nog geen moment spijt gehad. Als er iets is wat ik werkelijk wil zien, dan kijk ik dat terug via uitzendinggemist of via youtube, want bijna alles wat wordt uitgezonden is altijd weer terug te zien op internet. De beslissing om de TV de deur uit te doen, kwam uit frustatratie. Wat meestal vroeger gebeurde wanneer ik thuis kwam van mijn werk, dat ik de TV aandeed, voordat ik het wist zat ik de hele avond erachter en liet ik me leiden door het aanbod op de TV. Meestal had ik plannen voor de avond, voor mijn bedrijf dingen uit te zoeken, gewoon lekker lezen op de bank of naar vrienden toe. Hier kwam meestal niets van want de TV slokte alle aandacht op. Ik kom weleens bij mensen die gewoon de hele dag de TV aan hebben staan, het verstoort gewoon de communicatie want er is altijd wel iets wat je aandacht trekt. Nu valt het me meer op hoe mensen zich laten leiden door wat er op TV komt. Sterker nog wanneer ik vertel dat ik geen TV heb, kijken ze me niet begrijpend aan met een meewarrige blik. Het laat me koud want mijn avonden zijn nu vol plannen, werken en ontspannen en merk dat ik een gelukkiger mens ben geworden zonder die stoorzender in huis.

Linda op maandag 23 april 2012 om 08:49
Tip 6 voerde ik regelmatig uit toen ik nog studeerde: lesboeken mee en de eerste de beste trein pakken met mijn OV. Tja, en dan zit je ineens zomaar in Maastricht! Het heeft me heel wat opgeleverd: andere omgevingen die ik niet kende, maar ook heel veel bijzondere gesprekken met medereizigers. Mijn valkuil tegenwoordig is Internet: Facebook, Pinterest, verzamelsites over creativiteit... Drie jaar geleden heb ik me aangesloten bij Flylady.net om mijn huishouden onder controle te krijgen en daar heb ik de beste truc ooit geleerd: de kookwekker. Taken waar ik een hekel aan heb? Vijf minuutjes moet vol te houden zijn en zodra de kookwekker gaat heb ik altijd meer gedaan dan ik hoopte. Internet? Na vijftien minuten piept het ding en moet ik wel opstaan want... Ik leg hem dan niet naast me maar in de keuken!

Reageer op Balans: Kijk jij vaak of veel tv?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.