Mindfulness: Houd je doel vast, maar laat je resultaat los

Loslaten vlinder

Geplaatst op donderdag 19 april 2012 door Nelly de Jong

Veel van de dingen die we in ons leven als een probleem ervaren hebben te maken met onze gehechtheid aan ideeën, spullen, mensen en resultaten. Ons denken, beschouwd vanuit de ego positie doet veel moeite om die gehechtheid in stand te houden en te vergroten. Sterker nog, we hebben niet alleen ideeën, spullen, relaties en resultaten, we verbinden ons er soms zo mee, dat we onszelf er volledig mee identificeren. We zijn onze spullen, relaties en resultaten.

Diep van binnen geraakt

Als er iets kwijt raakt, dan voelen we dat om die reden op zijnsniveau. Of het nu om spullen, mensen of resultaten en mogelijkheden gaat, het verlies ervan raakt ons dan heel diep van binnen. Het verlies van iets of iemand ervaar je dan welhaast als een stuk verlies van jezelf.

Negatief denken

Je ego heeft daarbij de neiging om in die situatie vooral negatief te denken. In je hoofd creëer je allerlei scenario’s, allerlei ‘verhalen’ over wat het  gebeurde wel niet betekent of zal betekenen of heeft betekend. En vaak zijn dat niet de leukste ‘verhalen’. Bovendien gaan die ‘verhalen’ altijd over iets dat al gebeurd is of wat nog zou kunnen gaan gebeuren. Ze worden gekleurd door onze angst voor wat al eerder is gebeurd en wat er zou kunnen gaan gebeuren. Het gevolg is dat je je vervelend voelt in het moment. Terwijl er in het moment zelf, nu dus, hier en nu, vrijwel nooit een probleem is.

Problemen bestaan maar heel soms in het hier en nu

Problemen bestaan vooral in je denken over situaties en maar heel soms in het nu. Je ego, je denken heeft er echter alle belang bij om dat proces in stand te houden. Het wil liefst geen terrein prijsgeven en die ‘verhalen’ graag zo veel mogelijk opkloppen, zodat het daar weer energie van krijgt. Weliswaar negatieve energie, maar toch energie. Eckhart Tolle heeft het in zijn boek: De kracht van het Nu over het pijnlichaam wat zich op deze wijze voedt met energie. Oude situaties en gebeurtenissen uit je verleden en waar je een pijnervaring bij hebt opgedaan steken steeds opnieuw de kop op in je leven en zorgen ervoor dat je je oude patronen blijft herhalen.

Loslaten van oude patronen

Dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt daar ook los van komen. Om van dat patroon los te komen zul je je eerst bewust moeten zijn dat je er in zit. Als je je niet bewust bent van wat er is in je leven, dan kun je het ook niet veranderen. Wanneer je weet dat je in de val zit, want zo voelt het wel voor de meeste mensen, dan is leren loslaten de meest belangrijke sleutel om hier verandering in aan te brengen. Loslaten is feitelijk niets meer en niets minder dan het weigeren energie te steken in dingen en situaties die je niets opleveren. Zolang je er tijd en energie in steekt door de gedachtes te denken, blijf je je patroon versterken.

Wat kun je doen om los te laten?

Wat je kunt doen om los te laten? Bewust aan iets anders gaan denken is een van de opties die je hebt. Net als fysiek in beweging komen, iets gaan doen waar je je volledige aandacht bij nodig hebt. Een ander alternatief is het gebruik van affirmaties. Ik laat los en heb vertrouwen, heeft mij in spannende tijden veel geholpen. Nog een andere mogelijkheid: Voel wat je voelt als je de gedachtes denkt. Laat het er even zijn en ervaar waar je het gevoel in je lichaam voelt. Een meditatie of een ademhalingsoefening kan je ook helpen uit het patroon te stappen.  

Laat los en het resultaat zal bij je willen zijn

Het bijzondere en ook wat dubbele aan deze aanpak is dat in veel gevallen je zult ervaren dat wanneer je je gehechtheid aan het resultaat loslaat, je precies ontvangt wat je graag wilt. De Boeddha zei het lang geleden al: Aan niets moet worden vastgehouden als ‘ik’ of ‘mijn’. Oftewel: Wees nergens aan gehecht en al helemaal niet aan vaststaande ideeën over jezelf en wie je bent.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij! 

Coaching?

Wil je ook leren moeiteloos je doelen te bereiken? Meld je dan nu aan voor individuele coaching.  

Gratis e-book Van Wens naar Werkelijkheid downloaden?

Meer informatie over hoe je doelen stelt en hoe ze moeiteloos te bereiken? Vraag dan mijn gratis e-book Van Wens naar werkelijkheid aan!

 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Relaties: Mannen en vrouwen gelijkwaardig of niet?
Probleem of te ontwikkelen vaardigheid? »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness en meditatie


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Sander op zondag 22 april 2012 om 19:07
Problemen en gedachten dat iets niet zo zou mogen zijn zoals het is, is slechts een idee en geen waarheid, denk ik. De waarheid vind je namelijk altijd in je Hart. Je Hart spreekt altijd tot je, het is maar net de vraag of we willen luisteren. Ik ben er van overtuigd dat wanneer je problemen kan benoemen zonder weerstand en dus zonder oordeel of verwachtingen, dan zie je ook dat problemen niet bestaan en dat er overal een oplossing voor is, want wanneer ik iets als een probleem benoem, zeg ik eigenlijk dat ik mij beperk, ik zet de gedachte vast. Ik kijk dus niet meer. Wanneer je geen strijd hebt met wat is en de gave om te dromen en te spreken vanuit je hart en daarbij je gevoel te volgen, maak je verbinding en sta je open, wat de ultieme mix die nodig is om helderheid en inzicht te verkrijgen in de veronderstelde problemen die schijnen te lijken bestaan. Er is maar één waarheid , en dat is de waarheid van het hart. Mijn hart én jouw hart... van daaruit kijken we naar de wereld.

Reageer op Mindfulness: Houd je doel vast, maar laat je resultaat los

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.