Ben jij een optimist of realist?

Optimist, positief denken, oplossingen bedenken

Geplaatst op dinsdag 10 april 2012 door Nelly de Jong

De term optimisme komt uit het latijns en betekent “het beste”. In de praktijk kun je dat vrij vertalen door te stellen dat je als optimist zo goed mogelijk voor jezelf zorgt. Dat je je ontwikkelt en op regelmatige basis aan jezelf werkt. De meningen zijn verdeeld over het feit of optimisme is aangeboren of aangeleerd. Maar de invloed van een mogelijk aangeboren aanleg voor pessimise bedraagt ten hoogste 40%. Dus in het ergste geval als 40% inderdaad aangeboren zou zijn, dan nog is de invloed van je omgeving en de ervaring die je opdoet groter. Dat heeft sowieso het voordeel dat je altijd iets aan je pessimistische kijk kunt doen als je dat zou willen. Een belangrijk deel van hoe jouw kijk op de wereld is, is bepaald in je kindertijd. 

Verantwoordelijke optimist of pessimist

Vanaf je puberteit ontstaat langzamerhand je eigen verantwoordelijkheid in jouw manier van denken en kijken. Als jij andere mensen als vijand ziet, dan zal jouw werkelijkheid vorm worden gegeven op basis van die grondgedachte. Zie je andere mensen daarentegen als leraren op je pad, dan krijgt jouw werkelijkheid een heel andere kleur. En je kunt uiteindelijk van iedereen die op je pad komt iets leren als je daarvoor kiest, is mijn stellige overtuiging.

Positieve of negatieve mensen

Als je de neiging hebt tot negatief denken, als je de neiging hebt tot pessimisme is het belangrijk om je  bewust te worden met welk soort mensen je jezelf omringt.  Zijn dat vooral ook negatieve denkers of juist positieve? Heb je vooral optimisten om je heen of juist meer van die azijnpissers die overal wat op aan te merken hebben en voor wie het glas altijd half leeg is in plaats van half vol. Deze mensen zijn toxisch oftewel vergiftigend voor je zenuwstelsel en je de rest van je lijf. Ze zijn vermoeiend en destructief en trekken de energie uit je vandaan. Ze veroorzaken conflicten en besmetten je met hun negativiteit. Het gevolg is dat je zelfvertrouwen en zelfrespect op de proef worden gesteld. Je herkent deze mensen onmiddellijk door de manier waarop je je voelt in hun aanwezigheid. Als de woorden van de ander je steeds opnieuw deprimeren, dan kun je jezelf afvragen of je dit soort mensen niet beter kunt midjen en je in de plaats daarvan liever omringen met positief ingestelde mensen.

Positieve mensen zijn praktisch en objectief

De positief ingestelde mensen staan met beide benen op de grond, zijn praktisch en objectief. Door hun objectiviteit bereiken ze hun doelen vaak snel en gemakkelijk. Ze hebben een strategie om hun doelen te bereiken en zijn zich er van bewust dat geluk in kleine dingen in het hier en nu zit en dat ze die zelf kunnen bepalen. Ze hebben wensen en verwachtingen waarvan ze weten dat ze die tot werkelijkheid kunnen maken en als dat een keertje niet lukt dan maken ze zich daar niet zo druk over. Ze weten dat hun manier van denken hun leven bepaalt en sluiten zich af voor negatief denkende mensen. Ze weten dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor wat er in hun leven is. Wanneer je in de buurt bent van een positief ingestelde mens dan weet je dat ook direct. Je voelt het wanneer je in hun aanwezigheid bent. Ze laden je accu op en je voelt je energie toenemen als je in hun omgeving bevindt. 

Leven en laten leven

Terugkijkend op een het eerste deel van mijn leven, kan ik constateren dat ik een fantastische antenne had om op mannen te vallen die een groot talent voor realisme hadden meegekregen. Ik heb jarenlang de energie uit me weg laten zuigen door allerlei verschillende mensen om me heen. Tegenwoordig als ik ze ruik, zorg ik dat ik maak dat ik wegkom. Ik steek er ook geen energie meer in. Als mensen er voor kiezen om hun realistische (lees pessimistische) wereldbeeld in stand te houden, dan laat ik ze. Waar ik vroeger de hulpverlener uit hing en ze uit alle macht probeerde te bekeren tot het positivisme, gun ik ze nu het genot van hun zware en bijna niet te torsen werkelijkheid. Vaak levert het hen ook te veel op om het ook maar te wilen veranderen. Want wat denk je van al die aandacht voor hun zelf gecreeerde en in stand gehouden gedoe? Veel stof om over te miepen... Maar mijn werkelijkheid is het niet. Laat mij maar lekker genieten van al het moois dat er op deze prachtige planeet is. 

Realist of optimist? Wat ben jij?

En jij? Hoor je bij de realisten of de optimisten? En wat brengt je dat? Ik lees er graag meer over!  

 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Probleem of te ontwikkelen vaardigheid?
Assertiviteit: Hoe je kunt omgaan met jaloezie »

Gratis E-book Tijdgebrek of kiespijn?Al meer dan 2.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Effectiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Sander op woensdag 11 april 2012 om 09:17
Ik ben een geboren optimist altijd al geweest, tegenwoordig pas ik het positieve gevoel structureel toe. Bijvoorbeeld wanneer ik wakker wordt en mijn ogen open zie ik een nieuwe wereld. Alles is een nieuw ervaren vol nieuwe mogelijkheden, dat gevoel alleen al stemt mij blij, vervolgens doe ik 's ochtends elke dag na een kop koffie een ontspanningsoefening waarna ik mijn bestellingen voor de dag doe. Deze bestellingen zijn positief en vol energie en zingt van nieuwe plannen. Dit gevoel draag ik de hele dag bij me, in de middag zo tegen 2 uur 's middags heb ik praktisch altijd een moment dat het gevoel praktisch is opgelost, een middagdip... maar na thuiskomst van mijn werk kan ik zo weer in mijn positieve gevoel stappen. De bestellingen die ik doe zorgen voor een positief en daadkrachtig beeld van hoe ik mijn dag zou willen beleven.

Reageer op Ben jij een optimist of realist?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.