Coaching: Hoe je moeiteloos je doelen kunt bereiken

Doelen bereiken, ladder van succes

Geplaatst op maandag 26 maart 2012 door Nelly de Jong

Leef jij je leven bewust? En stel je daar voor jezelf ook bewust doelen in? Of laat je het leven voor jou bepalen wat er gebeurt? Hoe je het ook doet, er is geen goed en geen fout in. Wel gevolgen. Als je wilt werken met de wet van creatie, dan kun je aan de slag gaan met het stellen van doelen.

Doelen en wetmatigheden

In het stellen en bereiken van doelen zitten bepaalde wetmatigheden. Of je nu veel geld wilt verdienen, af wilt vallen een goede relatie wilt of bv. goed voor jezelf wilt leren zorgen. Allemaal begint het met het stellen van het doel en het nemen van de beslissing dat je dat wilt. De wil alleen is meestal niet genoeg. Over het stellen van doelen valt veel meer te vertellen. Je doel moet sowieso positief geformuleerd zijn en daarnaast moet je de beslissing nemen dat doel te gaan bereiken.

Handicap in het bereiken van je doelen

En hier ontstaat voor veel mensen al de eerste handicap. Want de meeste mensen weten beter wat ze niet willen, dan wat ze wel willen. Dus wees je bij het stellen van je doel bewust, dat je het formuleert zonder de woorden ‘niet’ en ‘minder’.

Vervelende consequenties van je doelen

Als de uitkomst van je doel ook vervelende consequenties voor jezelf om je omgeving tot gevolg heeft, dan kan dat ertoe leiden dat je jezelf onbewust gaat saboteren. Je wilt dan links en rechtsaf tegelijkertijd en eindigt in een spagaat. 

Doelen stellen is niet voldoende voorwaarde

Het stellen van doelen is daarom wel voorwaarde maar niet voldoende voorwaarde. Een tweede en heel cruciale stap in het stellen van doelen, is dat je de veelal negatieve gedachten die je hebt om je doel te bereiken leert omzetten in positieve versterkende gedachten. Als je slank energiek en gezond wilt worden en je vertelt jezelf tegelijkertijd bewust of onbewust dat het bereiken van dat doel ook betekent dat je bv. heel aantrekkelijk wordt voor het andere geslacht en je weet niet goed hoe je daarmee om moet gaan, dan kan je dat onbewust gaan ondermijnen. 

Een eerste stap in de richting van je doel

De volgende stap die je te zetten hebt bij het stellen en bereiken van doelen is dat je zodra je een doel hebt gesteld en opgeschreven, dat je een eerste stap zet in de richting van je doel. Dat kan betekenen dat je bv. informatie gaat opvragen of voor jezelf een strategie gaat vaststellen hoe je je doel wilt gaan bereiken. 

Focus op je doelen

Houd je aandacht bij je doel. Een levensgrote valkuil is dat je doelen gaat stellen, er een korte poos mee bezig  bent en vervolgens je aandacht weer verslapt. Je bent inmiddels een paar kilo afgevallen, je voelt je al weer wat beter en vervolgens denk je: het is ook eigenlijk wel goed zo. Je bent je focus op je doel kwijt en zult je doel dan ook niet meer bereiken. 

Strategie om je doelen te bereiken

Om dat te voorkomen is het belangrijk een goede strategie te hebben. Een plan dat je gaat helpen om je doel te bereiken en wat er ook voor zorgt dat je je focus houdt. Tegelijkertijd is het ook zo dat wanneer je doelen gaat stellen en je hebt voldoende redenen om je doelen te bereiken er als vanzelf ook allerlei kansen en mogelijkheden op je pad komen die je gaan helpen om je doel te bereiken. 

Houd je doel vast, maar laat het resultaat los

Dat vraagt overigens wel van jou dat je los laat of je je doel ooit zult bereiken. Je moet dus een verlangen hebben wat groot genoeg is om het ook ingevuld te krijgen en tegelijkertijd moet je er op durven vertrouwen dat het zich zal gaan manifesteren. Wanneer je bij het doelen stellen te graag wilt en in feite een nee niet kunt eren, dan stagneert de energie in het manifesteren van je doelen.

Basisbeginselen om je doelen te bereiken

Dus een of meer doelen, genoeg redenen om het te willen, focus en een goede strategie zijn basisbeginselen om je doelen te bereiken. Maar de belangrijkste is: Het draait allemaal niet om het stellen en bereiken van je doelen. Zodra je je doelen hebt bereikt wil je uiteindelijk weer wat anders. Het bereiken van je doelen geeft maar korte tijd bevrediging van je behoeften

De weg naar je doel toe

Conclusie:  Alles draait om de weg naar je doelen toe. Die moet zo plezierig mogelijk zijn. Je leven draait uiteindelijk om het genieten van de reis naar je doelen toe.  Je wordt geboren, bereikt een aantal doelen en op moment x houdt dit leven weer op. Je kunt er dan ook maar beter zoveel mogelijk plezier uit hebben gehaald.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij! 

Coaching?

Wil je ook leren moeiteloos je doelen te bereiken? Meld je dan nu aan voor individuele coaching.  

Gratis e-book Van Wens naar Werkelijkheid downloaden?

Meer informatie over hoe je doelen stelt en hoe ze moeiteloos te bereiken? Vraag dan mijn gratis e-book Van Wens naar werkelijkheid aan!

 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Assertiviteit: Hoe je kunt omgaan met jaloezie
Assertiviteit: Vaccin voor verlegenheid »

Gratis E-book 100 Vragen van VerlangenAl meer dan 3.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer coaching


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Sander op donderdag 12 april 2012 om 09:30
Focus en doelen stellen vormen een leidraad in mijn leven, liever gezegd een gebrek daaraan. Ik vind het moeilijk om focus te houden en de mij aan mij gestelde doelen te behalen. Zo begin ik meestal vol goede moed en weet ook dan wat ik wil. Maar omdat ik open sta en veel impulsen ontvang, wordt het moeilijk mijn aandacht bij mijn doel te houden. Ik laat me afleiden, ik weet ik doe het allemaal zelf.. Nelly heeft me eerder in een coachingsgesprek geleerd hoe ik een keuze moet maken en werkelijk iets gaat doen wat ik wil, deze werd bekrachtigt met een deadline stellen en me hieraan ook te houden. Omdat de deadline was gesteld en dat ze vertelde dat ze me hier aan zou herinneren en zou vragen hoe het was gegaan, gebeurde er iets met mij... ik kwam in beweging en hield me aan mijn afspraak. Voor mij merkte ik dat dat werkte, ik had een doel, een tijdlijn en een afspraak dat ik verantwoording had af te leggen over hoe mijn doel was verlopen. Dit is geweldig! Wat vooral voor mij de trigger was: de afspraak en de herinnering. Ik probeer dit gegeven nu zoveel mogelijk toe te passen in de doelen die ik mij stel. Ik vertel anderen van mijn doelen en vraag dat ze mij willen helpen mij daaraan te houden.

Linda op maandag 26 maart 2012 om 21:58
Zo sceptisch als ik was van tevoren, zo laaiend enthousiast ben ik nu. Als ik aan anderen wil uitleggen wat zes maanden coaching van Nelly in mijn leven hebben veranderd klink ik al snel als iemand van Tell Sell. Ik heb geleerd hoe ik focus ontwikkel, hoe affirmaties werken, hoe ik doelen stel en die ook uitvoer en hoe ik scherp op de toekomst gericht blijf. Dankzij Nelly heb ik de stap naar mijn droombaan durven zetten en ik verbaas me dagelijks over het feit dat alle goede dingen ineens als vanzelf naar me toe komen. De trainingen van Nelly zijn waardevol, maar als er ťcht iets ingrijpends moet veranderen is de coaching een absolute aanrader. Een groot cadeau voor jezelf!

Reageer op Coaching: Hoe je moeiteloos je doelen kunt bereiken

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.