Assertiviteit: Vaccin voor verlegenheid

Verlegenheid, onzekerheid

Geplaatst op maandag 5 maart 2012 door Nelly de Jong

Verlegenheid is in de meeste gevallen aangeleerd, hoewel er moeders zijn die claimen dat hun baby al vanaf de geboorte verlegen was, ben ik zelf nog nooit een verlegen baby tegengekomen… Toch afgezien waar de oorzaak ligt, je kunt er in alle gevallen wat aan doen. Moet je er ook altijd wat aan doen?  Nee. Verlegenheid heeft ook een heel mooie kant. Het ontwapent mensen. Want iedereen heeft alles in zich, dus ook die verlegenheid. Door middel van onze spiegelneuronen waarmee we empathisch kunnen leren kijken en luisteren, voelen we als iemand anders zich verlegen voelt, onze eigen verlegenheid ook boven komen.

Verlegenheid afwijzen in jezelf

Soms wijzen we die verlegenheid in onszelf af, en wijzen vervolgens de verlegenheid in de ander ook af. En voilà de verlegen mens krijgt zijn verlegenheid weerspiegeld in de ander door de afwijzing van zijn of haar eigen verlegenheid. Op zich is verlegenheid gewoon een neutrale eigenschap. We zijn allemaal in een bepaalde vreemde of onwennige context verlegen. Niks mis mee.

De strijd aangaan met je verlegenheid

Verlegenheid wordt pas lastig als hij er niet mag zijn. Wanneer je regelmatig last hebt van verlegenheid ga je vaak omdat je het als een onplezierig gevoel definieert er onbewust de strijd mee aan. Je wilt niet verlegen zijn, maar bent het wel. Gevolg is dat je allerlei situaties bewust of onbewust gaat vermijden omdat je vaak niet weet wat een betere strategie is.

Vermijd je verlegenheid en hij neemt toe

Vermijden zorgt ervoor dat de verlegenheid groter wordt. Dat lijkt misschien tegenstrijdig, maar door situaties te vermijden creëer je ze juist. Het effect is dan dat als je in een situatie terechtkomt die je wilt vermijden dat dat vaak een uitvergrote variant ervan is. In je hoofd, in je gedachten maak je de situatie die je vermijden wilt steeds groter. Als hij zich dan onbedoeld en onverwachts alsnog voordoet, en dat gebeurt vroeger of later onvermijdelijk, dan voelt dat nog vervelender en heb je je patroon van Zie je nou wel: ik ben verlegen en ik kan er niks aan doen versterkt en je stress en spanning neemt toe.

Accepteer je verlegenheid

Dus mijn eerste advies als je verlegen bent is: Accepteer dat je verlegen bent. Kijk ook eens naar de kwaliteit die hoort bij verlegenheid. De kans is groot dat je ook bescheiden bent en waarschijnlijk ook een goede luisteraar. Mooie kwaliteiten toch? Neemt het je verlegenheid weg? Nee, maar je bouwt wel aan acceptatie dat jij bent wie je bent, met mooie eigenschappen en met eigenschappen waar je zelf minder blij van wordt. Wat kun je doen om je verlegenheid te overwinnen?

Gebruik je lach om de wereld te veranderen, laat de wereld niet jouw lach veranderen.

Vaccin voor je verlegenheid

1. Gebruik versterkende affirmaties.

In plaats van in je hoofd allerlei rampscenario’s te bedenken stel je jezelf voor dat het een mooie en goede bijeenkomst wordt. Je ondersteunt dat beeld door versterkende teksten te gebruiken als: Ik ben een krachtbron en ik kan alles aan. Je zult merken dat als je dat steeds herhaalt, dat je innerlijke staat mee verandert.

2. Vind steun bij een ander

Als je je in een ongemakkelijke situatie bevindt en er zijn veel andere mensen kijk dan eens of je samen met iemand heen kunt gaan of zoek in de groep iemand of iets dat je gemeenschappelijk met hen hebt. Dat breekt het ijs en maakt het gemakkelijker om mee om te gaan. Zoek ook of je andere verlegen mensen ziet. Die zijn net als jij op zoek naar iemand die hen op hun gemak kan stellen. Als je bereid bent te kijken en je zoekt er naar, dan is de kans groot dat je zo iemand vindt.

3. Bereid je goed voor

Als je naar ongemakkelijke situaties waar je je verlegen voelt toe moet, bedenk dan van te voren hoe je dat gaat aanpakken. Als je iets moet zeggen in een bepaalde situatie en dat voelt ongemakkelijk voor je, bereid je dan goed voor. Schrijf wat je te zeggen hebt uit of zorg dat je een aantal vragen hebt opgeschreven die je kunt stellen.

4. Kom in beweging

Ga wat doen. Kom in beweging. Fysieke beweging is een heel krachtige manier om je gevoel te veranderen. Als je je aandacht daarbij niet meer op jezelf en je verlegenheid richt, maar meer op andere mensen en hoe zij zich voelen, dan ga je je zelf ook beter voelen. Wat je geeft is wat je terug ontvangt. Stel een ander op zijn gemak en je voelt jezelf ook beter.

5. Toon interesse

Wees belangstellend en stel vragen. Vragen stellen is de meest gemakkelijke manier om een gesprek aan te knopen. Kijk of je bij de ander iets ziet dat je opvalt waarover je iets zou kunnen vragen. Een mooie sjaal, een leuke bloes, een sieraad of wat dan ook maar. Natuurlijk kun je het ook altijd nog over het weer of de vakantie hebben. 

6. Trek je gezicht in een (glim)lach

Door een vriendelijke lach op je gezicht kom je veel benaderbaar over dan door een strak gezicht van verlegenheid. Je hoeft je niet vrolijk te voelen om het doen, hoewel je zult ervaren dat wanneer je je mondhoeken omhoog brengt er automatisch iets in je associaties en stemming verandert. Lachen is een van de beste manieren om contact te leggen en je beter te voelen.

Jouw vaccin voor verlegenheid

Heb je zelf nog andere tips ervaren die jou helpen, laat ze dan achter onder dit artikel zodat jouw tips anderen ook kunnen helpen! 

Online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.  
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Coaching: Hoe je moeiteloos je doelen kunt bereiken
Assertiviteit: Goed genoeg is de beste keuze »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Zelfvertrouwen, assertiviteit en Angst


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Nelly op dinsdag 13 maart 2012 om 21:22
En uiteraard nog bedankt voor je compliment! Dat was ik 'vergeten' te vermelden, daarom alsnog: Bedankt!

Nelly op dinsdag 13 maart 2012 om 21:21
Hi Lieke, of er ook zoiets als gebruiksdominantie bestaat durf ik niet te zeggen. Wat ik wel herken is, dat wanneer je als verlegen of onzeker persoon getriggerd wordt in oude pijn, je als overcompensatie je best heel buitensporig kunt gedragen. Dan bedoel ik dat je heel anders kunt reageren dan je normaal gesproken zou doen. En dominant reageren is daar een mogelijkheid in. Dus in die zin zou je dat dan wel weer als gelegenheidsdominantie kunnen beschouwen. Begrijp je me een beetje?

Lieke vullings op dinsdag 13 maart 2012 om 11:04
Boeiend artikel vooral in combinatie met dominantie. Kunnen verlegen mensen hun verlegenheid zover "vergeten" dat ze juist daardoor ook - soms- dominant worden (om niet te laten merken dat ze verlegen zijn?). Dus geen structurele dominantie, maar meer "gebruiksdominantie"" bedankt en groeten, Lieke

Reageer op Assertiviteit: Vaccin voor verlegenheid

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.