Assertiviteit: Goed genoeg is de beste keuze

keuze welke richting, veel keuze

Geplaatst op vrijdag 17 februari 2012 door Nelly de Jong

De afgelopen decennia is de keuzevrijheid in onze wereld sterk toegenomen. Mede door de toegenomen welvaart kun je veel en vaak kiezen. Feitelijk valt er in ons huidige en voor sommigen overvloedige bestaan elk moment wel wat te kiezen. Je zou daaruit kunnen concluderen dat het ook een vergelijkbaar plezier oplevert.

Keuze leidt tot keuzestress

Toch is dat niet zo. Meer keuze leidt in de praktijk bij veel mensen juist tot twijfel, angst, onrust, teleurstelling, spijt. spanning, stress en tijdverspilling. Het wordt ook wel eens ‘kiespijn’ genoemd. Is het bijvoorbeeld nou zo leuk om uit duizenden banen te kunnen kiezen? Vrijheid van keuze kan voor veel mensen ook leiden tot keuzestress. De veelheid aan keuzes maken dat je door de bomen het bos soms niet meer ziet. Wat zijn de verschillen tussen de keuzes en wat zijn de consequenties van al die keuzes?

Perfectionisme en keuze

Als je dan ook nog een beetje perfectionistisch bent, dan kom je er bijna helemaal niet meer uit. Want hoe kun je nu zeker weten dat de auto die je op het oog hebt ook voor jou de beste auto is? Of hoe weet je welke computer of printer voor jou de beste is? Er zijn tegenwoordig allerlei vergelijkingswebsites die een magere poging doen om wat licht te schijnen op de consequenties van de verschillende keuzes, maar het is ook niet veel meer dan dat. De mogelijkheden zijn zo groot dat het in veel situaties haast ondoenbaar is om alles mee te nemen in je afweging.

De eerste de beste keuze

Grofweg heb je twee soorten kiezers als je er een beetje zwart-wit naar kijkt. Je hebt Perfectionisten, die op ieder moment en in iedere situatie er het beste uit willen halen. Daarnaast heb je de mensen die goed, Goed genoeg vinden, die met de eerste de beste keus tevreden is. Ervaring leert dat de Perfectionist meestal net een betere baan, huis, auto en verzekering heeft. Alleen is hij daar minder blij mee dan degene die goed, goed genoeg vindt.

Keuze is niet bepalend

De Goed genoeg mens is zich ervan bewust dat het niet de keus is die bepalend is voor hoe je je voelt, maar wat je doet met de keus die je hebt gemaakt. De Goed genoeg mens weet dat uiteindelijk al zijn of haar keuzes bijdragen aan zijn of haar gevoel voor geluk. De Goed genoeg mens vraagt zich daarom ook bij iedere keuze af: Waar word ik het meest gelukkig van? En dat afvragen waar je het meest gelukkig van wordt, leidt uiteindelijk tot een groter gevoel van geluk dan het hebben van het mooiste, duurste of beste huis, keuken, auto, et cetera.

Keuze voor meer genieten

Behoor je tot de groep Perfectionisten en wil niet dat keuze voor jou een probleem is of wordt, dan is het belangrijk dat je leert om meer te genieten van Goed genoeg. Zo doe je dat:

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij! 

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?

Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn 57 pagina’s tellende gratis e-book aan!

 

     Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Assertiviteit: Vaccin voor verlegenheid
Mindfulness: Ik ben »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Nelly op dinsdag 13 maart 2012 om 21:15
Hi Jo, Zo is dat maar net. Toch weet ik niet of ik zelf zo consequent ben. Mijn kast puilt ook uit, maar ik kan er ook van genieten af en toe iets leuks te kopen. Wat ik teveel heb geef ik dan weer weg aan iemand die dan weer blij wordt van wat ik niet gebruik. Ik ben ook gek op de uitverkoop en aanbiedingen en hoewel ik niet precies weet hoeveel, staan er bij mij ook zeker een stuk of vijf deo's op voorraad... Wat doe jij om je in te houden en niks meer te kopen?

Jo op dinsdag 13 maart 2012 om 10:38
Ook ik erger me aan de keuze uit 100 dezelfde dingen. 56 varianten Andrelon shampoo, een kast vol kleren die ik niet draag en toch weer een nieuw shirtje willen hebben... Ik ben bezig met bezinnen en koop de eerste 6 maanden van dit jaar NIETS (geen make up, geen schoenen, geen kleding en geen sieraden). Dat lukt tot nu toe heel goed en het geeft een enorm stuk rust (om maar te zwijgen van het saldo op mijn rekening wat aanmerkelijk hoger uitpakt aan het einde van de maand). En toch loop ik er elke dag schoon, verzorgd en zeer representatief bij op mijn werk... Mijn leven wordt niet minder leuk omdat ik geen oranje-paars topje heb gekocht. Mijn kasten puilen nog steeds uit van cadeaudozen zeep, 3 voor de prijs van 1 deo's en ook mijn oogschaduw is nog lang niet op. Ik kan nog even vorruit!

Reageer op Assertiviteit: Goed genoeg is de beste keuze

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.