Relaties: Wat kijk je chagrijnig

Een oordeel vraagt om een tegenoordeel

Geplaatst op maandag 23 januari 2012 door Nelly de Jong

Verbeter de kwaliteit van je relaties en je leven door je bewust te worden van de vele oordelen die meekomen met je communicatie. Veel stress, spanning en gedoe in relaties, of het nu liefdesrelaties, vriendschappen of collegiale relaties zijn, ontstaat doordat we dat wat we vinden, onze oordelen op de ander plakken. Hoe komt dat?

Niet bewust van de oordelen

Meestal zijn we ons niet bewust van  het feit dat we in onze communicatie vaak een algemene geldigheid veronderstellen die er feitelijk niet is. Als ik zeg: "Wat heb jij een vreselijk humeur", dan veronderstelt het dat het een feit is dat jij een vreselijk humeur hebt. Toch is dat maar zeer de vraag…. Ik herinner me dat ik als kind regelmatig te horen kreeg "Kijk niet zo chagrijnig". Als iemand dat tegen me zei, dan was ik vaak verbaasd en later ook wel geïrriteerd omdat ik meestal niet chagrijnig was. Maar kennelijk riep mijn houding en gezichtsuitdrukking wel die reactie op. 

Objectieve waarneming zonder oordelen

Beter is het en was het geweest om zo objectief mogelijk te benoemen wat je waarneemt. Dat wat je ziet, hoort en ruikt en daaraan toevoegt welk gevoel dat bij je oproept. Chagrijnigheid is geen objectieve waarneming, maar een invulling van wat er waargenomen wordt. In mijn geval had dat er zo uit kunnen zien: "Wat zit je met samengeknepen lippen, ik merk dat ik me daar onrustig door voel, omdat ik daardoor denk dat je misschien wel boos bent. Is dat zo? Dan zou ik me bewust kunnen worden van mijn gezichtsuitdrukking en bij mezelf na kunnen gaan, waarom ik mijn lippen zo op elkaar knijp. Het gesprek verloopt dan gegarandeerd anders. Als je op deze manier communiceert en begrip toont voor de eventuele pijn die de ander voelt, dan handel je uit liefde en mededogen.  Je moedigt hem of haar tegelijkertijd aan tot zelfwaardering

Weigeren mikpunt te zijn

Andersom is het ook zo dat als je het op kunt brengen om geen aanstoot te nemen aan de onterechte verwijten die de ander jou maakt, dat je dan weigert om het mikpunt te zijn van de projecties die de ander op jou heeft.  Kijk eens of je de pijn, de boosheid of het gebrek aan zelfvertrouwen die de ander voelt los kunt koppelen van je eigen pijn. Paul Ferrini zegt daar bijvoorbeeld over: Je spiegelt iemand zijn onschuld terug door te weigeren hem schuldig te verklaren.

Goed voor jezelf en de ander zorgen

Als je in een situatie bij jezelf merkt dat je toch de neiging hebt om te oordelen, loop dan uit de situatie weg. Want dan zorg je goed voor jezelf, de ander en de relatie. In je hoofd kunnen er allerlei scenario’s gaande zijn, allerlei verhalen afspelen die van jou zijn en die niets met de ander van doen hebben. Maar die de ander wel in jou oproept en in jou wakker maakt. Door op het moment dat je merkt dat je getriggerd raakt door de ander uit de situatie te stappen, blijf je bij jezelf, houd je wat er speelt bij jezelf en voorkom je gelazer in de glazen in je relaties. 

Stil worden zonder oordelen op jezelf

Vraag jezelf op dergelijke momenten eens af: Wat raakt mij hier nu echt? Wat is de onderliggende pijn, angst of boosheid die de ander in mij wakker maakt? Als je vervolgens de tijd neemt en stil wordt om het antwoord te ontvangen, zul je merken dat wat er gaande was niets met de ander te maken heeft. En wanneer je het antwoord kent, zul je ook merken dat de angel uit de situatie verdwijnt. Je ziet de ander ineens weer zoals hij of zij is, zonder oordeel.

Trouw blijven

Door dit proces langzamerhand steeds beter te leren doorgronden zul je  ervaren dat je steeds gemakkelijker bij jezelf blijft en jezelf als uitgangspunt neemt. Dat betekent niet dat je egoïstisch bent, maar wel dat je trouw bent en blijft aan wie jij kiest te zijn.

Ook leren trouw aan jezelf te blijven?

Loopt jouw communicatie niet altijd vlekkeloos en wil je haar verbeteren, dan zie ik je graag in de training:

Liever voor elkaar 

Ben jij trouw aan jezelf?

Hoe is het als iemand jou iets toedicht waar je je niet in herkent? Ik nodig je van harte uit om hieronder je reactie achter te laten!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Mindfulness: Ik ben
Mindfulness: Stress, stress, stress »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer communicatie


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Margriet op dinsdag 7 augustus 2012 om 21:33
Het is mooi om te zien wat men kan bereiken wanneer je iemand juist benaderd. Met de juiste woordkeuze en vooral niet oordelend. Ik ben het boek 'Geweldloze communicatie' van Marshall B. Rosenberg aan het lezen. Zeer verhelderend voor mij hoe ik beter kan communiceren. Echt een aanrader!

Margriet op dinsdag 7 augustus 2012 om 21:28
Jaaa zo herkenbaar hoe je iets brengt en wat je ervoor terug krijgt. Ik ben het boek 'Geweldloze communicatie' van Marshall B. Rosenberg aan het lezen. Heerlijk herkenbaar en verhelderend hoe ik beter kan communiceren. Een aanrader!

X op zondag 8 april 2012 om 13:25
Ben ik trouw aan mezelf? Dit is een punt waarin ik mezelf nog regelmatig tegenkom. Een ander reageert op mij op basis van hoe zij mij zien en hoe ik overkom. Ze denken te weten hoe ik ben, ik heb geen moeite met ze (soms nog wel innerlijke strijd) want ze weten niet beter omdat ze gehinderd zijn om open en zonder oordeel te kijken. Ik krijg vaak te horen, waarom lach je niet en kijk je boos... Ik weet dat het niet zo is want ik ben een blij en tevreden persoon, alleen de uiterlijke verschijning is nog niet in balans met de innerlijke verschijning. Innerlijk ben ik namelijk ontzettend gegroeid terwijl uiterlijk nog de sluier van het verleden om me heen hangt. Na een lange periode van verwarring en twijfel is er een bepaald schild om me heen gekomen. Ik ervaar meestal wanneer ik in onbekende situaties ben waar veel mensen zijn, dat ik weer terugkruip in mijn schulp. Ik zie dit ook gebeuren en ik heb er last van, want het belemmert mij naar anderen toe. Wanneer ik beschrijf hoe ik het ervaar, dan kan je je het voorstellen als leven achter glas. Ik zoek een hamer om dit glas in te tikken... maar gaande weg en met kleine stapjes kom ik steeds dichter bij mijn ware zelf en merk ook dat er steeds meer scheuren in het glas komen. Het zit er nog wel maar niet zo verankerd als vroeger. Dus Carglass zal ik niet bellen wanneer mijn raam kapot is, ik zal juist dansen van geluk!

Reageer op Relaties: Wat kijk je chagrijnig

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.