Mindfulness: Dualiteit, leven in de wereld van twee

dualiteit, yin en yang

Geplaatst op dinsdag 10 januari 2012 door Nelly de Jong

Hoe kun je in harmonie leven in een wereld die in alles verdeeldheid en tegenstellingen weerspiegelt? Je wilt slank en gezond zijn, maar het eten is zo lekker. Je wilt rijk zijn en in overvloed leven, maar het is zo ontzettend spannend om uit je comfortzone te komen. Je wilt het liefst je droom achterna reizen, maar de veiligheid en zekerheid van je vaste baan is je ook veel waard. Je wilt liefde en verbinding in je relatie, maar je hebt ook behoefte aan autonomie en tijd voor jezelf. Herken je ze?

Dualiteit: Leven in een wereld van tegendelen

We leven in een wereld vol dualiteit vol van tegendelen. Zo lijkt het voor ons denken in ieder geval. In ons hoofd, ons denken leven we een leven van tegenstellingen. Van yin en van yang, van zwart en van wit, van groot en van klein, van dik en van dun, etc. En dat is nu een keer de manier waarop ons hoofd/ons denken functioneert en hoe ons leven in de wereld van de vorm werkt. 

Dualiteit weerspiegelt

Als we ons verbinden met de gedachtes (zo’n 60.000 per dag) die aan ons geestesoog voorbijtrekken, dan ervaren we vaak die strijd. Een strijd die je in jezelf ervaart, die de dualiteit weerspiegelt en die je terugziet in je leven van alledag. En zolang je denkt dat je je gedachtes bent, zolang je je identificeert met je gedachtes, zolang je dat doet, zul je die strijd ook blijven ervaren. Een innerlijke soms gespannen dialoog met jezelf en met de wereld buiten je. 

Je bent je gedachtes niet

Het is wat ik heel lang heb gedaan…. Me vereenzelvigen met mijn gedachtes. Ik was mijn  gedachtes. Ik was wat ik dacht dat ik was. Klinkt misschien een beetje ingewikkeld, als je nog nooit over dergelijke dingen hebt nagedacht. Een eerste stap in de richting van de wereld van eenheid heb ik vele jaren geleden gezet. Van een cursus filosofie, jungeaanse psychologie, allerlei andere opleidingen en trainingen tot aan mindfulness een aantal jaar geleden. Dat hele traject was nodig om mij ervan te doordringen dat ik niet mijn gedachtes ben. 

Dualiteit of balans?

Misschien dat anderen die weg sneller bewandelen dan ik, misschien ook niet. In ieder geval heb ik al die kleine stapjes nodig gehad om de rust in mezelf en het hier en nu te vinden en te ervaren. En om te weten, te zien en te begrijpen dat er een weg middendoor is. Dat het niet nodig is om altijd maar weer de uiterste pieken en dalen op te zoeken. Niet dat die weg middendoor altijd gladjes verloopt hoor. Er zijn best wel schommelingen en die voelen ook prima. Want hoe zou het zijn als je alleen maar licht had en geen donker meer kon ervaren? Lijkt me helemaal niks. Maar het voelt wel veel meer in balans daar in het midden.

Genieten en groei

En vanuit dat midden kijk ik naar links, naar de dalen, en kijk ik naar rechts naar de toppen. Soms maak ik een uitstapje naar links en soms een uitstapje naar rechts. Naar links om te ervaren dat ik via die dalen weer een stukje verder groei op mijn weg. Naar rechts om te genieten van al het mooie dat het leven op mijn pad brengt.

Waar ligt de weg? 

Grote vraag voor veel mensen is waar ze die weg kunnen vinden… Het bijzondere is, dat het leven je die weg als vanzelf wijst. Als het jouw tijd en plaats is om het pad in het midden te gaan vinden en te bewandelen, dan komen de juiste mensen en situaties op je weg om je te laten zien welke kant je op kunt gaan. Of je dat ook doet, hangt er vanaf of je in staat bent om voorbij je denken te kunnen komen. Voorbij je denken op die plek waar het stil is in jou. Waarin je je verbonden voelt met jezelf en met alles om je heen. Want op die plek is er een innerlijk weten welke weg je hebt te volgen. En tot het moment dat je zo ver bent, is iedere weg een goede weg. Uiteindelijk verdwaal je nooit….

Liever gelukkig?

Wil je ook die weg in het midden vinden in plaats van een leven vol stress en spanning? Doe dan mee met de eerstvolgende mindfulnesstraining Liever Gelukkig met Mindfulness. Het lijkt me geweldig je te ontmoeten!

 

 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Relaties: Wat kijk je chagrijnig
Mindfulness: Stress, stress, stress »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 9.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Sander op woensdag 11 april 2012 om 13:46
Een wereld van dualiteit, is een wereld van illusie. Volgens mij is alles één energie en kan er ook geen dualiteit zijn. Deze energie neemt deze energie miljarden vormen aan, waaronder ook de vorm van mensen. Veel mensen denken dat ze een individu zijn met een vrije wil die het leven in goede banen moet zien te leiden. Dit idee zorgt ervoor dat we leven met angs en schuldgevoel. Wat over het hoofd wordt gezien, is dat je helemaal geen individu bent en geen vrije wil hebt, maar je bent energie in beweging. Zodra wordt ingezien dat alles precies is zoals het moet zijn en dat het leven een geheel verzorgde reis is, ontstaat een diep gevoel van bevrijding.

Reageer op Mindfulness: Dualiteit, leven in de wereld van twee

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.