Mindfulness: Stress, stress, stress

stress, stress, stress

Geplaatst op dinsdag 3 januari 2012 door Nelly de Jong

Hoeveel stress je hebben kunt is voor iedereen verschillend. Maar er zijn een aantal zaken die door vrijwel iedereen als dreigend worden ervaren en die wanneer je ze ervaart stress veroorzaken:

Extreme stress

Deze drie factoren kunnen er voor zorgen dat een willekeurige op zich niet heel spannende situatie toch voor extreme stress zorgt. Als je bv. ernstige klachten ervaart en je wilt een afspraak maken met een specialist die niet snel tijd voor je heeft, dan schiet je al gauw in de stress. Als je op een drukke tweebaansweg tussen twee vrachtauto’s rijdt waarbij de achterste vrachtauto dicht op je gaat rijden, dan neemt de stress ook toe. Als je trein plotseling zonder enige aanleiding vertraging heeft en je weet niet voor hoe lang en waarom, dan voel je de onrust en stress ook toenmen.  Als je de deur van je huis per ongeluk dichtgooit en er niet meer in kunt, dan ervaar je ook een behoorlijke mate van stress.

Automatische stressreactie

Dit soort dingen kunnen regelmatig voorkomen in je leven. Je ervaart er stress door. Die stress conditioneer je weer voor de volgende keer en onwillekeurig creëer je op die manier je automatische stressreactie. Onderzoek laat zien dat alleen al het idee van onvoorspelbaarheid en gebrek aan controle in combinatie met het ontbreken van de mogelijkheid dit te delen met iemand anders reden genoeg is om in de stress te schieten. Het is dan op dat moment ook niet meer de situatie zelf, als wel de betekenis die je er aan geeft (of juist al eerder hebt gegeven) die er voor zorgt dat je stress ervaart.

Doorbreken automatische stressconditionering

Meditatie en mindfulness zijn bij uitstek de manier om deze stressconditionering te doorbreken. Daarnaast is er een duidelijk verband aangetoond tussen stresshormonen en veroudering. De stressreactie vindt meestal volautomatisch en onmiddellijk plaats. Met meditatie echter kan je dit patroon doorbreken. Voordelen van meditatie en mindfulness: 

E-book Liever Gelukkig Met Mindfulness

Gratis E-book <a href=
Wil je ook gewoon zijn wie je bent? Worden zoals je was toen je net geboren was? Onbekommerd en vrij? Lees dan in dit gratis e-book Liever Gelukkig met Mindfulness hoe dat kan! Zodat ook jij meer ontspannen en rustiger kunt zijn, en steeds meer en meer jezelf.

Download e-book Liever Gelukkig met Mindfulness

8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Minduflness

Als je nog moeite hebt om je aandacht op constructieve en helpende gedachten te richten, dan kun je je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness .

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat alitjd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. 
Download gratis meditaties Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Relaties: Wat kijk je chagrijnig
Loopbaanbegeleiding: Geen toekomst... »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress, mindfulness en meditatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Mindfulness: Stress, stress, stress

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.