Loopbaanbegeleiding: Geen toekomst...

verleden of toekomst

Geplaatst op dinsdag 20 december 2011 door Nelly de Jong

Zonder zingeving in je leven geen toekomst.

Wanneer je geen zin aan je leven kunt geven, als je geen doel voor jouw leven hebt, dan ben je vatbaarder voor allerlei aandoeningen, zoals depressie en ziektes. Dat is de stelling binnen de logotherapie.

Psychiater Viktor Frankl

Al jaren geleden had ik in het boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey een stukje gelezen over Viktor Frankl. Het was een paragraaf over een psychiater die diverse concentratiekampen waar onder Auswitch heeft overleefd. Toen ik het las heb ik bewust en onbewust de beslissing genomen dat ik dat boek ooit zou gaan lezen.

Tweede wereldoorlog

Eerlijk gezegd heb ik me altijd zo weinig mogelijk met zaken rond oorlogen en ook de tweede wereldoorlog bezig gehouden. Niet omdat ik er geen interesse in heb/had, maar omdat ik er te (hoog)gevoelig voor was. Oorlogsfilms en documentaires op tv, ik vermeed ze, omdat ik er 's nachts wakker van lag. Not my cup of tea, dus. Toch was er iets in me dat me triggerde, dat maakte, dat ik dit boek wel moest lezen.... Nu heeft dat wel even geduurd, maar twee weken geleden toen ik in de bibliotheek was, waar ik overigens niet zo vaak kom, omdat ik de boeken die ik lees liever koop, dan leen, zag ik het bedoelde boek staan. En toen wist ik: Nu is de tijd gekomen het te lezen.

Aangrijpend verslag

Het boek is een zeer aangrijpend verslag van de ontberingen die Viktor Frankl heeft ervaren tijdens zijn gevangenschap in de tweede wereldoorlog in de verschillende concentratiekampen. Maar niet alleen van zijn ontberingen, het is ook een verslag van zijn waarnemingen als psychiater. Voor zijn gevangenname had hij een manuscript van een boek wat hij graag wilde gaan publiceren. Vrijwel direct na zijn deportatie naar Auswitch is dat manuscript hem afgenomen en verloren gegaan. Zijn verlangen om toch dat boek te publiceren is een van de factoren geweest die gemaakt hebben dat hij de ontberingen van de oorlog (en dat waren er vele) heeft kunnen doorstaan.

Geen toekomstperspectief

Gedurende zijn gevangenschap heeft hij waargenomen hoe mensen die geen toekomstperspectief meer konden bedenken binnen zeer korte tijd overleden. Niet het gebrek aan voedsel en niet de ontberingen waren doorslaggevend in de overlevingskansen, maar de kunst om zin te kunnen geven aan het leven. De kunst om de ingrijpende gebeurtenissen een zodanige betekenis te kunnen geven, dat het leven misschien wel juist daardoor de moeite waard wordt. En ook de kunst om in dergelijke omstandigheden lichtpuntjes te kunnen zien en te kunnen genieten van de hele kleine dingen die dan toch de moeite waard waren.

Zinloosheid ervaren

Jarenlang leven en overleven op een stuk brood en een kom soep en daar ook nog gezond bij blijven is wat veel mensen deden. Volgens de huidige medische normen welhaast een onmogelijkheid, maar wel gebeurd. Waar volgens Viktor Frankl zijn medegevangenen en later, na de oorlog, zijn klanten in onderuit gingen was de stress en spanning die ze voelden door de zinloosheid die ze ervoeren. Zinloosheid als gevolg van het geen positieve verwachtingen kunnen creëren en geen constructieve betekenis kunnen geven aan wat er in hun leven plaatsvond. Betekenis geven aan de vele ontberingen en nare ervaringen die zij in die extreem gewelddadige omstandigheden hebben meegemaakt.

Logotherapie

Uit deze periode en wat hij heeft meegemaakt heeft hij de logotherapie ontwikkeld. Een behandelingsvorm die er vanuit gaat dat je in alles wat je in je leven meemaakt zin kunt vinden. En wanneer je er zingeving in kunt vinden, dan heeft je leven en alles in je leven een doel. Ik kan me daar helemaal in vinden...

Op zoek naar jouw levensdoel?

Meld je dan aan voor de training Liever je droombaan of voor een individueel loopbaancoachtraject. Je kunt natuurlijk ook gewoon eerst de missiegenerator gebruiken.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Mindfulness: Stress, stress, stress
Coaching: Van wens naar werkelijkheid! »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Loopbaanbegeleiding: Geen toekomst...

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.