Maakt mindfulness gelukkig?

Gelukkig, blij en vrij

Geplaatst op zondag 23 oktober 2011 door Nelly de Jong

Er is veel om te doen de laatste tijd. En niet onterecht. Mindfulness maakt je leven over het algemeen een stuk plezieriger en gelukkiger. Ik ben altijd weer verrast door de positieve (hoewel een enkele keer ook negatieve) reacties van de deelnemers. Maar ook zelf heb ik heel veel baat bij wat mindfulnes me brengt. 

Alles draait om aandacht

Hoewel er de laatste tijd veel aandacht voor is, is mindfulness feitelijk een heel oud principe. Of eigenlijk is het geen principe. Mindfulness draait om aandacht. Aandacht voor wat er hier en nu is.

Problemen oplossen of niet?

Het bijzondere is dat er in het hier en nu zelden problemen zijn. En als ze er zijn, zul je ze hoogstwaarschijnlijk direct oplossen.  Wanneer je met je aandacht in het hier en nu bent en blijft, wordt de impact van je gedachten een stuk minder. Het is niet de bedoeling van mindfulness om je gedachten uit te schakelen. Hoewel veel mensen dat wel denken.

Gedachten uitschakelen?

Maar het zal je hoogstwaarschijnlijk niet gaan lukken om je gedachten uit te schakelen. Er zit nu eenmaal geen aan en uit knop op. Gedachten doen nu eenmaal wat ze doen. Ze komen voorbij, zo’n 60.000 gedachten per dag. En uit die 60.000 gedachten die er per dag voorbij komen kies je er ongeveer 2.000 uit waar je energie in steekt. De andere 58.000 gedachten komen voorbij en gaan weer weg. En komen misschien op een ander tijdstip weer opnieuw voorbij.

Waarnemer worden

Wat je leert in een mindfulnesstraining is waarnemer worden van jouw gedachten. Je leert en ervaart ook dat jij niet je gedachten bent, maar dat je gedachten hebt. Zoals gezegd komen ze en gaan ze ook weer weg. Hoewel sommige gedachten de neiging hebben nogal vasthoudend te zijn en vaak terug te komen. Vaak is dat een gevolg van het gegeven dat je eerder aan die gedachten aandacht hebt besteed. Toch kun je ook leren om je dat gewaar te worden, zodat je er afstand van kunt leren nemen. 

Acceptatie

In feite draait het om het proces van acceptatie. Het proces van laten gaan. Problemen zijn een integraal onderdeel van je leven. En het zal je nooit gaan lukken om alle problemen altijd op te lossen. Dat heeft ook geen enkele zin, want morgen dient zich weer iets nieuws aan. Toch hebben veel mensen geleerd, dat ze pas gelukkig kunnen zijn als al hun problemen zijn opgelost. En daar schuilt een denkfout in. Want je geluk en je gelukkig voelen is niet afhankelijk van wat er in de buitenwereld plaatsvindt. Natuurlijk kan wat er in de buitenwereld gebeurt helpend zijn of juist niet. Je hoeft je er alleen niet per se rot, gestrest of gespannen door te voelen. Dat gebeurt soms wel en soms ook niet. Dingen zijn nu eenmaal zoals ze zijn. Of je je er rot door voelt of niet. 

Overwinning

Dit proces van leren accepteren dat er is wat er is, leer je door middel van meditatie. In meditatie leer je bewust stil te staan. Dat stoppen en stilstaan is op zich al voor veel mensen een hele overwinning op zichzelf. Je denken vindt het namelijk meestal niet fijn als je besluit om even niets te doen en alleen maar te zijn. Je denken begint dan met allerlei gedachten over hoe nutteloos je je tijd aan het besteden bent door niets te doen. Ze vertelt je wat je allemaal wel niet had kunnen doen in de tijd dat je nu niets aan het doen bent. Ze vertelt je hoe druk je het hebt en dat je helemaal de tijd niet hebt om te gaat zitten/liggen en niks te doen. Want er is nog zoveel te doen.

Duurt te lang

En je denken protesteert ook als dat proces van niets doen langer duurt. Een paar minuutjes lukt meestal nog wel, maar twee keer per dag een half uur of soms zelfs drie kwartier is iets wat je denken  helemaal niet fijn vindt.  Het wil actie en wel hier en nu. Of het wil graag praten over wat het allemaal ervaart. Het is dan ook niet zo gek dat er bij sommige mensen weerstand ontstaat in dat proces. 

Hoge verwachtingen

Wanneer het ook soms ‘mis’ loopt is als mensen vooraf te veel verwachtingen hebben bij wat mindfulness hen op moet leveren. Hoe hoger de verwachtingen, hoe minder positief de training ervaren wordt. Het beste werkt het daarom ook als je een training zo blanco mogelijk in gaat en kunt laten zijn wat er is. En als je jezelf de tijd geeft en gunt om gewoon te ervaren wat er is.

Stil van binnen

Geef en gun jezelf de tijd om te leren stil te worden. Stil van binnen. Want ondanks dat je je denken niet uit kunt zetten, kun je wel door veel te oefenen leren om de tijd tussen twee gedachten, dat stille moment tussen die gedachten te verlengen. Waardoor het langzamerhand toch wat rustiger wordt in je hoofd.

Gelukzalig gevoel

Als je nog langer oefent kan het ook gebeuren dat je contact gaan maken met wie je ten diepste bent. Veel mensen ervaren dat als een heel gelukzalig gevoel. Een vaak lastig te beschrijven gevoel van  verbinding met zichzelf en met alles en iedereen om zich heen. Ook een heel warm en rustig gevoel van zijn. Een gevoel wat je doet verlangen naar meer daarvan te ervaren.

Doen door niet te doen

Mindfulness is ook niet iets wat je door er over te lezen kunt leren. Mindfulness doe/leer je door niet te doen. Door eenvoudigweg stil te worden, te zijn en door een wachter bij je gedachten te plaatsen. 

Ook gelukkig worden en mindfulness leren?

Wil je ook leren hoe je meer uit het leven kunt halen en hoe je gelukkiger kunt worden? Meld je dan nu aan voor de komende training:

Liever Gelukkig met Mindfulness.

 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Mindfulness: Geluk zit in jezelf
Gezondheid-Energie: Bouw reserves op »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness en meditatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Maakt mindfulness gelukkig?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.