Gezondheid-Energie: Bouw reserves op

gezondheid en reserves opbouwen

Geplaatst op maandag 10 oktober 2011 door Nelly de Jong

Om als werkende moeder/ouder al die verschillende ballen in de lucht te kunnen houden is het opbouwen van een fysieke, mentale en emotionele reserve cruciaal. Als er onbalans ontstaat of is ontstaan, dan heeft dat gevolgen voor zowel je fysieke, je mentale als je emotionele staat. Als je fysieke staat uit balans is, heeft dat gevolgen voor hoe je kunt nadenken. Je focus wordt minder en doordat je moe bent wordt de kwaliteit van je gedachten ook minder en meestal ook steeds negatiever. Ook je emotionele staat lijdt onder fysieke moeheid. Je wordt gevoeliger voor allerlei prikkels en emoties. Wat weer als gevolg heeft dat je meer stress ervaart, waardoor je weer eerder moe wordt. En omdat je die dingen niet los van elkaar kunt zien is het belangrijk jezelf als een soort systeem te zien waarin de verschillende componenten op elkaar in werken.

Om in balans te zijn en te blijven zul je op meerdere dingen in moeten steken. En er zijn vijf hoofdelementen waar je aandacht aan zult moeten besteden. Die vijf hoofdzaken betreffen slaap, beweging, voeding, ademhaling en stressmanagement. 

Goede conditie

Als je optimaal wilt functioneren in al die verschillende rollen die het drukke huidige leven vol stress en spanning van je vraagt, dan is het overduidelijk dat je een goede conditie moet hebben. Het in de lucht houden van al die ballen is een behoorlijke aanslag op je energieniveau. 

Hoog energieniveau

En niet alleen op je werk maar ook je partner en je kinderen en niet in het minst voor jezelf is het belangrijk om daarin op je best te zijn. Met een hoog energieniveau zul je op de lange termijn ook veel effectiever zijn in alles wat je doet. Wil je alles uit je leven halen en gaan voor het beste resultaat, dan ben je tegenover jezelf en je geliefden verplicht om goed voor jezelf, je conditie en je energieniveau te zorgen.

Vele wegen

Er zijn vele wegen die naar een goede conditie en hoog energieniveau leiden. Gelukkig is sporten op de sportschool allang niet meer zo saai als vroeger, toen je alleen maar kon body builden.  Zelf houd ik van lopen/wandelen/fietsen/zwemmen en dansen. Allemaal omdat ik die vormen van beweging overal en altijd kan doen. Ik heb ook jarenlang aerobics oefeningen gedaan met een videoband. Een mooi alternatief voor als het slecht weer is. Tegenwoordig zijn er heel veel dvd’s met bewegingsprogramma’s die je thuis kunt doen. Een klant van mij vertelde me eens dat ze het samen met haar vijfjarige dochter voor de tv deed. Ook doe ik een aantal keer per week yoga-achtige grondoefeningen, voor het versterken van de spieren.

Doen wat je wilt doen

Zou ik stoppen met bewegen, dan is het een kwestie van tijd voordat ik mijn fybromyalgieklachten weer terug krijg. De energie lekt dan heel gemakkelijk weg en de pijnklachten zijn zo maar weer terug. Omdat ik daar natuurlijk geen zin meer in hebt, laat ik dat niet zover meer komen. Beweging staat hoog op mijn activiteitenlijstje, zodat ik al die dingen kan doen die ik ook zo graag wil doen.

Beweging geeft energie

Maar er zijn meer redenen waarom ik dat doe. Beweging geeft ook energie. De tijd die ik in de beweging steek levert me een veel grotere productiviteit op. Voor iedere minuut die ik beweeg krijg ik drie tot vijf minuten extra productiviteit terug. En ik heb zoveel te doen, dat ik het me niet kan veroorloven om niet te bewegen.

Gezonde waterrijke voeding

Niet alleen lichaamsbeweging is voorwaarde voor een hoog energieniveau. Ook gezonde waterrijke voeding, met veel groente en fruit en een goede nachtrust zijn voorwaarde. Zig Ziglar zegt heel treffend over:

Als u een race-paard had van één miljoen gulden zou u hem ook niet de halve nacht op laten blijven en sigaretten laten roken, koffie of drank laten drinken en vette troep laten eten, is het wel? U zou hem de juiste voeding geven, op zijn rusttijden letten en hem laten oefenen om hem een kans te geven te presteren als het volbloed paard dat hij is, dacht u niet?

Blijven zitten waar je zit

Toch hebben we de neiging om te blijven zitten waar we zitten, waar het onze gezondheid betreft. Werkende moeder/ouder zijn is voor velen een jarenlang durende topprestatie. Dus je kunt er maar beter voor zorgen in een uitstekende conditie te zijn, als je niet wilt dat je kinderen later terugkijken op een sombere jeugd omdat mama of papa altijd zo moe was. 

Zorg voor jezelf!

Wie wel eens heeft gevlogen weet ook dat bij de instructies voor de zuurstofmaskers altijd gezegd wordt dat je het zuurstof masker eerst bij jezelf moet opdoen en pas daarna bij je kind. Want wat heeft je kind er aan als hij een ongeluk wel overleeft en jij niet? Dus zorg eerst en altijd eerst en goed voor jezelf, zodat je van jouw overvloed kunt gaan delen. Maar belangrijkst is eerst: Bouw die conditie/reserves op en zorg goed voor jezelf! 

Wat doe jij om goed voor jezelf te zorgen? Neem je genoeg beweging? Kom je aan minimaal dat half uur tot drie kwartier op een dag? En zo niet, wat ga je doen om daarin liever voor jezelf te zijn? Mocht je daar alleen niet uitkomen, dan kun je natuurljik altijd even bellen () of mailen voor een goed gesprek!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Maakt mindfulness gelukkig?
Loopbaanbegeleiding: Honderd wensen »

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Gezondheid


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

SM op donderdag 14 februari 2013 om 14:15
ConFront, de naam van deze site had me al moeten waarschuwen.. Wat ik net in dit artikel las, was echt confronterend voor mij: als ik niet wil dat mijn kinderen later terugkijken op een sombere jeugd, omdat mem altijd zo moe was, kan ik er nu toch maar beter voor gaan zorgen dat ik in een betere conditie raak... Okť, weet ik nu waarom ik wel meer tijd voor mezelf moet maken!

Reageer op Gezondheid-Energie: Bouw reserves op

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.