Assertiviteit: Kan ik er wat aan doen?!

Bewust zijn van taal

Geplaatst op vrijdag 23 september 2011 door Nelly de Jong

Verzwakkend taalgebruik

Hoe je je over jezelf voelt is voor een belangrijk deel geconditioneerd door middel van taal. Als je tegen jezelf zegt: Ik kan het niet, zeg je feitelijk tegen jezelf dat je geen macht/controle hebt over wat er in je leven gebeurt. Je verklaart jezelf tot slachtoffer van de door jouzelf gecreëerde omstandigheden.

Ik doe het niet

Ik 'doe' het niet daarentegen geeft een keuze weer. Daarom is het sowieso handiger om Ik kan het niet uit je woordenboek te schrappen. Niet alleen is het effect daarvan in de buitenwereld zichtbaar en merkbaar, maar ook je onbewuste pakt er wat van mee.

Herhaling is wat telt

Je onbewuste gelooft alles wat je zegt, niet zozeer dat wat klopt, maar dat wat het vaakst herhaald wordt. Ik kan niet op tijd komen of: Ik heb geen tijd is een 'leugen'. Feitelijk is het zo dat je wel op tijd kunt komen, maar dat je er bewust of onbewust voor hebt gekozen dat niet te doen. Je hebt iets anders prioriteit gegeven. Je hebt gekozen iets te doen wat je belangrijker vindt.

Ik zou het eigenlijk niet moeten doen

Daarmee wil ik niet promoten dat het altijd handig is om het op die manier in de buitenwereld te communiceren, maar wel om je ervan bewust te zijn, dat jij altijd keus hebt. Een andere gedachte die je verzwakt is: Ik zou het eigenlijk niet moeten doen. Ook hiermee maak je jezelf wijs dat je geen keus hebt. Ik zou het kunnen doen, klinkt veel krachtiger.

Negatieve emoties

Zou moeten levert  vaak schuldgevoel, bezorgdheid en andere negatieve emoties op. Steeds als je zegt dat je iets zou moeten, ontneem je jezelf een deel van je kracht. Ik kan er niks aan doen is er nog zo een. alweer verklaar je jezelf tot volkomen hulpeloos en machteloos.

Verantwoordelijkheid nemen

Het voelt echt beter om volkomen de verantwoordelijkheid te nemen voor wat er in je leven gebeurt. Hoe voelt bv: Ik kan er niks aan doen dat ik ziek ben geworden, of: ik kan er niks aan doen dat ik mijn baan ben kwijt geraakt.

Vooruit denken

Als je de verantwoordelijkheid neemt voor wat er in je leven gebeurt, dan kun je ook vooruit gaan denken op hoe je vervelende situaties voortaan het hoofd kunt bieden. Over je ziekzijn kun je jezelf afvragen: Wat kan ik doen om me gezonder te voelen? Of: wat kan ik doen om te voorkomen dat ik weer ziek word?

In Control

Je zult verrast zijn door de antwoorden die er dan komen, zoals: ik kan stoppen met roken, ik kan gezonder gaan eten, ik kan meer beweging nemen, ik kan meer ontspanning nemen, etc. Het gevolg is dat je je veel meer in control zult voelen en dat voelt echt stukken beter.

Vervang je verzwakkende gedachten door sterkere

Kijk voor jezelf eens bij onderstaande andere verzwakkende zinnen, hoe je ze kunt omzetten in versterkende. De kunst is vervolgens je steeds bewuster te worden van wat jij allemaal zegt en herhaalt, zodat je het om kunt zetten in versterkend taalgebruik. Maak ze zo daadkrachtig mogelijk, zodat je je ook zo kunt gaan voelen.

Schrijf mee! 

Weet jij nog meer van dit soort verzwakkende zinnen of heb je ervaring met de gevolgen van verzwakkend taalgebruik? Vul de zinnen dan aan met jouw ervaring onderaan dit artikel. En geef anderen de kans daarin te delen en van te leren!

 

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij! 

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?

Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn 57 pagina’s tellende gratis e-book aan!

   
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Loopbaanbegeleiding: Honderd wensen
Relaties: Trouw aan jezelf »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer communicatie en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Joukje op maandag 4 juni 2012 om 13:05
Al die zinnen zijn voor mij gemakkelijk om te zeggen, behalve een duidelijk "nee". Als je er één keer bewust van wordt, dan maak je progressie en mijn "nee" komt al steeds vaker om het hoekje en wordt steeds duidelijker. Dit voelt goed!

Ik wil graag mensen pleasen wat ooit ontstaan is uit weinig zelfvertrouwen, denk ik. Maar ik ben er niet gelukkiger van geworden om mensen te pleasen. Geluk komt wel met gelijkwaardigheid, doen wat je wilt en dat ook kenbaar maken en daar krijg je vanzelf weer meer zelfvertrouwen van. We hebben een heel leven om te leren. Je hoeft niet meteen alles te kunnen of perfect te zijn maar het is een fijn gevoel om eraan te werken

Pauline van Tilburg op maandag 4 juni 2012 om 10:44
Mijn valkuil is:
'Als ik jou er een plezier mee doe, doe ik het wel' eigenlijk heb ik helemaal geen zin/tijd. Ik geef niet toe dat ik niet nee kan zeggen, maar verschuil me achter het idee dat het goed voelt als ik jou een plezier doe, hetgeen eigenlijk al heel lang niet meer zo is. Ik heb al te vaak de slachtofferrol ingenomen.

Nelly op zondag 27 november 2011 om 21:56
Beste Elizabeth, wat rot voor je dat je verhuizing zo'n gevoel van onveiligheid voor je heeft gebracht. En goed van je en knap van je dat je niet in de piepzak gaat zitten, maar kijkt wat je er aan kunt doen. En dat is meer dan je misschien in eerste instantie dacht. Veranderingen zijn voor veel mensen een bron van onveiligheid. Dat komt mede omdat veel mensen hun gevoel voor veiligheid ontlenen aan de buitenwereld en wat andere mensen zeggen en denken. De uitdaging is om ongeacht wat die dan ook denkt, zegt of vindt uit te gaan van wie jij wilt zijn elk moment van je leven opnieuw. Het gaat je namelijk nooit lukken om het iedereen naar de zin te maken. Nogmaals: goed van je dat je jezelf weerbaarder maakt. Dat is het beste wat je kunt doen!

Hartegroet,
Nelly

Elizabeth op zondag 27 november 2011 om 21:29
Bedankt voor de waardevolle tips - dit helpt mij weer een stukje verder. Vooral de veiligheidstips vond ik wel handig. Ik voel me erg onveilig op school omdat ik door een verhuizing een slechte tijd op deze nieuwe school heb meegemaakt. Ik probeer nu zoveel mogelijk te relativeren.. En mezelf zelfverzekerder te maken zodat ik weerbaar ben en sterk genoeg.

Reageer op Assertiviteit: Kan ik er wat aan doen?!

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.