Assertiviteit: Loslaten

loslaten kind

Geplaatst op zaterdag 10 september 2011 door Nelly de Jong

Al vroeg in je leven creëer je gewoontes en patronen omdat ze je op een bepaalde manier behulpzaam zijn. Bewust of onbewust kies je er dan voor om iemand aardig te vinden of juist niet aardig te vinden. Soms kies je ervoor om iemand te ‘straffen’ en soms laat je je van meest liefdevolle kant zien. 

Interpretatie

In de interpretatie van situaties zit een oordeel en dat oordeel wordt bepaald door onder meer jouw normen en de filters waarlangs de informatie bij jou binnen komt. Normen en filters die je vaak onbewust hebt meegenomen uit je jeugd en die voor een groot deel worden bepaald door wat ‘normaal’ was in jouw gezin of de andere directe omgeving. 

Schaamte voor je verslaafde vader of moeder

Het kan dan zijn dat je door de betekenis die je aan een situatie geeft jezelf op slot zet of ziekte in je leven creëert. Vraag jezelf bv. maar eens af wanneer je weer eens klaagt: Ik ben zo moe, of er niet iets anders onder je moeheid zit dan alleen maar te weinig geslapen. Als je je bijvoorbeeld schaamt voor je aan de drank verslaafde vader of moeder. Of omdat je je als kind van rijke ouders tussen allemaal minder bedeelden een buitenbeentje voelt. Of je veronderstelt dat omdat je ouders dik zijn, jij ook dik zal worden. Of je bent bang omdat je moeder jong is gestorven dat jij ook wel niet oud zult worden.

Negativiteit

Het zijn voorbeelden van situaties die vertellen dat jij een bepaalde betekenis hebt gegeven aan een situatie, waarbij je bij jezelf een bepaald gevoel oproept. Als dat een vervelend gevoel is, en je daarmee negativiteit creëert in je leven, omdat je niet goed weet hoe je anders met die situatie kunt omgaan, realiseer je dan eerst eens wat het met je energieniveau doet. Als je je energie er in verliest, vraag jezelf dan eens het volgende af:

De betekenis die je eerder aan de situatie of persoon hebt gegeven, heeft je op enig moment in je leven iets opgeleverd. Want je hersens zullen altijd in eerste instantie kiezen voor de betekenis die het minste pijn oplevert en het meeste plezier. Alleen daarna doe je dat proces meestal niet opnieuw.

Door de ogen van een kind van vijf bekeken

Volautomatisch geef je de volgende keer dezelfde betekenis aan een vergelijkbare situatie. En daardoor kan het ontstaan dat je vele jaren later nog steeds reageert met de interpretatie van een kind van vijf dat iets heeft meegemaakt en wat door de ogen van een kind van vijf daar een betekenis aan geeft. Met de kennis en het overzicht van een kind van vijf. En die betekenis stel je niet automatisch opnieuw ter discussie.

Te weinig last om los te laten

Want wanneer jouw hersens elke situatie als een nieuwe en onbekende situatie zouden moeten bekijken, zou je niets kunnen leren. En je zou ontzettend veel tijd kwijt zijn aan het steeds opnieuw interpreteren van situaties. Wanneer je echter genoeg 'last' ervaart, oftewel genoeg pijn hebt, dan kan dat reden zijn om je oude interpretaties eens te heroverwegen. Maar soms ervaar je te weinig last, te weinig stress en spanning in je systeem om er echt iets aan te veranderen.

Nog niet klaar om los te laten

Soms ben je er gewoon nog niet aan toe om iets, iemand of een situatie los te laten. Je bent er gewoon nog niet klaar voor omdat het je op de een of andere manier nog iets brengt. Dat is de winst in jouw verlies. Als dat aan de orde is, dan maakt het niet uit wat je doet, want het gaat toch niet werken.

Gemakkelijk en snel loslaten

En wanneer je moment daar is, dat jij er aan toe bent om los te laten. En je een ferme beslissing neemt om bv. te vergeven. Wanneer je er voor kiest een andere betekenis te geven aan wat er is gebeurd in je leven. Zodat je leert van wat er was en voortaan andere keuzes maakt, dan is het soms verbazingwekkend te zien hoe gemakkelijk en snel je kunt loslaten.

Een affirmatie die je kan helpen:

Een affirmatie die mij in zware tijden veel heeft geholpen: Ik vertrouw en ik laat los.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij! 

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?

Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn 57 pagina’s tellende gratis e-book aan!

 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Relaties: Trouw aan jezelf
Gezondheid-Energie: Stress en gezondheid »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Sander op woensdag 11 april 2012 om 09:29
Volgens mij is de enige manier om los te kúnnen laten, is door middel van de liefde. Als je niet in liefde loslaat, laat je niet los. Ik heb geleerd, dat alles met alles in verbinding staat, dus loslaten en overgave zin met elkaar verbonden. Ten slotte is datgene loslaten wat je moet loslaten, niets anders dan het daar laten waar het hoort. Bij de ander, of op zichzelf, maar altijd los van jezelf. Je zou dus ook kunnen zeggen ‘je geeft het over’. Loslaten heeft tevens een verbinding met Overgave en de Liefde. Misschien is deze combinatie niet het eerste waar je aandenkt maar ik denk toch dat er een eenheid is. De kern is wanneer je leert los te laten en de overgave dus toe te laten en te omarmen, het betekent dat je ideeën van hoe het zou moeten zijn of hoe je zou willen dat een ander zich gedraagde niet van belang is, niet in jouw belang en niet in zijn belang, je leert dat iedereen zijn/haar eigen pad volgt, zelfs wanneer ze een weg nemen waarvan je weet dat het een doodlopende weg is, zelfs dan moet je iedereen toestaan hun eigen fouten te maken. Maar niet tenkoste van mij, dat is een heel belangrijk onderscheid wat hier gemaakt moet worden. Iedereen mag iedere weg bewandelen die hij/zij wil, maar niet ten koste van de ander. Als je op dwaalwegen wandelt (en wie wandelt daar niet, van tijd tot tijd?) maak je al zoveel fouten en richt je al heel veel schade aan bij de ander, zonder dat je dat in de gaten hebt. Maar als ik een ander die ruimte geef hoeft die dwaalweg niet op mijn ‘kosten’ gelopen te worden.

Want zou je dat wel doen, dan zit je met 2 dingen:
1) je hebt dan niet losgelaten, want je bent verbonden d.m.v. de ‘kosten’
2) de ander leert niets als de volle consequentie van zijn gedrag niet op zijn eigen rekening komt.

Reageer op Assertiviteit: Loslaten

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.