Effectiviteit: Fouten maken moet

Fouten maken moet, Oeps

Geplaatst op donderdag 8 september 2011 door Nelly de Jong

Om succesvol te kunnen zijn in het bereiken van je doelen is een aantal stappen belangrijk. Het allereerste wat nodig is, is dat je weet waar je naar toe wilt. Als je bijvoorbeeld naar Amsterdam wilt, dan kun je daar op vele manieren naar toe reizen, afhankelijk van hoe je reizen wilt. Als je er binnen een paar uur moet zijn, dan zul je voor een sneller vervoer middel kiezen. Als je vooral wilt genieten van wat je onderweg ziet en het is mooi weer,  dan kies je misschien voor de fiets of de benenwagen. Maar voor welk vervoermiddel je ook gaat, de kans is best wel reëel dat je in Amsterdam uit gaat komen. Hoewel er uiteraard sprake kan zijn van oponthoud of obstakels onderweg. Er kan file zijn. De weg kan opgebroken zijn. Het kan zijn dat je moet omrijden of zo. Maar ook al is dat zo, dan nog zul je als je besloten hebt naar Amsterdam te gaan hoogstwaarschijnlijk wel daar uitkomen. Misschien vroeg of op  tijd. Misschien later.

Doel vaststellen

Maar als je niet vaststelt dat je naar Amsterdam wilt, is de kans echt vrij klein dat je in Amsterdam uit gaat komen. Die kans is geen 0%, maar wel vrij klein. Andersom is het als je besloten hebt dat je naar Amsterdam wilt geen 100% zekerheid dat je ook in Amsterdam uitkomt, want er kan zoals gezegd onderweg van alles gebeuren. Maar de kans dat je er komt als je Amsterdam als doel formuleert en je een strategie hebt gekozen om er komen is vrij groot. Dat betekent dus ook dat je als je iets wilt, je voor jezelf helder moet hebben wat het precies is dat je wilt. En daar zit voor veel mensen meteen al de crux.

Als iedereen een doel in zijn leven heeft, wat is dan mijn bestemming?

Gemis zaaien in plaats van verlangen

Veel mensen leven namelijk vooral hun ‘gemis’. Ze hebben vooral veel dingen niet in hun leven, voelen zich daar ongelukkig, gespannen en gestrest bij, maar blijven evenzogoed doorgaan met het zaaien van hun gemis. Ze weten dan ook vaak heel precies wat ze allemaal NIET willen. Maar als je ze vraagt wat ze wel willen, dan blijft het vaak opvallend stil. Vaak als er gedoe in relaties speelt weten de partner ook vooral wat ze niet van elkaar willen. Maar wat ze nou wel willen... 

Weten wat je wilt

Meestal als ik in gesprekken met klanten vraag wat ze willen, dan wil de meerderheid een heleboel dingen niet. Daarom is een eerste vereiste weten wat je wel wilt en daar een resultaat of doel op formuleren. Je zou kunnen zeggen, als je met Alice in Wonderland spreekt, dat als je niet weet wat je wilt dat elke richting goed is. Maar de praktijk is weerbarstiger. Want dat niet weten wat je wel wilt, maakt het voor anderen ook ontzettend lastig om te kunnen bijdragen. Er zit ook negatieve energie op. Stel je maar eens voor als je als gastvrouw of gastheer aan je gast vraagt: Wil je thee? En het antwoord is nee. Wil je koffie? Nee. Wil je fris? Nee. Dat voelt zwaar in de energie. Je doet dan (weliswaar op een onhandige manier) je best de ander het naar de zin te maken, maar krijgt daar niet de kans voor door het  negatieve antwoord van de ander. Het is natuurlijk handiger te vragen wat iemand drinken wil. Waarbij je uiteraard weer het risico kunt lopen dat de ander (een of meerdere keren) om iets vraagt dat je niet in huis hebt. Wat op zich ook weer ongemakkelijk zou kunnen voelen. Maar goed de eerste en meest belangrijke stap is weten wat je wilt.

Doe ik alles wat nodig is om mijn doelen te bereiken?

Geloof dat je het kunt!

Daarnaast is het cruciaal dat je optimistisch bent en blijft over het behalen van je doelen. Als je er zelf al niet in gelooft, is de kans vrij klein dat je je doel ook gaat bereiken. Sterker nog. Om succes te halen is het nodig dat je een mindset hebt waarin je je door niets of niemand laat tegen houden. Als je weet wat je wilt en je hebt genoeg reden om dat te willen bereiken, dan word je onstopable.

Begin met het einde voor ogen (Covey)

Visualiseer je toekomst (positief). Zie je eindresultaat voor ogen. Ook als je niet in beelden denkt, creëer dan een gevoel voor die toekomst. Alles wat hier en nu in onze materiele werkelijkheid bestaat is ooit ergens door een of meer iemanden bedacht. Het was eerst ooit een gedachte voordat het gecreëerd kon worden. Het voor je zien en een intentie zetten of uitspreken en energie steken in de gedachte zet op het niveau van de energie in het kwantumveld iets in beweging waardoor jouw verlangen, jouw wens, jouw doel manifest kan worden.

Een nieuw begin verschijnt soms in de vermomming van een pijnlijk einde

Altijd maar doorgaan

Houd vol, zet door en geef nooit op. Saai misschien. Maar het is wel waar het om gaat. Je hebt ooit geleerd te lopen, fietsen, autorijden. En misschien nog wel allerlei andere vaardigheden. Die zijn je ook niet zomaar aan komen waaien. Daar heb je ook het een en ander voor moeten doen. En je zult daarin vast ook wel eens tegenslagen ervaren hebben. Die tegenslagen horen erbij. Met een duidelijke intentie en voldoende motivatie zal die tegenslag je niet tegen houden. Je neemt de hordes en gaat door. Totdat je bereikt hebt wat je bereiken wilde. Ooit was het ondenkbaar dat de 10 kilometer onder de 15 minuten geschaatst zou worden. Toch deed Ard Schenk destijds het ondenkbare. Als hij niet het doel en de focus en het doorzettingsvermogen gehad had, was dat nooit gebeurd. En het bizarre is vervolgens dat als het een persoon lukt er vrij snel daarna meer volgen die hetzelfde doen. Waar eerst gedacht werd dat het niet kan. Dus  houdt vol, ook daar waar anderen stoppen.

'Fouten' maken moet

En een heel belangrijke: Wees bereid om 'fouten' te maken. Hoe meer 'fouten' je maakt en hoe sneller je ze maakt, hoe eerder je succesvol zult zijn. Fouten bestaan overigens niet. Fouten zijn alleen maar de etiketjes die we geleerd hebben op bepaalde ervaringen te plakken. Maar uiteindelijk zijn en blijven het dat. Alleen maar ervaringen. En van die ervaringen kun je weer leren. En hoe meer fouten je maakt, hoe meer je leert. En des te succesvoller je wordt.

Het is beter om te doen en 'fouten' te maken, dan niet te doen. Van mijn 'fouten' kan ik veel leren

Betaal de prijs die nodig is

Wees bereid om de prijs te betalen. Je zult eerst de prijs moeten betalen voordat je kunt oogsten. Is er altijd een prijs? Ja, zeker, er is altijd een prijs voor je succes. Er is ook altijd een prijs voor het ontbreken van succes. Als je bijvoorbeeld een succesvol ondernemer wilt zijn, zul je er soms hard voor moeten werken, er je tijd in steken, verantwoordelijkheid voor nemen en zul je soms zorgen ervaren. Wil je die prijs voor je succes niet, dan is het zeer de vraag of je succesvol zult zijn als ondernemer. 

Succes is altijd uit je comfortzone

Je moet gewoon graag genoeg willen, want succes bevindt zich niet in je comfortzone, maar altijd erbuiten. Je best doen is dan niet goed genoeg. De vraag is of je alles gaat doen wat  nodig is om je doel te bereiken.

Coaching?

Wil je ook leren moeiteloos je doelen te bereiken? Meld je dan nu aan voor individuele coaching. De gesprekken vinden plaats op het Zuidvliet 292 A in Leeuwarden, Friesland. Misschien weet je al wel wat je wilt. Of misschien juist niet. Dat maakt in feite niet uit. Want de reden om hulp in te schakelen kan heel divers zijn. Misschien weet je van jezelf dat je een schop onder je kont nodig hebt om in beweging te komen. Of misschien heb je het juist nodig dat iemand je erbij houdt en je scherp houdt op wat je met jezelf hebt afgesproken. Wat het ook is, die rol wil ik met alle plezier voor je vervullen. Maar het is aan jou om de eerste stap te zetten.

Coaching

Gratis e-book Van Wens naar Werkelijkheid downloaden?

Meer informatie over hoe je doelen stelt en hoe ze moeiteloos te bereiken? 
Vraag dan mijn gratis e-book Van Wens naar werkelijkheid aan!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Assertiviteit: Loslaten
Gezondheid-Energie: Stress en gezondheid »

Gratis E-book Tijdgebrek of kiespijn?Al meer dan 2.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Effectiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Effectiviteit: Fouten maken moet

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.