Gezondheid-Energie: Stress en gezondheid

negatief denken, negatieve gedachten

Geplaatst op donderdag 1 september 2011 door Nelly de Jong

Jaren geleden, misschien wel een kleine dertig jaar geleden had ik regelmatig pijn in mijn rug. Ik kreeg daar eerst fysiotherapie voor en later manuele therapie. Tot op een zeker moment de manueel therapeut suggereerde dat mijn rugklachten psychisch waren. En ja, op dat moment, zelfs al kon ik me er wel in verplaatsen dat dat zo zou kunnen zijn, dan nog had ik geen flauw benul hoe ik dat dan veranderen moest. Dus eigenlijk voelde het op dat moment als een probleem er bij. Nu had ik het ook nog zelf gedaan.

Psychisch?

Toen ik later mijn relatie verbrak, verdween de rugpijn ineens als sneeuw voor de zon. Hoezo psychisch. Ja dus.

Relatie geest en lichaam

Maar hoe zit dat nou precies met die relatie tussen geest en lichaam. Het heeft me heel wat jaartjes ervaring en onderzoek gekost dat een beetje te begrijpen. Inmiddels ben ik een fan van mindfulness, omdat daarin ook veel ruimte is voor de relatie tussen lichaam en geest, maar ook van onder andere Deepak Chopra. Chopra beschrijft in de vele boeken die hij heeft geschreven haarfijn hoe dat in elkaar zit. En met de kennis die ik nu heb, had ik destijds veel beter kunnen begrijpen wat er in mijn rug aan de hand was.

Te weinig ontspanning en rust

Inmiddels beschouw ik mijn rug als een van de graadmeters voor mijn gezondheid. Als ik last van mijn rug krijg is dat meestal een signaal dat ik te weinig beweging heb gehad. En te weinig beweging is meestal weer een gevolg van te veel te doen en te weinig ontspanning en rust.

Hormonen

Zodra ik te weinig rust neem en maar steeds door ga, dan ga ik op allerlei fronten steeds minder goed voor mezelf zorgen. Ik snoep dan wat vaker en eet net weer wat minder gezond. Door de suiker die in daarmee in mijn lijf stop, gaan m’n hormonen ook een eigen leven leiden, waardoor m’n man en dochter me ineens ook weer minder gezellig vinden en voilà aanleiding genoeg voor stress

Weg is de balans

De balans is verdwenen. Als het dan ook nog eens druk is op het werk, dan moet ik helemaal op gaan passen. Maar ja, gelukkig ken en herken ik die symptomen inmiddels wel een beetje. Daardoor ben ik ook beter in staat eerder in te grijpen en hoef ik het niet meer zover te laten komen. 

Is alles psychisch?

Of daarmee alles psychisch is durf ik niet te zeggen. Sommige ‘deskundigen’ zeggen van wel, anderen zien dat anders. Ik zit daar wat tussen in. Ik denk dat je de uiterlijke fysieke omstandigheden op zijn minst kunt beïnvloeden, maar je wordt er ook door beïnvloed. Een wisselwerking dus is mijn inschatting. Waarbij ik wel denk dat ik inmiddels meer invloed heb om mijn omstandigheden, dan mijn omstandigheden op mij. Maar daar heb ik wel wat jaartjes over gedaan, om zover te komen. En hoe ervaar jij dat? Ervaar jij invloed op je omstandigheden? Of hebben ze meer invloed op jou?

E-book Liever Gelukkig Met Mindfulness

Gratis E-book <a href=
Wil je ook gewoon zijn wie je bent? Worden zoals je was toen je net geboren was? Onbekommerd en vrij? Lees dan in dit gratis e-book Liever Gelukkig met Mindfulness hoe dat kan! Zodat ook jij meer ontspannen en rustiger kunt zijn, en steeds meer en meer jezelf.

Download e-book Liever Gelukkig met Mindfulness

8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Minduflness

Als je nog moeite hebt om je aandacht op constructieve en helpende gedachten te richten, dan kun je je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness .

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat alitjd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. 
Download gratis meditaties Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Assertiviteit: Loslaten
Mindfulness: Wie ben je nog meer die je niet wilt zijn? »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress en Gezondheid


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Nelly op dinsdag 14 augustus 2012 om 07:34
Oke Annemie, Dat kan natuurlijk. Heb je het ebook Liever Gelukkig ook al gedownload? Als ik lees over frustratie en pijn dan schat ik in dat je daar waarschijnlijk wel wat aan zult kunnen hebben, net als het e-book Van wens naar werkelijkheid.

Annemie op dinsdag 14 augustus 2012 om 05:20
Nelly bedankt voor je reactie, ik was erg zoekende om mijn isolatie,frustratie en pijn op een zo goed mogelijke manier en met mijn beperkingen aan de gang te gaan, heb al een eboekje gedownload en verschillende onderwerpen om proberen mee aan de gang te gaan, hou wel graag kon takt ter ondersteuning groetjes annemie

Nelly op maandag 13 augustus 2012 om 21:15
Dag lieve Annemie, Ik lees je reactie net en begrijp dat je in een pittige fase in je leven verkeert. Toch is het me niet helemaal duidelijk wat je concrete vraag aan mij is. Wil je me dat nog even laten weten? Dan kan ik altijd kijken of ik iets voor je kan betekenen.
Warme groeten,
Nelly

Annemie van pul op maandag 13 augustus 2012 om 20:35
Ik ben nog steeds zoekende en onzeker wat de toekomst mij brengt naar aanleiding van op een jaar drie rugoperaties met resultaat vastzetten volledig 3 onderste wervels waardoor er een vrij grote beperkinf zal ontstaan wat ik nog wel zal kunnen en wat niet? nu nog bezig met nog half jaar bed rust en wat wandelen graag uw reactie

Reageer op Gezondheid-Energie: Stress en gezondheid

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.