Loopbaanbegeleiding: Ik wil iets anders maar ik weet niet wat

Vraagteken, Ik wil iets anders maar weet niet wat

Geplaatst op dinsdag 6 februari 2018 door Nelly de Jong

Een veel voorkomende loopbaan coachvraag van mijn klanten is: Ik wil iets anders, maar ik weet niet wat. Vaak heb je in dit soort gevallen een vaag of soms ook wat meer manifest gevoel van onrust. Want je weet wel wat je niet wilt, maar niet wat je wel wilt... En zoals de situatie nu is, daar krijg je geen energie van. Maar zomaar je baan opzeggen als je niet weet wat je wel wilt, dat is ook zo wat. Misschien loop jij daar ook tegenaan... In een aantal gevallen is dat probleem vrij snel opgelost als je jezelf de vraag stelt: Wat is mijn droom in het leven? Of: Wat ga ik doen als ik de staatsloterij (de postcodeloterij mag ook) win? Of: Wat wens ik als er een engel voorbijkomt en ik mag alles wensen wat ik wil? Het zijn allemaal vragen die je kunnen leiden naar jouw levensdoel. Maar helaas werkt die vraag niet voor iedereen.

Droom

Het kan ook zijn dat je wel een heel duidelijk beeld hebt bij het antwoord op die vragen, maar soms is het ook vaag en is er sprake van een bepaalde droom. En de uitdaging is dan net iets genuanceerder dan: Ik wil iets anders, maar ik weet niet wat. Want ja, wat moet je, als je wel weet wat je niet wilt, maar niet weet wat je wel wilt... Bij anderen ligt dat soms nog weer anders. Er zijn ook mensen die wel weten wat ze willen, maar ze durven niet wat ze weten dat ze willen...

Ik weet wel wat ik het liefst wil, maar ik durf niet zo goed

Want soms weet je wel wat je wilt, maar is er van alles wat je weerhoudt om te doen wat je wilt. Allerlei onderliggende beperkende gedachten en overtuigingen houden je dan op je plek. Want ja, wie wil mij nu nog? Andere veel voorkomende beperkende overtuigingen zijn:

Je kunt dit lijstje vast wel aanvullen met zaken die voor jou gelden. In dit soort situaties is er een probleem onder het probleem. Je bent dan bang om uit je comfortzone te komen en te doen wat je moet doen om je droom tot realiteit te maken. Die angst kan allerlei onderliggende oorzaken hebben. Oorzaken die in een loopbaancoachtraject allemaal onderzocht en omgebogen worden naar iets dat voor je gaat werken in plaats van je te ondermijnen.

Als iedereen een doel in zijn leven heeft, wat is dan mijn bestemming?

Ik weet echt niet wat ik wil

Toch zijn er ook nog vrouwen (en ook wel mannen) die volhouden het echt niet te weten. En als ik eerlijk ben dan moet ik zeggen: ik herken dat. Het heeft bij mij ook tot halverwege de dertig geduurd voordat ik in de richting kwam van wat ik wilde. Soms wil het leven dat je eerst meer levenservaring opdoet voordat jouw levensdoel zich aan je openbaart. Meestal is er in een dergelijke situatie ook sprake van een afname van het energieniveau. Omdat weten wat je niet wilt, maar niet weten wat je wel wilt voor nogal wat mensen frustrerend en energievretend is. Hoe erg dit speelt hangt af van een aantal andere factoren zoals hoe erg het werk dat je nu doet je tegen staat. Maar ook bijvoorbeeld hoe het staat met je inkomen. Of met de werk-privé balans. Er zijn allerlei zaken die ervoor kunnen zorgen dat je blijft zitten waar je zit, ondanks dat onbestemde gevoel niet te willen wat je krijgt... In dit soort gevallen doe ik met mensen een geleid zelfonderzoek.

Wat is een geleid zelfonderzoek

Een geleid zelfonderzoek houdt in dat je aan de hand van allerlei huiswerkopdrachten een aantal zaken in kaart gaat brengen. Je gaat als het ware op zoek naar wie je bent, wat je allemaal te bieden hebt en wat je diepste verlangens zijn die je in deze werkelijkheid manifest zou willen maken. Een van de opdrachten is het zichtbaar maken van je kwaliteiten en valkuilen, Een andere gaat over welke dingen je wel leuk vindt in je huidige werk die je graag mee wilt nemen en welke dingen je liever niet meer wilt. Maar ook welke secundaire omstandigheden belangrijk zijn. Je kunt een loopbaantraject zien als een reis op zoek naar jezelf. Je leert jezelf op een andere bewustere manier kennen. Een deel van je blinde vlek wordt ook zichtbaar gemaakt, waardoor je meer greep krijgt op jezelf en je emoties.

Levensscript

Een andere belangrijke opdracht is het maken van een levensscript aan de hand van een vragenlijst. Deze opdracht/oefening geeft inzicht in hoe jouw blauwdruk eruit ziet. Wat zijn de meest in het oog springende patronen in je leven die als een soort rode draad door je leven heen aanwezig zijn. Wat zijn voor jou motiverende en wat zijn ondermijnende zaken. En... Daar waar er ondermijnende patronen zijn kijken we hoe je op een andere manier met dezelfde situatie om kunt gaan, zodat het helpende factoren worden. Zodat het als je aan het eind van het traject voor jezelf helder hebt waar je die piketpaal gaat slaan er ook geen zaken meer zijn die je in de weg staan om dat wat je wilt te bereiken.

Doe ik alles wat nodig is om mijn doelen te bereiken?

Feedback vragen

Verder ga je ook mensen in je omgeving feedback vragen op wat zij als jouw kwaliteiten zien en wat zij goed bij jou vinden passen. Ook je normen en waarden, rollen, drijfveren en het type organisatie waarin je wilt werken, brengen we in kaart. Je maakt een plaatje van je ideale werkdag en je brengt het gezin waar je uitkomt in beeld.

Blauwdruk van je ideale baan

Al deze en nog meer factoren brengen we in kaart en die vormen dan tezamen de blauwdruk van jouw ideale, nieuwe baan. Meestal levert dat meerdere mogelijkheden op. Want jouw kwaliteiten zijn meestal in meerdere banen en situaties bruikbaar en passend. Het resultaat is dan wel dat jij heel goed voor jezelf weet waarom jij de meest geschikte persoon bent voor die baan. Want er is dan sprake van een perfecte fit, tussen jou en die baan. 

Voorsprong

Dat geeft je bij een sollicitatie echt een grote voorsprong. Alles klopt dan met elkaar. Je hoeft je niet meer groter te maken dan je bent, want je bent gewoon de juiste vrouw (of man) op de juiste plek. En daar hoef je niet over op te scheppen, want binnen en buiten, oftewel denken, voelen en doen (of ook wel hoord, hart en handen) liggen dan op één lijn.

Hoeveel tijd, moeite en energie steek ik in het ont-wikkelen van mezelf?

Meer energie

Het in kaart brengen van al deze factoren en het tijdens het proces elimineren van de beperkende gedachten als hiervoor genoemd (Ik ben te oud,  Dat kan ik toch niet…) zorgen er ook voor dat je goed in je vel komt te zitten en dat je energie toeneemt. En je aan het eind van de rit niet meer hoeft te zeggen: Ik wil iets anders maar ik weet niet wat.

Met plezier naar je werk

In ongeveer 20% van de gevallen is het resultaat trouwens dat je huidige baan de best passende baan is. Alleen is er een groot verschil met daarvoor: als je aan de hand van het zelfonderzoek tot de conclusie bent gekomen dat dit voor jou de best passende baan is, ga je daarna weer met veel plezier naar je werk. Je komt weer vol energie thuis in plaats van dat je je erheen moet slepen en moe weer thuiskomt.

Meld je nu aan voor loopbaancoaching!

Is jouw werk ook niet is wat je graag wilt dat het is en er om die reden een noodzaak voelt om iets anders te gaan doen of je zoekt gewoon nieuwe andere mogelijkheden, besluit vandaag nog om controle te nemen over je leven. Om de controle in handen te nemen, moet je controle nemen over jouw vermogen om beslissingen te nemen. Als je een echt waarachtig besluit neemt, heb je de kracht om wat je ook maar wilt te veranderen. Een beslissing waar op je per definitie een onmiddellijke actie laat volgen. Want de kwaliteit van je leven wordt vooral bepaald door de kwaliteit van de beslissingen die je neemt op elk moment in tijd. Meld je daarom vandaag nog aan.

Loopbaanbegeleiding 

Ontdek je missie met behulp van de missiegenerator

Net als iedereen heb jij ook een doel in jouw leven en heeft het leven een doel met jou. Misschien realiseer je je nog niet wat jouw missie is, maar bewust of onbewust werk je er elke dag aan, door wat je denkt, doet en droomt. De Persoonlijke Missiegenerator helpt jou bij het vinden van de juiste woorden om jouw levensmissie aan het papier toe te vertrouwen.

 

Wat zijn jouw talenten
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Communicatie: Waarnemen en beoordelen
Mijn schaduw en ik »

Vind jouw persoonlijke missie

Net als iedereen heb jij ook een doel in jouw leven en heeft het leven een doel met jou. De Persoonlijke Missie-generator helpt jou bij het vinden van de juiste woorden om jouw levensmissie aan het papier toe te vertrouwen.

Start de missiegenerator

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer loopbaancoaching en Keuze en keuzestress


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Irmgard op dinsdag 6 februari 2018 om 13:37
Hallo, ik zou wel wat anders willen. Ik werk al geruime tijd in de zorg en vind het ook fysiek wat zwaarder worden. Mijn passie ligt in de spirituele factor. Het werken met engelen en healing in het algemeen.

Reageer op Loopbaanbegeleiding: Ik wil iets anders maar ik weet niet wat

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.