Gezondheid-Energie: Zorg voor jezelf

Geplaatst op dinsdag 22 mei 2018 door Nelly de Jong

Zorg jij voor jezelf? Of is de zorg die je aan een ander geeft groter dan de zorg aan jezelf? Voor nogal wat vrouwen is dat hun realiteit. Ze hebben een goede opleiding, een behoorlijke drive en een goede baan. Toch worden ze ziek van hun werk. Vooral veel vrouwen haken af met een burnout, rugpijn of bv. rsi waar mannen gewoon carrière maken; Vrouwen hebben een groter risico uit te vallen, omdat veel vrouwen werken in zowel geestelijk als lichamelijk zware beroepen. Denk bijvoorbeeld maar aan de zorg of onderwijs.

Gedoe en protocollen

Vaak is het dan niet eens het werk zelf dat spanning oproept, maar alle gedoe eromheen. Zowel in de zorg als in het onderwijs is een aanzienlijk toegenomen regeldruk. Alles moet worden vastgelegd in protocollen. En owee, als je daarvan afwijkt.... Daarnaast hechten vrouwen meer waarde aan een goede werksfeer en leuke collega’s. Zit je een periode niet lekker in je vel, dan kan dat net de druppel zijn. Zorg voor jezelf hebben is juist in dit soort omstandigheden cruciaal voor het kunnen volhouden.

Conditionering

Wat hierin een rol speelt is je conditionering, je blauwdruk. Welke gedrags en gewoontepatronen heb je meegenomen van huis uit en zijn dat opbouwende en ondersteunende patronen. Of ondermijnen die aangeleerde patronen je juist en dragen ze bij aan je niet goed voelen? Ontleen je bijvoorbeeld je zelfwaardering aan de zorg voor anderen in plaats van de zorg voor jezelf? Als dan de waardering uitblijft, dan voel je de teleurstelling in de vorm van spanning, stress en misschien een gevoel van moeheid. Waarbij die zorg voor jezelf alleen maar belangrijker wordt. Maar ja, als je dat nu juist niet hebt geleerd, dan zit je in een neerwaartse spiraal.

Door trouw te blijven aan mezelf, zorg ik uiteindelijk ook het beste voor de ander

Wat je doet is belangrijker dan wie je bent

We leven nu eenmaal in een prestatiemaatschappij waarin het nog steeds gaat om wat je doet in plaats van wie je bent. Hetgeen vaak niet bijdraagt een gezonde werksituatie. Je moet goed je mannetje staan en daar heb je misschien minder behoefte aan. Misschien weet je ook niet goed wie je bent en vind je het moeilijk om grenzen te trekken. Of je bent je soms je grenzen gewoon niet zo bewust. Terwijl juist grenzen stellen en zorg voor jezelf cruciaal is bij het voorkomen van ziekte. En dan zijn er ook nog bepaalde periodes in het jaar zoals met feestdagen of vakantie, hoe tegenstrijdig ook waarbij voor sommigen de druk alleen maar weer verder oploopt. In dat soort periodes is het nog belangrijker goed voor jezelf te zorgen. Maar hoe doe je dat nou? Die zorg voor jezelf?

Zorg voor jezelf: TIPS

1. Bouw rustmomenten in

Neem gedurende de dag een aantal vaste rustmomenten waarop je de tijd neemt om letterlijk tot stiltstand te komen en jezelf de vraag te stellen: Hoe gaat het nu met mij? Wat voel ik nu waar in mijn lichaam? En: Wat heb ik nodig om me waar nodig beter te voelen?

2. Ademhalingsontspanning

Doe drie keer per dag, bijvoorbeeld voor je je bed uit stapt en voor je gaat slapen en dan nog een keer rond de lunch of na het avondeten een ademhalingsoefening. Je kunt daarvoor een ademhalingsmeditatie downloaden of de derde oefening doen uit het artikel: Ademhalingsontspanning

3. Kies voor jezelf

Besluit dat je belangrijk genoeg bent om jezelf in jouw leven op de eerste plaats te zetten. Nogal wat vrouwen en met name de meer hoogsensitieve vrouwen passen zich gedachteloos aan aan wat de ander nodig heeft. Daar kleeft een prijs aan. Wees je bewust van die prijs en zet jezelf op nummer 1 in jouw leven. Kies daarom op momenten dat je je bijvoorbeeld minder goed voelt eens wat vaker voor datgene waar jij behoefte aan hebt, bv. wat meer ontspanning. Zorg voor jezelf!

4. Hoeveel tijd heb je voor jezelf nodig?

Breng voor jezelf eens in kaart hoeveel tijd per week jij voor jezelf nodig hebt. Het gaat dan om oningevulde tijd waarop je gaat doen waar je op dat moment behoefte aan hebt. Dus niet een vast clubje of sportavond, maar echt oningevulde tijd, waarop je ook gewoon mag rondlummelen als je daar behoefte aan hebt. Zorg ook dat je die tijd neemt en het regelt met de rest van je gezin. Wat dus ook betekent dat je dan even de zorg voor de kids niet hebt. In het artikel Wat is jouw basispakket aan ruimte vind je een oefening waarmee je jouw basispakket aan ruimte in kaart brengt. Iedereen die in balans wil blijven heeft het nodig om van die oningevulde tijd te hebben. Tijd waarin je even met niemand rekening hoeft te houden, behalve met jezelf. Dat is pas echt zorg voor jezelf :-)

5. Houd je perfectionisme in de hand

Perfectionise is een eigenschap die op zich niet goed of slecht is. Het is alleen maar wat het is. Alleen kost perfectionisme wel veel van het meest schaarse dat je in je leven hebt. Namelijk tijd. Daarom is het goed om jezelf als je iets wilt doen de vraag te stellen of wat je doet het waard is perfect te doen. Of dat het deze keer ook iets minder kan. Leg de lat eens wat lager voor jezelf en accepteer dat er is wat er is. In de meeste gevallen vergaat de wereld niet als je het een tandje minder doet. Wat helpt om je hiervan meer bewust te worden is de 80/20 regel. Voor de meeste dingen heb je 20 procent van je tijd nodig om een 8 te halen. Wil je van die 8 een10 maken, dan kost je dat de resterende 80% van je tijd. Dat betekent dat dat in veel gevallen niet effectief is. Het betekent niet dat je nooit voor een 10 zou moeten gaan. Maar wel dat je je goed bewust bent van de reden waarom je een 10 wilt. En je niet standaard voor die 10 gaat. Meer over perfectionisme lees je in het artikel: Vijf tips om je perfectionisme aan te pakken 

 

6. Schrijf je zorgen van je af

Heb je zorgen? Schrijf je zorgen van je af. Houd een dagboekje bij waarin je opschrijft waar je allemaal last van hebt of hebt gehad. Schrijf vooral ook op wat je gevoel bij die situatie is en waar je behoefte aan hebt. Dat lucht bij de meeste mensen enorm op. Want door op te schrijven waar je last van hebt, geef je dat gevoel bestaansrecht. Je ontkent niet wat je voelt. En juist dat bestaansrecht geven, maakt dat het gevoel je in veel gevallen loslaat. Dat betekent dus dat jij het gevoel niet meer hoeft los te laten, maar dat het gevoel verdwijnt omdat het er mag zijn. Misschien een rare tegenstelling, maar het werkt wel vaak zo.

7. Lach meer!

In plaats van veel tijd in de krant of ander nieuws te steken, kijk eens een goeie lachfilm of lees een ontspannend boek. Of zorg op een andere manier dat je meer lacht. Lachen is een spanningsbreker en versterkt je immuunsysteem en vergroot daarmee je weerstand tegen ziekte. Dit filmpje op youtube maakt mij elke keer opnieuw aan het lachen.

Motivatie is net als eten. Beide moet je in gezonde doses innemen om gaande te blijven

8. Eet verstandig

Dit is een open deur. En tegelijkertijd weer een lastige. Want wat is dan verstandig eten? Iedereen stuitert over elkaar heen op internet in zijn of haar wijsheid en waarheid over wat gezond en verstandig eten is. Ik zelf hang aan dat er geen een juiste weg is. Ieder mens is anders en we hebben misschien niet allemaal precies hetzelfde nodig. Voor de een kan vlees eten ondermijnend zijn. Voor de ander heilzaam. Ik denk dat het belangrijk is dat je leert vertrouwen op wat je lichaam aangeeft dat het nodig heeft. Waarbij het wel van belang is dat je onderscheid leert maken tussen hoofdhonger en buikhonger. Daarnaast zijn er natuurlijk dingen waarvan we allemaal weten dat ze niet gezond zijn... Het is handig die zoveel mogelijk te laten staan. En een redelijk uitgangspunt is zo vers en onbewerkt mogelijk.

9. Zorg voor voldoende beweging

Ook een open deur. Maar ook die beweging is cruciaal. En ook daarover denken mensen verschillend. Ik houd ervan om dingen zo pragmatisch mogelijk te benaderen. De praktijk leert dat de meeste mensen als ze lid worden van de sportschool ze twee maanden heel fanatiek en enthousiast zijn en dan gebeurt het: Life gets in the way. Het lukt je een keer om wat voor reden niet om te gaan en de klad komt erin. En vervolgens hoor je bij die hele grote groep sponsoren van de sportschool. Ik weet het, ik ben er vaak genoeg ook een van geweest. Inmiddels heb ik mijn eigen ritme gevonden. Ik doe thuis mijn eigen set yogaoefeningen, zoveel mogelijk iedere dag en daarnaast loop ik naar mijn werk. Af en toe spring ik nog op de minitrampoline terwijl ik een filmpje kijk en al met al is dat meer dan voldoende beweging. Maar ook hier geldt weer: Doe wat bij jou past. Maar maak er wel een gewoonte van. Eentje die je zo fijn vindt dat niets of niemand je weerhoudt om het vol te houden. 

Ik kan wachten tot ik perfect ben, maar ik kan ook nu al van mezelf houden

10. Evalueer de dag

Sluit je dag voor je gaat slapen af met het je bewust worden van drie dingen die goed, mooi of fijn waren die dag. Wat waren dingen die die dag de moeite waarde maakten om geleefd te worden? En wees er een kort moment dankbaar voor. Overigens is het ook een goed begin van de dag om jezelf drie dingen voor te nemen te doen of niet te doen waardoor die dag de moeite waard wordt om te leven. En een alternatieve oefening is voor je gaat slapen terug kijken op iets wat je fijn vond die dag, dan je voorstellen waar je over zou willen dromen en als laatste wat je de volgende dag wilt gaan doen.

11. Leer je emoties te managen

Emoties zijn enorme energielekken. Vooral als je je niet bewust bent van wat er in jezelf gebeurt en van de impact die ze hebben op hoe je je voelt. Bepaalde negatieve emoties trekken je in een keer leeg. Hetgeen een flinke invloed kan hebben op hoe je je voelt en op je weerstand. Soms heb je misschien een aanvaring met iemand en twee dagen later ben je verkouden. Word en wees je bewust van dergelijke gebeurtenissen en leer je emoties te reguleren, zodat ze je niet meer leeg hoeven te trekken. Lees meer over het reguleren van je emoties in artikel: Emoties

Vier emoties blij gefrustreerd verbaasd uitgelaten

12. Vermijd energieslurpers

Er zijn altijd mensen die in staat zijn om je energie in een keer weg te trekken. Vaak heeft het weinig zin energie te steken in het veranderen daarvan. Maar je kunt wel goed voor jezelf zorgen door je zo snel mogelijk uit de situatie te verwijderen en weg van de energieslurpers te gaan. Soms is dat in de  praktijk lastig als het bijvoorbeeld een van je kinderen betreft. Dan rest nog: Accepteren dat dit in jouw werkelijkheid wil zijn en waar mogelijk onderzoeken wat je voor jezelf kunt doen om van het energieslurpende gedrag zo min mogelijk 'last' van te hebben. Overigens is het ook weer zo dat in principe kinderen vooral als ze klein zijn weerspiegelen wat er in de ouders leeft. Dus het kan ook een uitnodiging zijn om in de spiegel te kijken...

13. Schakel hulp in

Nogal wat vrouwen vinden het toch nog lastig om als ze zelf werken een deel van hun huishouding uit handen te geven. Maar in hoe ik naar de werkelijkheid kijk doe je jezelf tekort als je alles zelf wilt blijven doen. Delegeer waar je dat kunt. Geef dingen uit handen en leer daarin loslaten. Ik heb er altijd erg van genoten om vrijdags middags thuis te komen in een schoon huis. Het geeft rust en biedt ook ruimte om heerlijk van het weekend te genieten. Tenzij je geniet van het schoonmaken en dat voor jou een vorm van rust geeft, maar in mijn ervaring geldt dat maar voor een zeer selecte groep vrouwen. Overigens is het inschakelen van andere hulp in de vorm van coaching of iets dergelijks uiteraard ook een goede optie om de balans in je leven te herstellen en te leren beter voor jezelf te zorgen.

Kijk ook eens bij mijn tips voor tijdmanagement.

 

focus 

Zorg voor jezelf en neem een coach.

Bel of mail voor een vrijblijvende kennismaking. Bezoekadres: Struikheide 17 te Heerenveen, Friesland.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Assertiviteit: Wat is jouw basispakket aan ruimte?
Stemmingsstoornis of slaapgebrek? »

Gratis E-book Tijdgebrek of kiespijn?Al meer dan 2.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Moeheid, grenzen en balans en Gezondheid


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Gezondheid-Energie: Zorg voor jezelf

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.