Hoe heilig zijn jouw grenzen?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Iemand maakt rotopmerking tegen je. Je voelt je erdoor onderuitgehaald, maar je houdt je mond. Waarom is dat? Hoezo zou je de ander daar niet in laten weten dat jouw grenzen overschreden zijn. Hoezo zeg je niets als je moeder of je vader voor de zoveelste keer kritiek hebben op wie je bent en wat je doet? Waarom is dat? Waarom staan we toe dat anderen op die manier over onze grenzen gaan?

Door naar Hoe heilig zijn jouw grenzen? »


Pijn en plezier, de sturende kracht in je leven

Pijn en plezier, angst en verlangen

Je staat er misschien niet echt bij stil, maar alles, maar dan ook echt echt alles wat we in ons leven doen, wordt bepaald door twee fundamentele behoeften. Het wordt ook wel het pijn en plezier principe genoemd. Want het is enerzijds de behoefte om pijn of angst te vermijden en anderzijds de behoefte om plezier te hebben of je verlangen te leven. Je kunt het zo gek niet bedenken maar alles wat je doet of juist niet doet, kun je terugvoeren op een van beide behoeften. 

Door naar Pijn en plezier, de sturende kracht in je leven »


Wie ben ik?

Wie ben ik?

De meeste van ons in het Westen groeien op met het idee dat wie we zijn onlosmakelijk verbonden is met ons denken. We denken over het algemeen dat we zijn wie we denken dat we zijn. Het zit ook duidelijk in ons spraakgebruik. We hebben in onze conditioneringe geen boze gedachten, nee: We ZIJN boos. We identificeren ons volledig met onze gedachten. Dat zal vast wat te maken hebben met de geschiedenis van onze cultuur en filosofie. In het Oosten denken ze daar gemiddeld gesproken anders over. Het Oosten heeft een andere geschiedenis van cultuur en filosofie. En beide kunnen we van elkaar leren.

Door naar Wie ben ik? »


Arme ik en de tiran

Arme ik en de tiran

We staan er denk ik niet dagelijks bij stil. Maar de werkelijkheid waarin we leven is er een van twee. De werkelijkheid waarin we leven is er een van dualiteit. Van mannen en van vrouwen, van licht en van donker, van zwart en van wit, van lief en van stout, van groot en van klein en van yin en van yang. Van elk voordeel heb ze nadeel, zoals een bekend voetballer ooit zei. Alles in onze werkelijkheid bestaat bij de gratie van zijn of haar tegendeel. Het is die dualiteit die ons door het contrast met het tegendeel ervaringen laat opdoen. Allerlei verschillende ervaringen die ons tezamen het spel dat leven heet laat spelen. Ja misschien is het een handig idee je te realiseren dat we in een soort spel leven. En het leven ook meer als zodanig te beschouwen, want dat geeft meer lucht aan wat er gebeurt en je ervaart in je leven. In dat spel spelen we allerlei verschillende rollen.

Door naar Arme ik en de tiran »


Meditatie voor ongeduldige mensen

Duim op wijisvinger

Ongeduldige mensen, en eerlijk is eerlijk: ik ben er zelf ook een, hebben vaak moeite met mediteren. En al helemaal met het volhouden ervan. Veel ongeduldige mensen zijn echte ‘hoofd’ mensen. Ze leven vaak doelgericht, willen alles uit het leven halen en hebben meestal haast. Ze hebben nog zo veel te doen en ze vinden het om die reden vaak moeilijk om tijd vrij te maken om alleen maar te zijn. Want dat levert niks op. Denken ze. En het is niet nuttig. Denken ze.

Door naar Meditatie voor ongeduldige mensen »


Wat is waarheid?

Joke ontvangt in haar mailbox de volgende inspiratiekaart: Als ik open sta voor waarheid, zal waarheid mij ten deel vallen. Ze beantwoordt die mail met de vraag of ik ook eens een artikel wil wijden aan wat waarheid is. En dat wil ik wel. En het is ook wel een mooi onderwerp om eens wat dieper in te duiken, want er valt wel het een en ander over te zeggen.  Allereerst maar eens de definitie erbij gepakt:

Door naar Wat is waarheid? »


Hoogsensitief? Zorg voor jezelf!

Hoogsensitieve vrouw

Hoogsensitief, wat is dat?

Mensen die hoogsensitief zijn hebben een zenuwstelsel dat gevoeliger reageert op prikkels dan andere mensen. Dat betekent dat ze ook eerder overprikkeld raken in situaties die voor andere mensen prima te hanteren zijn. Uiteraard is het voor ieder mens belangrijk om goed voor zichzelf te zorgen, maar voor hooggevoelige mensen is dat nog belangrijker. Hun grenzen liggen nu eenmaal anders dan die van andere mensen. Elaine Aron is degene geweest die hoogsensitiviteit middels haar boeken onder een groter publiek bekend maakte. Elaine is een Amerikaanse psychologe en heeft over dit onderwerp diverse boeken geschreven.

Door naar Hoogsensitief? Zorg voor jezelf! »


Wat doe jij als alles verandert?

Alles verandert altijd. Of je dat nu leuk vindt of niet. Niet blijft zoals het is. We staan daar vaak niet zo bij stil, maar het is het afgelopen jaar wel overduidelijk in onze realiteit aanwezig geweest. Verandering is een integraal onderdeel van die realiteit. Misschien wel goed om eens even echt bij stil te staan. Waarom?

Door naar Wat doe jij als alles verandert? »