Gezondheid-Energie: Ik ben zo moe

moe, uitgeput

Geplaatst op maandag 15 augustus 2011 door Nelly de Jong

Er zijn nogal wat periodes in mijn leven geweest waarin ik de woorden: Ik ben zo moe regelmatig uitsprak. Gelukkig komt dat tegenwoordig zelden meer voor. Want inmiddels heb ik een aardig inzicht gekregen in hoe ik gedurende mijn leven, mijn moeheid heb veroorzaakt. 

Fybromyalgie

Het was overigens niet alleen moeheid, maar ook heb ik jarenlang geworsteld met fybromyalgie. Voor degenen die niet weten wat het is: Fybromyalgie is een vorm van weke delen reuma. Het is nogal een omstreden diagnose, want er zijn veel artsen die het geen ziekte vinden. Jarenlang heb ik onder andere heel veel ibuprofen geslikt om de dag maar een beetje door te kunnen komen om te kunnen blijven functioneren.

Niet te genezen

Gelukkig weet ik nu meestal precies hoe ik mijn moeheid creëer, waardoor ik er steeds beter uit kan blijven. En mijn fybromyalgie? Daar heb ik al jaren geen last meer van. Het was niet te genezen werd destijds tegen me gezegd. Toch bestrijd ik dat. Je kunt er wel degelijk veel aan doen. Ik wil daarom met je delen wat ik de afgelopen jaren hierover en over moeheid en fybromyalgie heb geleerd.

Uit balans

Moeheid is in mijn optiek een symptoom dat je systeem waar onder je zenuwstelsel uit balans is. Wat er in mijn idee uit balans is, is de wisselwerking tussen je denken en je lichaam. Hierbij kan het lijken dat allerlei andere factoren een rol spelen, maar in mijn optiek zijn die ondergeschikt.

Doorbijter

Ik had destijds een goede baan, leefde materieel gezien een goed leven, maar had nogal wat problemen in mijn relaties. Ik had de neiging om privé eerst aan en voor de ander te denken en dan pas voor aan mezelf. Of misschien zelfs dat laatste ook niet. Daarbij was ik een doorbijter. Ik gaf niet zo gauw op en wat ik van andere  mensen die met vergelijkbare klachten tobben hoor is dat dat een bekend fenomeen is. Dus als mijn lichaam door middel van het signaal: Ik ben zo moe, aangaf dat het tijd werd om bv. rust te nemen, dan had ik de neiging daar niet naar te luisteren.Daarmee was mijn denken als ik er op terugkijk zeker een aanleiding voor mijn klachten.

Gezond voedingspatroon

Toch is het niet zo simpel dat alleen mijn denken de enige oorzaak was. Ook mijn voedingspatroon liet als ik er op terug kijk te wensen over. Ik dacht destijds dat ik wel redelijk gezond at. Ik weet nu beter.

Te weinig beweging

Ook zorgde ik niet voor de beweging die mijn lichaam nodig had. En daar zit/zat een soort van vervelende tegenstelling in. Want ik had vrijwel altijd pijn. Door die pijn ging ik steeds minder bewegen, terwijl ergens in mijn onbewuste ook een stemmetje tegen mij zei dat ik niet gezond kon zijn zonder voldoende beweging. Als ik terug keek op periodes in mijn leven waarin ik van die moeheid nog geen last had dan waren dat altijd de periodes waarin ik veel meer beweging kreeg die er voor zorgden dat ik me wel goed voelde.

Overgewicht

Mijn (over)gewicht speelde in mijn situatie ook rol. Net als mijn zelfbeeld zelfwaardering en mijn onvermogen om grenzen te stellen. Zo geweldig vond ik mezelf destijds niet. Een aantal gebeurtenissen in mijn leven waar ik een betekenis aan heb gegeven dat ik niet goed genoeg was hebben in mijn conditionering een cruciale rol gespeeld.

Eten als troost

Overigens denk ik dat daar een soort wisselwerking een rol in speelt. Eten was voor mij een hele goede troost en vriend in tijden van nood. In de loop van de tijd ben ik me steeds verder gaan verdiepen in het onderwerp. Inmiddels zijn er een aantal dingen die een vaste plek in mijn leven hebben gekregen en die voor mij essentieel zijn om gezond te zijn en te blijven.

Wat hielp?

Hoog energieniveau

Overigens is mijn energieniveau de afgelopen jaren ongekend hoog. Dus de woorden: Ik ben zo moe, hoor je mij niet meer zeggen. Pijn heb ik nog maar zelden. En wanneer ik pijn heb beschouw ik het als een signaal van mijn lichaam dat me vertelt dat er ergens een verlangen is waar ik niet helemaal goed naar luister.

Langdurig proces

Ik wil je nog wel aangeven dat het veranderen van mijn gedragspatroon en mijn zelfbeeld een proces is geweest van vele jaren zoeken, uitproberen, vallen en weer opstaan. Ik had niet direct de juiste strategie om mijn doel: Niet meer zo moe zijn en zoveel pijn hebben, te bereiken. En hoewel ik nu een perfecte strategie heb om dat doel te bereiken, blijft het een proces van Altijd Doorgaande Verbetering en niet iets dat je in een week voor elkaar hebt. Wel kun je binnen een paar weken al significante verbetering merken.

Wil je ook meer energie, afvallen of een goede strategie om je doel te bereiken?

Mocht jij ook willen leren hoe je uitstekend voor jezelf kunt zorgen en af willen van allerlei vage klachten en moeheid? Of misschien wil je leren op een gezonde en blijvende manier af te vallen? Doe dan mee met de training Liever Energieker of meld je aan voor individuele coaching. Ik heb je er graag bij om je te leren hoe je je gezondheid een boost kunt geven en je een geweldige strategie mee te geven die je voor elk gewenst doel kunt gebruiken.

Coaching door Nelly de Jong
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Loopbaanbegeleiding: Liever je Droombaan?!
Gezondheid-energie: Welk cijfer geef jij je leven? »

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Moeheid en Gezondheid


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

J.E.M van pol op dinsdag 19 maart 2013 om 08:13
ik slik al verschillende jaren veel medicijnen diabeties -reuma -copd

Nelly op donderdag 18 augustus 2011 om 16:19
Mooi te lezen dat je met veel energie bent teruggekomen! En ook dat je hebt kunnen loslaten wat losgelaten moest worden.

Agnes de kroon op dinsdag 16 augustus 2011 om 22:16
Met aandacht las ik je artikel over jullie vakantie. Ik ben met heel veel energie terug gekomen van een zeer avontuurlijke vakantie. Ons reisdoel was Zuid Engeland, samen met onze kinderen van 7 en 9 jaar. Ik had een rondreis geboekt. Mijn man had de organisatie helemaal aan mij overgelaten ( met mijn instemming overigens). Perfectionist als ik ben en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebbende dat iedereen het naar de zin "moet" hebben, vond ik dit een enorme uitdaging. Er stond mij maar één ding te doen na de boeking: alles loslaten en me overgeven aan hetgeen zou komen. Me realiserend dat ik geen invloed meer zou hebben op type accomocatie, het weer, het vermaak voor de kinderen etc. En dat overgeven is me gelukt. Ik kon ontspannen, had niet dat enorme zorgen-voor-anderen gevoel. Ik "was" er gewoon helemaal en kon genieten van hetgeen zich aandiende of het nu wel of geen mooi weer was. Elke dag was een nieuwe verrassing. Deze vakantie heeft ondanks minder zonneschijn en veelal lage temperaturen een zeer warm gevoel opgeleverd vooral door de contrôle los te laten.

Reageer op Gezondheid-Energie: Ik ben zo moe

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.