Relaties: Je luistert niet!

Je luistert niet

Geplaatst op maandag 11 juli 2011 door Nelly de Jong

Herken je ze? Het zijn deze woorden of die van vergelijkbare strekking die in relaties die minder goed lopen vaak worden gezegd. Ja, dat weet ik nu wel, hoor je je partner dan zeggen en vervolgens kijk je tegen zijn of haar rug aan. Verveling en frustratie vieren hoogtij. Moedeloosheid steekt de kop op, want jij wilt toch graag dat het anders en beter is tussen jullie. En hoe je ook je best doet, het lukt je niet de situatie te verbeteren. Als er problemen in een relatie ontstaan is het luisteren een van de eerste dingen die er ontbreken in de relatie.

Aan elkaar lippen

Weet je nog toen je verliefd was en je niet genoeg van elkaar kon krijgen? Je hing aan zijn of haar lippen en je kon uren en uren met elkaar praten zonder genoeg van elkaar te krijgen. Je wilde echt alles van hem of haar weten en alles begrijpen wat de ander bezig hield. Je wisselde van alles met elkaar uit. Leuke, maar ook pittige discussies, heerlijk toch? En waar zijn die nu?

Door en door kennen

Wat er is gebeurd is dat je samen in een patroon terecht bent gekomen. Je gaat er vanuit dat je de ander inmiddels wel kent. En niet een beetje, maar gewoon helemaal en door en door. Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren. Alleen…. Het resultaat is dat je minder goed luistert. Je blijft doorlezen of tv kijken terwijl de ander je wat vertelt. En misschien luister je wel al helemaal niet meer. En moet je partner tegen je gaan schreeuwen of boos worden voor je aandacht er weer bij is.

Samen in een sleur

De emoties die daarbij te pas komen gaan vroeger of later ten koste van de kwaliteit van je relatie. Echt luisteren doe je wellicht allang niet meer en je zit samen in een sleur. Misschien weet je ook al geen eens meer hoe het is om echt elkaars volledige aandacht te hebben. Je denkt dat je wat de ander je wil zeggen wel kent of weet. En misschien is dat voor een deel wel zo, maar luisteren geeft nog een andere veel belangrijker functie in de relatie. Je zegt er mee tegen je lief dat hij of zij waardevol en belangrijk voor je is.

Vertel eens verder...

Hoe kan het ook? Er is een hele simpele maar ook doeltreffende manier om opnieuw naar elkaar te gaan luisteren. Begin maar eens met het gebruiken van validerende vragen, of gebruik de simpele zin:  Oh, vertel eens verder. Blijf er vervolgens met je aandacht voor 100% bij. Je zult zien dat de ander zich gezien en gehoord voelt waardoor hij of zij zich makkelijker kan openen. Hierdoor wordt het echte contact weer hersteld en gaat de energie in de relatie weer stromen.

Je relatie een oppepper geven?

Wil je beter contact, communicatie en meer begrip voor elkaar in je relatie? Meld je dan nu aan voor Relatiecoaching.

De trainingen worden gehouden op het Zuidvliet 292 A in Leeuwarden, Friesland

 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Gezondheid-Energie: Ik ben zo moe
Gezondheid-energie: Welk cijfer geef jij je leven? »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 7.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Relaties: Je luistert niet!

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.