Dat doen wij hier niet! Experiment met apen

Aap in touw

Heel vaak kom ik in mijn praktijk mensen tegen die last hebben van hun eigen gedrag, maar vaak niet kunnen verklaren waarom ze doen wat ze doen. Ze zijn zich meestal niet bewust van het patroon van aangeleerde overtuigingen. Overtuigingen zijn gekke dingen. Je zou het kunnen vergelijken met een tafelblad. Overtuigingen zijn net als een tafel. Alle ervaringen in je leven die een bepaalde gedachte die je hebt over jezelf, anderen of de buitenwereld ondersteunen zijn als het ware een tafelpoot onder je tafelblad. De eerste keer dat je een ondersteunende ervaring hebt, staat je tafel nog steef. Maar als je meer dan vier ervaringen hebt die je gedachte ondersteunt, dan gaat je tafel steeds steviger staan. Hoe meer ervaringen je hebt die je gedachte ondersteunt, des te steviger staat je tafel.

Door naar Dat doen wij hier niet! Experiment met apen »


Mediteren met een mantra

Yin en Yang

Mediteren met een mantra doe je bij voorkeur met een kort woord van een of twee lettergrepen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een woord met een betekenis waar je je fijn door gaat voelen, zoals: Rustig of kalm of vrede. Maar je kunt ook gewoon kiezen voor een bepaalde klank. Een klank die verder geen enkele betekenis heeft. 

Door naar Mediteren met een mantra »


Bucketlist, 100 wensenlijst 200 voorbeelden

Bucketlist, 100 wensen en 200 voorbeelden

Toen ik mijn eerste bucketlist wilde maken kwam ik niet ver. Dat vertelde natuurlijk ook iets over hoever ik vooruit dacht in mijn leven. Niet dus... Ik leefde misschien wel vooral achteruit. Dat wil zeggen dat ik veel bezig was met het proberen te veranderen van mijn verleden. Is me niet gelukt overigens. Maar heeft me wel veel energie gekost. Toen ik ontdekte hoe leuk het was om meer in het hier en nu te leven en te fantaseren over wat ik allemaal wilde creëren in mijn leven werd het veel leuker. Maar ik miste destijds wel de voorbeelden om mijn 100 wensen lijst te kunnen maken. Daarom deel ik hier een 200 ideeënlijst voor je 100 wensenlijst. Is het voor jou makkelijker om te bedenken wat jij allemaal nog wilt ervaren en creëren in je leven. Hier zijn ze:

Door naar Bucketlist, 100 wensenlijst 200 voorbeelden »


Dingen zijn zoals jij ze ziet

Geluk is een doe-ding

Misschien heb je er geen idee van, maar de manier waarop je tegen dingen aankijkt, bepaalt voor een groot deel hoe ze zijn. Je hebt vast wel eens gehoord van het half volle of half lege glas. Mensen die wat negatiever ingesteld zijn zien het glas half leeg. De posivisten onder ons daarentegen als half vol. 

Door naar Dingen zijn zoals jij ze ziet »


Bril of lenzen?

bril

Een van de redenen waarom het je soms niet lukt om te stoppen met vervelende gewoontes is dat je meestal geen beter alternatief hebt. Dat alternatief is er wellicht wel, maar mogelijk ken je het niet. Je herkent vast wel het fenomeen van de gemengde gevoelens. Je wilt afvallen, maar het eten is zo lekker. Of je wilt wel een andere baan, maar dat betekent wel dat alles verandert. Het resultaat is dat je uiteindelijk blijft zitten waar je zit. En zolang er nog geen beter alternatief is voor chocola, blijven we lekker chocola eten.

Door naar Bril of lenzen? »


Bewustzijn in balans

Yin en Yang

Bewustzijn is het sleutelwoord gebleken in het vinden van balans in mijn leven. Lang heb ik zo ongeveer geheel onbewust geleefd. Ik deed maar wat. En daar was ook lang oké mee. Ik dacht ook dat het zo ‘hoorde’. Had wel eens wat gelezen hier en daar over bewustzijn en persoonlijke ontwikkeling, maar dat beklijfde destijds nooit lang. Ik had 35 jaar geleden ook wel eens gelezen over dat er alleen een eeuwigdurend nu bestond en over thuis komen bij jezelf, maar wat dat dan precies betekende ontging me.

Door naar Bewustzijn in balans »


Hooggevoelig en grenzen

Hoogsensitief? Stel je grenzen op tijd en zorg goed voor jezelf!

Gisteren was ik met twee andere vrouwen aan het praten. Een van hen begon over een ernstig ongeluk dat de dag ervoor had plaatsgevonden. Een jongen reed in op zijn auto terwijl hij  op zijn mobiel aan het whatsappen was. Hij knalde vol op een vrachtwagen en is er ernstig aan toe. Alle gruwelijke details zal ik je besparen. Ik had ze mezelf ook liever bespaard. Ik heb namelijk de afgelopen nacht wakker gelegen om dit afschuwelijke verhaal. Ik zag steeds voor me hoe die jongen boven op die vrachtwagen knalde en hoe die jongen nu ligt te vechten voor zijn leven. Totaal irrelevant voor mij eigenlijk, omdat ik die jongen helemaal niet ken.

Door naar Hooggevoelig en grenzen »


Bang voor boos...

Boos, agressief

In veel relaties die minder goed lopen wordt boosheid vaak in de loop van de tijd een steeds groter probleem. Een van de partners raakt in bepaalde situaties gefrustreerd en wordt boos omdat het hem of haar niet lukt om zijn of haar behoeftes ingevuld te krijgen. Vaak zijn we ook zo geconditioneerd dat we denken dat we iets of iemand in de buitenwereld nodig hebben om onze behoeften ingevuld te krijgen. Toch is dat in veel situaties niet het geval.

Door naar Bang voor boos... »