Gezondheid-Energie: Stress verminderen voor meer balans

Geplaatst op woensdag 19 november 2008 door Nelly de Jong

Een van de krachtigste manieren om je innerlijke staat (hoe je je voelt) te veranderen en daarmee spanning en stress te verminderen is het richten en gebruiken van je aandacht. Hoeveel stress je voelt en wat je in je lichaam ervaart wordt bepaald door waar je je aandacht op richt. De hele dag door, wissen je hersenen het meeste van wat er om je heen gebeurt uit. Dat betekent dat je, om je rot en stress te voelen, alles waar je je blij en dankbaar in je leven voor voelt uit je gedachten moet wissen. Met wissen bedoel ik dan je aandacht er niet op richten. Het is dan niet in je bewustzijn.

Emotionele staat

Andersom gaat dat natuurlijk ook op. Om je goed te voelen, moet je alles waar je je rot gestrest over voelt uit je gedachten wissen. Dit proces van wissen is een belangrijk onderdeel voor je geest om je emotionele staat in balans te houden. Ongerichte aandacht kan daarentegen zelfvernietigend werken en veel stress opleveren. Om je innerlijke staat te constructief te hanteren, kun je twee dingen doen: Als je een van beide doet verander je onmiddellijk de manier waarop je je voelt en kun je je stressniveau verminderen.

Minder stress door anders denken

Verander wát je denkt of verander hóe je denkt (bv. in dimensies, kleuren, helderheid, beelden). Hoe je over dingen denkt en voelt wordt bepaald door waar je je aandacht op richt. Hoe je een situatie ervaart wordt bepaald door de vragen die je jezelf stelt. Je innerlijke staat en mate van stress en uiteindelijk je hele leven zijn het resultaat van de vragen die je jezelf stelt. Om je innerlijke staat (en dus je gevoel van stress) door middel van je aandacht te managen, moet je kwalitatief goede vragen aan jezelf stellen. Vermijd daarbij beperkende vragen, die je in een kringetje rond laten draaien en stel jezelf in plaats daarvan versterkende vragen, zoals:

Minder stress door versterkende vragen

1.      Wat maakt me het meest gelukkig in mijn leven?

2.      Waar ben ik het meest trots op in mijn leven?

3.      Waar ben ik het meest dankbaar voor in mijn leven?

4.      Waar beleef ik op dit moment in mijn leven het meeste plezier aan?

5.      Waar committeer (verbind) ik me aan?

6.      Van wie houd ik? En wie houd van mij?

Heb je moeite met het vinden van antwoorden voeg dan ‘zou kunnen’ toe. Dus: Waar zou ik op dit moment het meest dankbaar voor kunnen zijn? Stel jezelf bij al deze vragen ook de vraag: Hoe voelt dat? Ik ben benieuwd wat het met jouw stressniveau doet.

E-book Liever Gelukkig Met Mindfulness

Gratis E-book <a href=Liever Gelukkig met Mindfulness" width="550" height="221" />

Wil je ook gewoon zijn wie je bent? Worden zoals je was toen je net geboren was? Onbekommerd en vrij? Lees dan in dit gratis e-book Liever Gelukkig met Mindfulness hoe dat kan! Zodat ook jij meer ontspannen en rustiger kunt zijn, en steeds meer en meer jezelf.

Download e-book Liever Gelukkig met Mindfulness

8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Minduflness

Als je nog moeite hebt om je aandacht op constructieve en helpende gedachten te richten, dan kun je je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness .

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat alitjd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. 
Download gratis meditaties 

Lekker ontspannen!

Wil jij lekker kunnen ontspannen en van je stress en spanning af? Wacht dan niet langer en bel of mail voor individuele coaching . Bezoekadres: Struikheide 17 in Heerenveen, Friesland.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Gezondheid-Energie: Zware conclusies
Gezondheid-Energie: Tien overtuigingen voor een blijvend slank lichaam »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress en Gezondheid


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Gezondheid-Energie: Stress verminderen voor meer balans

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.