Assertiviteit: Waarom kiest iemand voor agressie?

Boosheid, agressie, rook uit oren

Geplaatst op woensdag 15 juni 2011 door Nelly de Jong

Waarom kiest een mens voor agressie?

Een van de vragen van X is wat de reden is dat iemand voor agressie kiest. De wedervraag die ik haar stel is of zij denkt dat mensen bewust voor agressie kiezen. Het overgrote deel van de mensen kiest in mijn optiek niet zo bewust. De meeste mensen leven hun conditionering.

Agressief patroon

Een kind wat zijn vader over van alles kwaad en agressief zag worden kan er (onbewust) voor gekozen hebben dat patroon te herhalen. En iedere situatie die daar aanleiding toe kan geven leidt dan tot een boze of agressieve reactie.

Agressie als masker

Agressie en boosheid zijn ook wel gemaskeerde reacties voor een ander gevoel. Heel vaak zit nog een of andere vorm van angst voor verlies onder. Want heel basaal gezien zijn er maar twee dingen die mensen motiveren iets al of niet te doen. En dat zijn de mate van pijn of plezier die ze aan een situatie of persoon verbinden. Pijn of plezier, of angst en verlangen. Daarbij doen de meeste mensen veel meer om pijn te vermijden dan ze ooit zullen doen om plezier te hebben.

Pijn niet hoeven voelen

Boos worden is dan een manier om de onderliggende pijn niet te hoeven voelen. Bovendien levert boosheid ook vaak iets op. Het is een heel sterke energie. Als ik zelf kwaad ben (wat gelukkig steeds minder vaak voorkomt) zet ik die heel sterke energie om in poets- of opruimwoede. Als ik ga schoonmaken of opruimen, dan zakt de boosheid langzamerhand weg, doordat ik mijn aandacht op iets anders richt en het levert me uiteindelijk een schoon huis of schone auto op.

Wat is de pijn of de angst?

Als je je vaak om dezelfde dingen boos voelt, kan het zinvol zijn jezelf eens af te vragen wat de pijn of de angst is die onder de boosheid zit. Boosheid kan ook op een andere manier iets opleveren. Die sterke energie doet namelijk ook vaak iets met degene op wie de boosheid is gericht. Daardoor komen situaties of mensen regelmatig in beweging, waardoor er iets verandert.

Omzetten in drive

X beaamt dit. De boosheid en agressie van de ander die haar eerst van streek en bang maakten heeft ze omgezet in boosheid en drive om er voor te zorgen dat dergelijke situaties zich niet meer kunnen herhalen. En daar is ze dan weer blij mee. Dus die boosheid levert haar weer iets op, wat er voor kan zorgen dat ze een volgende keer weer waarin iemand boos of agressief op haar reageert zelf ook weer boos zal reageren.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij! 

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?

Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn 57 pagina’s tellende gratis e-book aan!

   
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Gezondheid-energie: Welk cijfer geef jij je leven?
Stress: Tien tips bij examenstress »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer grenzen en balans en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Assertiviteit: Waarom kiest iemand voor agressie?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.