Maakt van slachtoffers daders

Ik neem je, zoals je bent

Geplaatst op dinsdag 26 april 2011 door Nelly de Jong

In mijn bio op Twitter staat o.a. de opmerking dat ik van slachtoffers daders maak. Daar krijg ik regelmatig vragen over of er worden opmerkingen over gemaakt. In die zin is het marketingtechnisch een goede zin, want hij nodigt uit om het gesprek aan te gaan. Alleen is niet iedereen het er over eens dat het een 'goede' zin is.

Prikkelende zin

Vooral mensen die met letterlijke slachtoffers of daders werken hebben er soms moeite mee. Ze begrijpen het wel als ik het uitleg, maar kunnen zich er toch soms niet zo in vinden. De meeste mensen echter kunnen zich er wel in vinden en vinden het wel een prikkelende zin.

Buiten zichzelf plaatsen

Maar waar gaat het nu eigenlijk over? De achterliggende gedachte is dat veel van mijn klanten de neiging hebben om de verantwoordelijkheid voor wat er in hun leven gebeurt en hoe ze daar vervolgens mee omgaan buiten zichzelf plaatsen. Soms praten ze zelfs ook op een manier die dat onderschrijft. Als ze over zichzelf praten hebben ze het steeds over je in plaats van ik. Het gevolg daarvan is dat je jezelf tot 'slachtoffer' maakt van de omstandigheden en van wat andere mensen doen of laten. En het gevolg daar weer van is dat je jezelf meestal niet zo happy voelt.

Verantwoordelijkheid nemen voor gedachten en gevoel

Daarom leer ik mensen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun gedachten, gevoelens, en opvattingen. Als je namelijk eigenaar wordt van wat er in jouw leven gebeurt, dan leef je over het algemeen veel lichter. Het wordt ook makkelijker om je missers recht te zetten. Schuldgevoel voegt over het algemeen ook niets toe. Dus als je je situatie niet kunt veranderen, verander dan je kijk op de situatie. Soms is aan de situatie zelf gewoon niets te veranderen. Er valt soms gewoon niets aan te doen. Zonder dat iets of iemand daar ook maar schuld aan heeft is het dan zoals het is. Dat is nu eenmaal zo het leven zich soms ontvouwt.

Gevoel creëren

Betekent dat dat je het overal mee eens moet zijn? Nee. En je hoeft het ook niet allemaal leuk te vinden. Je mag je er gerust verdrietig of boos over voelen. Wat wel belangrijk is, is dat je je realiseert dat jij die gevoelens creëert door de betekenis die jij aan die situatie geeft.

Goed zoals het is

Als je je realiseert en bovenal accepteert dat het leven goed is zoals het is en jij je er niet meer tegen verzet ontstaat er ruimte voor beweging. Die ruimte leidt vaak tot verandering. Soms gaat er daardoor ineens een deur open. En de belangrijkste deur die daarvoor open moet is de deur naar je hart.

Open of gesloten hart

Vraag je maar eens af of de deur naar jouw hart open staat of dat hij gesloten is? Staat er misschien een muurtje omheen? Het gevolg van een dichte deur is dat je je alleen voelt en de wereld op afstand houdt.
Wanneer de deur naar jouw hart open staat en je vertrouwen hebt voel je je verbonden met alles om je heen en stroomt het leven als een rivier door jouw hart. Ben je daarentegen wantrouwig dan voelt dat alsof je tegen de rivier in aan het peddelen bent of als een dam in de rivier die het stromen van het water tegenhoudt.

Een vermoeid hart

Als jouw hart zich verzet zul je je snel moe voelen. Je hart zal dan snel slijten aan het leven.
Een hart dat daarentegen open staat bruist van de energie. Een open hart is verbonden met alle andere open deuren in de wereld. En je glijdt gemakkelijk met de rivier mee naar waar je heen wilt. Er komt niets meer tussen jou en je doel. Het leven ontvouwt zich dan op zijn eigen tijd. Er is geen strijd. Geen reserve. Alles is. Moeiteloos. Inclusief wonderen.

Gelukkig worden?

Voel jij je ook regelmatig (te) druk, is je hart moe en heb je behoefte aan meer rust en ontspanning in je bestaan en vraag je je af hoe je dat bereiken kunt? Leer alles over uit je denkhoofd stappen en meer in hett hier en nu zijn en ga het meteen in de praktijk brengen in de Training Liever Gelukkig met Mindfulness. Meld je nu aan.

Liever gelukkig met mindfulness
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Stress: Tien tips bij examenstress
Loopbaanbegeleiding/Outplacement: Je sollicitatiebrief »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Maakt van slachtoffers daders

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.