Loopbaanbegeleiding/Outplacement: Je sollicitatiebrief

Sollicitatiebrief

Geplaatst op maandag 7 maart 2011 door Nelly de Jong

Je sollicitatiebrief is je visitekaartje. Het is de eerste indruk op papier voor de werkgever. Het eerste 'verhaal' van hoe je overkomt. En je hebt maar één kans op een goede eerste indruk. Natuurlijk is het zo dat wanneer alles klopt en jij gewoon de meest geschikte kandidaat voor de baan bent het al een stuk gemakkelijker is. Je hoeft dan geen 'verhaal' te bedenken, want je sollicitatie gaat dan ook gewoon over jou. Jij weet dan ook precies waarom jij die meest geschikte kandidaat bent voor die werkgever. Alleen…

Constructief duidelijk maken

Dat weet die werkgever dus nog niet. En het is de kunst om hem dat wel op een zo constructief mogelijke manier duidelijk te maken. De meeste mensen denken dat ze zichzelf 'verkopen' moeten in zo'n brief en tot op zekere hoogte is dat natuurlijk ook zo. Alleen de vorm waarin dat gebeurt bepaalt of je succesvol bent of niet.

Uitnodiging

Waarom schrijf je die brief eigenlijk? Soms zeggen klanten wel eens tegen mij: Om die baan te krijgen natuurlijk. Maar dat is een misvatting. Dat is niet de reden waarom je die brief schrijft. Je schrijft die brief omdat je wilt worden uitgenodigd voor een gesprek.

Uitnodigen wie je aardig vindt

Daarom is het niet altijd degene met de beste papieren die wordt uitgenodigd. Andere factoren spelen een misschien nog wel belangrijkere rol. Stel jezelf maar eens de vraag: Wie nodig jij bij jezelf thuis uit? Zijn dat altijd de mensen met de beste papieren? Of zijn dat vooral de mensen die je aardig vindt? Mensen met wie je iets gemeenschappelijks deelt. Mensen waar je wat aan hebt, die iets voor je kunnen betekenen en waar je graag meer van wilt weten.

Leren afstemmen

Het is daarom belangrijk dat je je brief afstemt op de ontvanger. Veel mensen 'zenden' vooral met hun brief en stemmen niet of te weinig af op de ontvanger. Stel jezelf dus vooral de vraag: Wat zou ik graag willen weten van een sollicitant als ik een vacature had. Je brief gaat daarom vooral ook over de vraag hoe goed je kunt luisteren naar en afstemmen op de ander.

Quote gebruiken

Een heel sterke manier om een ja-gevoel bij de ontvanger te creëren is als je die informatie geeft waarin de ander zich herkent. Een goede en ook onderscheidende manier om je brief te beginnen is met een letterlijke quote van de beslisser. Je hebt uiteraard gebeld voor nadere informatie en gebruikt die quote om de ontvanger te laten merken dat je goed hebt geluisterd. Een letterlijke quote zal de ander altijd herkennen. Daarnaast is het een onderscheidende manier van een sollicitatiebrief schrijven, waardoor je brief ook meer op zal vallen dan andere brieven.

Goed luisteren

Laat in je brief ook goed merken dat je geluisterd hebt. Geef zo helder mogelijk weer waar de ander naar op zoek is. Die informatie haal je uit het telefoongesprek wat je hebt gehad met de beslisser. Natuurlijk zul je in je brief ook weer moeten geven wat maakt dat jij daar perfect op aan kan sluiten. Wat is jouw ervaring en wat zijn jouw kwaliteiten.

Houd het kort

Houd je brief vooral ook kort. De ontvanger krijgt vele brieven en heeft per definitie weinig tijd. Dus hoe beknopter je bovenstaande weer kunt geven hoe beter. Beperk je tot hooguit 1 A4tje. Je cv hooguit 2 A4tjes.

Opvallen

Ook in de lay-out kun je je brief laten opvallen. De nieuwste versie van word biedt hiertoe prima formats. Stel jezelf hierbij ook wel de vraag: Wat wil de ontvanger zien? Een wat traditioneler accountantskantoor of bank vraagt een andere benadering dan een gemeente of zorginstelling. Houd hier in je keuze ook rekening mee. Wil je echt opvallen dan is het een optie om een filmopname te laten maken van wie jij bent. Zorg er hierbij wel voor dat je een professionele opname laat maken. Je zult in ieder geval op dit moment zeker opvallen bij een werkgever. Waar je ook aan kunt denken is om andere mensen iets over jou te laten zeggen. Hetzij op papier, hetzij op film.

Als je je baan goed zat bent....?

Meld je dan nu aan voor Loopbaancoaching 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Maakt van slachtoffers daders
Communicatietechnieken: Beter leren luisteren »

Vind jouw persoonlijke missie

Net als iedereen heb jij ook een doel in jouw leven en heeft het leven een doel met jou. De Persoonlijke Missie-generator helpt jou bij het vinden van de juiste woorden om jouw levensmissie aan het papier toe te vertrouwen.

Start de missiegenerator

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Outplacement en loopbaancoaching


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Loopbaanbegeleiding/Outplacement: Je sollicitatiebrief

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.