Laat Gaston los

Pijl en boog alle pijlen raken de roos

Ik werd gebeld door een aardige meneer van de Postcodeloterij. Hij vond het jammer dat ik ons lidmaatschap had opgezegd, want zo ergens rond kerst zou de prijzentruck ergens een straat inrijden. “Zou het niet mooi zijn als Gaston dan voor uw huis stopt?” vroeg hij. Hij las de rest van zijn mooie script voor – met natuurlijk een onweerstaanbaar aanbod – en vroeg wat ik er van vond. “U doet het écht hartstikke goed!” complimenteerde ik hem, “heel enthousiast, oprecht en u heeft ook een hele fijne stem om naar te luisteren”.  Dat vond hij wel leuk om te horen, maar het was niet wat hij bedoelde. Daarom vertelde ik hem maar dat ik die geldprijzen niet meer wilde en daarom gestopt was. Hij begreep er niks van.

Door naar Laat Gaston los »


Herrie in jezelf

Drukke gedachten

Is het je ook al eens opgevallen hoeveel meer herrie er tegenwoordig overal is? Er zijn maar weinig plekken waar je het geluid van de stilte nog kunt ervaren. Als je al zo’n plek opzoekt bijvoorbeeld in de natuur, dan zijn er vrijwel altijd ook andere mensen. En waar mensen zijn is ook herrie. Nu heb je herrie in twee soorten. Je hebt herrie van buiten, maar ook herrie van binnen.

Door naar Herrie in jezelf »


De levensbus

Levensbus, bus van je leven

Als alles in ons leven lekker loopt zoals we het graag zien is het makkelijk om je gelukkig en tevreden te voelen. Pas als de omstandigheden uitdagingen aan ons bieden, komen we vaak in verzet. Dat verzet kan actief of passief zijn. Actief in de vorm van weerstand voelen en ervaren. Of passief in de vorm van je slachtoffer voelen van de omstandigheden. Nu heb je natuurlijk nooit alle omstandigheden in de hand. Dat is onmogelijk. Maar waar je wel invloed op kunt uitoefenen is die kakafonie aan stemmen in je hoofd die ervoor zorgen dat je ofwel in de weerstand schiet of wel in de slachtofferstand.

Door naar De levensbus »


Vooral doorgaan

Jongetje met snotneus

Wij hebben wat je noemt een zorgintensief kind. Toen er op driejarige leeftijd autisme werd vastgesteld kwam dat voor ons niet echt als een verrassing, want we wisten allang dat die van ons bijzonder was. Was hij happy, dan zat hij luidkeels te brommen. We hebben er maar eentje dus veel vergelijkingsmateriaal hebben we niet, maar zo af en toe realiseer ik me dat het er bij ons thuis wat anders aan toe gaat. 

Door naar Vooral doorgaan »


Van mij of van jou?

Van mij of van jou?

De hele dag door zijn we in interactie en gesprek met onszelf en met anderen. Dat gesprek kan een gesprek zijn over waar je op dat moment mee bezig bent of wat is geweest, maar ook over wat je verwacht. Het kan positief en het kan negatief geladen zijn.  Het gevolg van die interne dialoog is dat je je gaat voelen al naar gelang de lading van dat gesprek. Maar er zijn meer dingen die bepalen hoe je je voelt. Het kan namelijk ook zijn dat je zomaar ineens het gevoel van een ander in je schoot geworpen krijgt.

Door naar Van mij of van jou? »


Overzicht gevoelens en behoeften

Ik vind of ik voel

Effectieve communicatie waarin je hard mag zijn op de inhoud van je boodschap, maar zacht op de relatie, vraagt dat je in ieder geval in staat bent om het proces van communicatie enigszins te herkennen. Cruciaal is het om je bewust te zijn van wat het effect van jouw boodschap op de ander is. Je bent namelijk niet alleen verantwoordelijk voor wat je zendt, maar ook voor wat ontvangen wordt. Om je bewust te zijn van wat iets met een ander doet, zul je op zijn minst in staat moeten zijn om bij jezelf na te gaan hoe bepaalde dingen voelen. En hier gaat veel mis in communicatie. Mis omdat veel mensen gewoon geen woorden in hun bewustzijn hebben voor wat ze voelen. Ze weten vaak wel heel goed wat ze ergens van vinden... Maar alles wat je vindt, mag je houden... Want elk oordeel (dat wat er na Ik vind komt) roept weer een tegenoordeel op en daarmee vrijwel altijd strijd. Om je te helpen wat meer keuze te hebben in woorden voor je gevoelens en behoeften, vind je hieronder een overzicht van veel voorkomende gevoelens en behoeften.

Door naar Overzicht gevoelens en behoeften »


Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

Gevallen kind

Als baby word je redelijk blanco geboren. Natuurlijk is er sprake van een zekere aanleg, maar daarnaast wordt hoe je opgroeit en hoe je je ontwikkelt voor een groot deel door wat je meemaakt bepaald. Als kind doe je vanaf dat je geboren wordt allerlei ervaringen op. Die ervaringen geef je als kind een betekenis. Heel basaal geef je als kind aan die gebeurtenissen de betekenis van pijn of plezier. Als je honger hebt en geen eten krijgt, doe je een pijn ervaring op. Als je op school een hele goede eerste spreekbeurt had, zal je later spreken voor een groep als plezieriger ervaren dan wanneer je bij je eerste spreekbeurt werd uitgelachen.

Door naar Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg »


Uitverkoop!

roze hart van rook

“Je moet jezelf nooit in de uitverkoop gooien,” zei een collega ooit tegen me. Op dat moment was ik net verwikkeld in een heftige affaire met een jongeman met blokjesbuik. Als ik met hem op stap was en ik hoorde iemand luidkeels roepen: “Hoe komt zo’n meid aan zo’n knappe vent?” was dat een enorme boost voor mijn zelfvertrouwen. En dat kon ik wel gebruiken, want ik was ontzettend onzeker over mezelf. Dat wist de jongeman in kwestie natuurlijk ook, dus kon hij er naar hartenlust op los rommelen want na paar lieve woordjes zag ik het wel weer door de vingers. De wijze woorden van mijn collega hadden weinig effect.

Door naar Uitverkoop! »