Relaties: Waardering en complimenten

Cadeau

Geplaatst op donderdag 28 februari 2019 door Nelly de Jong

Vind jij het ook lastig om een compliment te geven of te ontvangen? Misschien vind je het geven van een compliment snel overdreven of je denkt dat de ander wel weet wat je in hem of haar waardeert. Toch zet het geven van een compliment de wet van geven en ontvangen in werking en kan een compliment veel voor je doen.  Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk en motiverend om een compliment te ontvangen en te weten wat de ander in jouw gedrag of prestaties waardeert.

Hoe voelt dat?

Weet jij nog hoe het voelde toen je voor het laatst een compliment kreeg? En hoe het voelde toen je kritiek kreeg? Van complimenten krijg je positieve energie en kritiek kost je energie! Complimenten zorgen ervoor dat je vleugeltjes krijgt. Dat je je blij voelt. En erkend, gezien en gewaardeerd. 

Haarlemmer olie in de relaties

Soms heb je een minder goed gevoel bij een compliment of weet je niet precies hoe je een compliment kunt geven. Daarom volgen hieronder de stappen die je kunt zetten om je waardering in de vorm van een compliment voor de ander te uiten. Waardering en complimenten zijn een smeermiddel in allerlei relaties. Geef je geliefde (maar anderen natuurlijk ook) liefst dagelijks zijn of haar portie waardering in de vorm van complimenten. Je zult ervaren dat het geven van complimenten de verbinding, de intimiteit en liefde vergroot. Hoe gek het misschien ook lijkt, het is niet het krijgen van complimenten en liefde wat je het meest gelukkig maakt, maar juist het geven ervan. Dat komt omdat je het ontvangen van liefde en complimenten niet zelf in de hand hebt. Het geven van complimenten en liefde wel. 

Wat bepaalt de waarde van mijn leven? Wat ik geef of wat ik ontvang?

Complimenten stimuleren

Misschien vind je het nog een beetje moeilijk om rechtstreeks uiting te geven aan wat je waardeert in de ander. Misschien ben je bang dat de ander het ‘overdreven’ vindt. Of misschien denk je dat de ander wel ‘weet’ of aanvoelt, wat je in hem of haar waardeert. Toch is het in het algemeen plezierig en heel stimulerend om complimenten te krijgen en duidelijk te weten wat in ons gedrag, wie we zijn en in onze prestaties gewaardeerd wordt.

Complimenten geven of waardering uiten

Stappen:

Zie en waardeer ik het mooiste in de ander? Want dat geeft hem de ruimte zich beter te gedragen dan hij van plan was

Effectief compliment

In plaats van: Goed gedaan!  te zeggen is het veel krachtiger om bijvoorbeeld te zeggen: Wat fijn dat je dat rapport zo mooi op tijd hebt ingeleverd en de inhoud staat ook als een huis.  De ander weet dan ook precies wat je waardeert, waardoor het compliment aan effect toeneemt.

Complimenten en waardering ontvangen

Gek genoeg vinden we het ontvangen van complimenten vaak nog veel lastiger dan het geven ervan. Hoe is dat voor jou? Zwak jij als je een compliment krijgt het ook onmiddellijk af? Soms betrap ik mezelf er ook nog wel eens op als iemand zegt dat ik bv. leuke laarzen aan heb, dat ik onmiddellijk de neiging voel om te zeggen dat ik ze in de uitverkoop heb gekocht... Niet echt handig, maar zo deed mijn moeder het ook en jakkes, ja ik geef het toe. Ze heeft me besmet! Doe jij net als ik iets dergelijks realiseer je dan het volgende: Door het niet of niet volledig in ontvangst nemen van het compliment of de waardering doe je jezelf te kort en geef je de ander de boodschap dat je hem of haar niet serieus neemt.  Vraag je maar eens af hoe het voor jou voelt als jij een oprecht gemeend compliment geeft en degene voor wie de waardering of het compliment bedoeld is neemt het compliment niet in ontvangst. Hoe voelt dat voor jou? Op de onderstaande wijze kun je waardering of complimenten in ontvangst nemen.

Alles wat ik geef, zal ik vroeg of later terug ontvangen

Stappen voor het ontvangen complimenten:

Complimenten en waardering voor jezelf

Nog lastiger blijkt het geven van complimenten aan jezelf is mijn ervaring. Toch is het een geweldige manier om jezelf te motiveren  je doelen te bereiken. In plaats van wat je waarschijnlijk gewend bent om jezelf vooral op je fouten te attenderen, stimuleer je jezelf door te benadrukken wat er allemaal goed ging of gaat. Helaas hebben veel mensen geleerd om vooral te kijken naar wat er (nog) niet goed gaat. Het effect daarvan is dat je zelfwaardering steeds een knauw krijgt. Want er is altijd wel een reden om kritiek te hebben en er is ook altijd wel iets dat beter kan. Net zoals het ook waar is dat er ook altijd wel iets is wat wel goed ging, waar je jezelf waardering of een compliment voor kunt geven. Beloon en waardeer jezelf daarom zoveel je kunt  voor alles wat er goed gaat of is gegaan. Dat werkt veel stimulerender en het vergroot je zelfvertrouwen.

Wat waardeer ik in mezelf? Kan ik mezelf daar ook een compliment voor geven?

Uitnodiging:

Wie heeft er terugkijkend naar mijn omgeving nog recht op een compliment? Ben ik dat zelf? Of zijn er anderen in mijn omgeving die dat compliment toekomt? En: Wie ga ik vandaag nog een compliment geven? Wil je meer lezen over wat de kracht van complimenten is? Lees dan verder in het artikel: De kracht van complimenten   

Communicatietraining: Liever Communicatiever

Complimenten geven is een van de dingen die je communicatie kan versterken. In de tweedaagse communicatietraining Liever Communicatiever leer je nog veel meer over hoe je je impact in je communicatie kunt vergroten.

Communicatietraining Liever Communicatiever
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Angst en depressie
Emotionele chantage »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties en communicatie


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

J.v.stappen-roorda op maandag 29 februari 2016 om 15:55
Klopt helemaal, het geven van gemeeende complimenten geeft energie.
Wat me zelf vooral opvalt is, als je gemeende complimenten geeft dan is het net of je eigen leven ook lichter wordt.
Geen aandach geven aan wat minder goed is, dit negeren en alles wat goed gaat, aandacht aan schenken.
Je merkt na verloop van tijd, dat die ander ook verandert in gedrag en de sfeer daardoor ook verbetert.
Kom maar op met die complimenten!!!

Reageer op Relaties: Waardering en complimenten

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.