Assertiviteit: Introvert, extravert en waardering

Introvert, extravert persoonlijkheidstypen

Geplaatst op dinsdag 18 januari 2011 door Nelly de Jong

Vraag van een lezer:

Hoe komt het dat het lijkt alsof extraverte en altijd bezige vrouwen en mannen meer worden gewaardeerd dat introverte en rustiger mensen? Wat kunnen introverte mensen doen om niet over het hoofd te worden gezien zonder zichzelf geweld aan te doen?

Extravert hoog tempo

Hoewel ik geen wetenschappelijke onderbouwing voor deze vraag heb, wil ik wel mijn gedachten en ervaring met je delen.
Extraverte mensen zijn door hun pro-activiteit en hoge tempo meestal inderdaad zichtbaarder. Pro-activiteit wordt in onze westerse maatschappij sterk gewaardeerd. We leven in een cultuur die hier sterk gericht is op doen, doen en nog eens doen.

Extravert informatie verwerken

Daarnaast verwerken extraverte mensen informatie op een andere manier dan introverte. Extraverte mensen praten over wat ze bezig houdt en door dat praten ordenen ze mede hun gedachten.  Extraverte mensen stralen door hun hoge tempo meer haast uit, alsof ze ook altijd druk zijn. Dat wekt mogelijk de indruk dat ze veel doen en daar effectief in zijn, hetgeen niet per definitie zo hoeft te zijn. Maar het is wel het beeld wat opgeroepen wordt door hun hogere tempo. Een extraverte voeler, type verkoper kan bv. erg druk zijn of lijken met soms onbelangrijke dingen.

Introvert rustiger tempo

Introverte mensen daarentegen hebben een rustiger tempo. Ze overdenken (of voelen) de dingen eerst op hun gemak en maken meestal een plan voordat ze in actie komen. Dat proces vindt in henzelf plaats. En ze hebben dat proces ook nodig voor ze er echt goed over kunnen praten. Zij verwerken de informatie eerder intern en pas wanneer ze hun gedachten intern geordend hebben laten ze van zich spreken.

Introvert: eerst een plan daarna actie

Wanneer ze hun plan eenmaal overdacht en op een rij hebben, dan komen ze ook in actie, in de doe-stand.  En nu lijkt het op het eerste gezicht misschien zo dat introverte mensen over het hoofd worden gezien en waarschijnlijk is dat in een aantal situaties ook wel zo. Maar niet helemaal.

Introverte strategie om doelen te bereiken

Want introverte mensen hebben een eigen strategie om hun doel te bereiken. Introverte mensen bereiken hun doel veelal door hun volhardingsvermogen. In eerste instantie zullen ze misschien wel meebewegen met de extraverten, maar op het moment dat het ze niet zint, kunnen ze er in de ogen van de extraverte mens tot vervelens toe op terug komen om toch voor elkaar te krijgen wat ze belangrijk vinden.

Extravert: Ongeduldig

En dan wordt de extraverte mens in zijn of haar ongeduld getriggerd. Die wil verder en waar de introverte mens mee komt zal hem of haar mogelijk irriteren. Vaak zijn dat details, die voor de introverte mens belangrijk zijn en die de extraverte mens wat minder boeien. Die wil doen, actie en opschieten in wat voor vorm dan ook. En omdat ze er te weinig geduld mee hebben zal die extraverte mens regelmatig ‘om maar van het gezeur af te zijn’ kunnen toegeven aan de introverte mens.

Introvert: volhardingsvermogen

Dat proces is alleen op het eerste gezicht vaak minder zichtbaar. Daarom wil ik je uitnodigen om de komende tijd eens op te letten, of je dit mechanisme herkent. Kortom: de introverte mens zorgt in principe ook voor zichzelf, zij het in eerste instantie misschien wat minder zichtbaar.

Introvert en subassertiviteit

Anders wordt het wanneer sprake is van subassertiviteit en introvertheid. In die situatie, maar dat geldt ook voor extraverte mensen is het belangrijk om met de zelfwaardering aan de slag te gaan. Want de genoemde combinatie zal er waarschijnlijk wel voor zorgen dat de introverte mens zich in een achterstandspositie bevindt ten opzichte van de extraverte mens. In ieder geval op de korte termijn. Want het effect van een introverte subassertieve persoon is wel dat iedereen hem of haar aardig en bescheiden vindt. 

Introvert: meer secundaire reactie

Dus nogmaals, ik ben de idee toegedaan dat ook introverte mensen van zich laten spreken, alleen doen ze dat secundair, in tweede instantie dus. En wanneer ze voldoende zelfwaardering hebben, zullen ze ook goed voor zichzelf en voor wat zij belangrijk vinden zorgen.

Eerder subassertief dan introvert

De door jou geschetste situatie heeft volgens mij daarom meer te maken met subassertiviteit dan met introvertheid. Tenzij je een lans wilt breken om introverte mensen ze meer in het licht te zetten, maar ik betwijfel of hij of zij daar blij van wordt. Zijn zijn meestal, mits hij of zij voldoende zelfwaardering heeft, helemaal tevreden met de rol als tweede man of vrouw achter de coulissen. Ze laten de schijnwerpers graag over aan de extraverten.

Introvert en waardering

Overigens wordt naar mijn idee de introverte mens ook zeker gewaardeerd om zijn of haar kwaliteiten. Ik zou bv. niet graag geopereerd willen worden door een extraverte man of vrouw. Ik heb dan absoluut voorkeur voor een zeer introvert persoon, die erg van de details is.  

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?

Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn 57 pagina’s tellende gratis e-book aan!

   
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Mindfulness: Verhalen maken
Bemoediging »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer communicatiestijlen, communicatie en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Assertiviteit: Introvert, extravert en waardering

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.