Leef jij in het nu?

Ontspannen aan zee in het nu leven

De laatste tijd betrap ik mezelf er steeds vaker op, na een dag werken, dat ik helemaal niet bewust leef. Nu, rond 21:00 dat ik dit schrijf, komt dat besef weer omhoog. En er volgt direct een teleurstelling… Want wat stelt het leven voor als je niet bewust leeft, bewust geniet? Geniet van elk moment dat je gegeven wordt. Van alle dingen om je heen, de mensen, de natuur, de kansen die voorbij komen. Ik leef in een soort glazen bol, ik heb zo mijn rituelen. Ik zit vast in deze glazen bol, hij rolt elke dag over hetzelfde pad, waardoor ik me niet meer bewust ben van alles wat gebeurd. Herken je dit gevoel?

Door naar Leef jij in het nu? »


Samen emanciperen

Testen, onderzoeken

Behalve die van de gynaecoloog ben ik dol op onderzoekjes. Toevallig kwam ik laatste de Emancipatiemonitor van het CBS tegen en al na drie pagina’s was het me meteen duidelijk waarom vrouwen nog steeds zeggen dat de combinatie van werk en gezin hun grootste probleem is. Laten we met de cijfers beginnen: Volgens het CBS werkt zo’n 64% van de moeders meer dan 20 uur per week. Naarmate een vrouw meer kinderen krijgt dalen haar werkuren echter gestaag. Van alle moeders met een kind werkt 23% meer dan 35 uur per week, tegenover 10 % bij 2 kinderen en 7 % met 3 of meer kinderen. Zelf heb ik er eentje en kom ik gemiddeld uit op 40 uur per week, net zoals veel van mijn vriendinnen en vrouwelijke collega’s met 1 kind. Zodra er meer kinderen komen worden direct de uren aangepast en zorgen ze dat ze ’s middags op tijd op het schoolplein staan. De enige vrouw die ik ken met 3 of meer kinderen die ook meer dan 35 uur per week werkt is de schoonmaakster op mijn werk.

Door naar Samen emanciperen »


Is er leven na je pensioen?

energieke ouderen

Zingeving na je 65e. Ik kreeg mijn jaarlijkse pensioenoverzicht in de bus en dan ga ik altijd even rekenen: hoe lang mag ik nog? Want dat gedoe over verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd: ik begrijp het niet. Eventjes niks doen, de hele dag samen zijn met mijn liefje en ongestoord de hele dag een boek lezen als ik daar zin in heb lijkt me leuk hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar de rest van mijn leven? Voor mijn generatie ligt de gemiddelde levensverwachting van vrouwen op 85 jaar. Twintig jaar niksen?!? Ik ben al blij als ik na drie weken zomervakantie weer lekker aan de gang ben.

Door naar Is er leven na je pensioen? »


Het licht van de vuurtoren

Het licht van de vuurtoren

Wat een gedoe zeg, dat doelen stellen, heb ik lang gedacht. Ik heb jarenlang een soort van doelloos geleefd. Niet dat daar iets mis mee is hoor. Het was goed zolang het duurde. Ik was ook een soort van overtuigd doelloos… Ik verhield me prima met wat er in mijn leven was. Ik was een hele goeie overlever.

Door naar Het licht van de vuurtoren »


Zinloos of...

Zonnebloem

Er waren tijden in mijn leven dat mijn leven en alles er om heen zinloos leek. Soms was het één zwart gat, waarin ik geen uitweg zag. Maar elke keer heb ik mogen ervaren dat wanneer de nood groot is er altijd weer een oplossing of uitweg ontstaat. Wanneer en zolang je in die nood zit, zie je die handreiking of oplossing niet altijd direct, omdat je blik vaak vertroebeld is. Maar achteraf kun je het meestal haarscherp zien. Dit was nodig om… Of: Dit heeft het me ook weer geleerd of gebracht. Net als in het verhaal van de zonnebloem en de merel.

Door naar Zinloos of... »


Hoe kijk jij?

Ballonnen opgeblazen

Misschien heb je er geen idee van, maar de manier waarop jij tegen dingen aankijkt, bepaalt voor een groot deel hoe ze zijn. Je hebt vast wel eens gehoord van het halfvolle of halflege glas. Mensen die wat negatiever ingesteld zijn zien het glas halfleeg. De posivisten onder ons daarentegen als halfvol.

Door naar Hoe kijk jij? »


De juiste plek

Jongetje met autisme speciaal onderwijs

Halverwege groep drie werd duidelijk dat onze zoon het niet zou redden in het regulier onderwijs. Het thuis voorbereiden op de lessen van de volgende dag, zijn picto’s in de klas, de hulp van de onverbeterlijk optimistische stagiair en de collectie frunnikdingen op zijn tafeltje waren niet meer genoeg om hem mee te kunnen laten draaien in zijn klas. Zijn gebrekkige ontwikkeling zorgde voor steeds meer problemen en elke ochtend was het afscheid hartverscheurend. Zeilde hij groep een en twee nog onbekommerd door, zodra het echte leren begon werd de afstand tussen hem en zijn leeftijdsgenoten pijnlijk duidelijk. Voor de juf, voor ons, maar vooral ook voor hemzelf. We zagen hem met de dag verdrietiger en gefrustreerder worden, tot het punt waarop we wisten: dit gaat zo niet langer.

Door naar De juiste plek »


Mindful afwassen

Mindfulness

Mindful zijn is niet zo ingewikkeld als het misschien op het eerste oog voor sommige mensen lijkt. Er zijn heel simpele, maar nog niet altijd eenvoudige oefeningen die je meer bewust maken van je onbewuste en meestal vaak steeds herhalende gedachten zijn. Veel van die gedachten zijn negatief geladen. Ze gaan vaak over je verleden. Over dingen die je van jezelf anders had moeten doen. Of ze gaan over nare dingen die je nog verwacht. Dit soort gedachten kunnen je stemming behoorlijk beïnvloeden. Maar als je je er niet bewust van bent, is het lastig er iets aan te veranderen.

Door naar Mindful afwassen »