Baas over eigen valkuil

Pas op! Valkuil

Zeg je ook zo vaak ‘sorry’ omdat het je – ondanks alle goede bedoelingen – weer niet is gelukt om iets op tijd af te krijgen? Omdat je in de hectiek van alledag straal vergeten bent dat je had aangeboden dat jij die dertig luizenzakken wel ‘even’ in elkaar zou naaien? Dan ben je waarschijnlijk net zo’n enthousiaste perfectionist als ik: eentje die altijd alles goed wil doen, iedereen tevreden wil stellen en nooit nee zegt. En bovendien ook nog eens Heel Erg Slecht is in plannen.

Door naar Baas over eigen valkuil »


Ontspanningsoefening

Ontspanningsoefening

De fysieke vertaling van stress kun je direct waarnemen in je lichaam op het moment dat je jezelf toestaat stil te worden en letterlijk stil te staan bij wat je in je lijf ervaart. Op het moment dat je je gespannen voelt verstrakken er allerlei spieren in je systeem. Meestal ben je je dat niet zo direct bewust. En doordat je je dat niet zo bewust bent, kun je er ook niks aan veranderen. Je hebt je bewustzijn nodig om iets wat niet voor je werkt te veranderen.

Door naar Ontspanningsoefening »


Jezelf klein houden

Jezelf klein houden

Vaak kan ik aan het begin van een training in het kennismakingsrondje al zien wie er goede en grote resultaten gaat behalen en wie daarvoor eerst nog een robbertje met zichzelf heeft uit te vechten. Sommige mensen hebben aan het begin van de training of een coachtraject namelijk nog grote twijfel of de training of de coaching hen wel gaat helpen. En dat zie, hoor en merk ik vrijwel direct aan wat ze laten zien en wat ze zeggen.

Door naar Jezelf klein houden »


Precies het juiste moment

Fietsen leren

In de week dat ik voor het eerst in m’n leven naar Pinkpop ging leerde onze zoon fietsen. Ik ben veertig, hij bijna tien. Allebei hadden we er een hard hoofd in dat het er ooit van zou komen, maar ineens was het zover.

Pinkpop

Vroeger was er altijd wel iets dat me tegenhield om naar Pinkpop te gaan: te duur, het vooruitzicht op smerige wc's en slapeloze nachten in een ondergepiste tent. Bovendien kende ik niemand die met me meewilde, en ik was net niet avontuurlijk genoeg om de onderneming in mijn eentje uit te voeren. Vooral in de jaren dat mijn favoriete band op Pinkpop stond zat ik met gekromde tenen te kijken naar de live-uitzendingen op tv, omdat ik er niet bij was.

Door naar Precies het juiste moment »


Loslaten om ruimte te krijgen

Loslaten om ruimte te krijgen

Soms vraagt het leven je om los te laten. Om situaties of relaties of spullen die niet meer voor je werken los te laten. Vaak hebben we het wel in de gaten dat het nodig is los te laten, maar vaak vinden we dat best wel een pittige uitdaging. Ook al vertelt iedereen in je omgeving je dat het beter is los te laten, toch valt dat niet altijd mee. Wat levert loslaten eigenlijk op? Waarom zou je loslaten? En ook: Hoe doe je dat nou, loslaten?

Door naar Loslaten om ruimte te krijgen »


De Wet van Murphy

Overgeven, misselijk

Als er één waarheid als een koe is, dan is het wel de Wet van Murphy. Nu ben ik van nature nogal positief ingesteld, maar door de jaren heen heb ik geleerd dat áls er iets mis kan gaan, dat dan ook alles misgaat.

Achter de feiten aan lopen

De wekker gaat niet af omdat er ’s nachts een korte stroomstoring was, waardoor je als een idioot jezelf en je kinderen in de kleren moet hijsen, snel ontbijt moet maken en moet racen om op tijd op je werk te komen. Dan staat de brug geheid open, waardoor je te laat komt en natuurlijk is er net die dag een vergadering die wel op tijd begint. In no time loop je achter de feiten aan, en net als je denkt dat je de schade hebt ingehaald belt juf: of je je zoon wilt ophalen omdat hij net zijn tafeltje ondergekotst heeft. Iedereen chagrijnig, deadlines moeten verschoven worden en je belooft dat je vanavond thuis dat verslag afmaakt zodat alles morgen gewoon door kan gaan.

Door naar De Wet van Murphy »


Visualiseren. Hoe doe je dat?

Visualiseren

Toen ik voor de allereerste keer had gehoord hoe visualisatie werkt, vond ik het best wel zweverig. Ik voelde de nodige weerstand, want ik kon me gewoon niet voorstellen dat het zo simpel zou zijn om mijn eigen werkelijkheid te creëren. Waarom had ik anders zoveel shit in mijn leven meegemaakt? Had ik dat allemaal zelf gedaan dan? Dat wilde er bij mij niet echt in. Toch ben ik al een hele poos ‘om’. Visualiseren is een heel sterke kracht. Samen met affirmaties zijn ze een enorm sterke manier om die werkelijkheid te creëren die je jezelf maar wenst.

Door naar Visualiseren. Hoe doe je dat? »


Assertiviteit: Assertief gedrag, wat is dat?

Zelfreflectie. Kijk in de spiegel en ontmoet je zelf.

In iedere situatie heb je de keuze om je assertief, agressief of niet assertief (subassertief of manipulatief) te gedragen. Hoe je je kiest te gedragen is van meerdere dingen afhankelijk. Vrijwel altijd blijkt assertief gedrag het meest doelmatig. Maar wat assertief gedrag is, is voor veel mensen niet helemaal duidelijk. Assertief gedrag wordt nogal eens geassocieerd met agressief gedrag. En dat is het zeker niet. Assertief gedrag wil niet zeggen dat je egoistisch voor jezelf opkomt zonder rekening met een ander te houden. Assertief gedrag betekent wel dat je jezelf op nummer 1 zet in jouw leven. Zodat je eerst rekening met jezelf houdt en daarna ook met anderen.

Door naar Assertiviteit: Assertief gedrag, wat is dat? »