Mindfulness: Je verleden herleven

Geplaatst op woensdag 10 november 2010 door Nelly de Jong

Als je de neiging hebt vaak negatief te denken, dan zou je jezelf eens af kunnen vragen welk leven je leeft. Leef je je leven nu? Of leef en herleef je je verleden steeds opnieuw? Heb je een associatieve koppeling gecreeerd die er voor zorgt dat je automatisch aan vervelende dingen uit het verleden denkt?

Waarom ik?

Stel je jezelf steeds opnieuw de vraag: Waarom ik? Of: Waarom was het verleden niet anders? Of: Als ik niet dat of dat had gedaan, dan… Door steeds opnieuw aandacht te geven en energie te steken in iets wat al geweest is, creëer je als het ware een groef in je grammofoonplaat, waardoor de plaat blijft hangen en steeds opnieuw hetzelfde stukje afspeelt.

Je herinnering kan veranderen

Dit kan er zelfs voor zorgen dat je je uiteindelijk iets heel anders herinnert van die situatie dan er daadwerkelijk is geweest. Dat betekent niet dat je er niet over zou kunnen nadenken hoe je een vervelende situatie in de toekomst voorkomen kan. Je kunt alleen het verleden niet veranderen. Je kunt het onmogelijke willen, maar dan zul je van een koude kermis thuis komen. Wat geweest is, is nu eenmaal geweest.

Oordeel

Wat blijft is je negatieve gevoel en het 'verhaal' dat je er over maakt en wat je steeds opnieuw activeert. Soms helpt het om er positieve gedachten voor in de plaats te zetten en soms ook niet. Wat wel vaak gebeurt is dat je een oordeel hebt op de situatie en het gevoel. Dat gevoel mag er meestal niet zijn, want het voelt niet fijn.

Klein kind wat aandacht wil

Het vervelende gevoel is net een klein kind dat wat aandacht wil. Als een klein kind op je af komt stormen met een verhaal is het verhaal op zich meestal niet zo belangrijk. Het kind wil op dat moment alleen maar even gehoord, gezien en erkend worden. Zodra het zich gezien voelt, is het verhaal helemaal niet meer belangrijk. Het kind gaat weer spelen en bedenkt waar nodig zijn eigen oplossingen. Op vergelijkbare manier kun je ook omgaan met die vervelende gevoelens. Neem ze waar, erken ze, laat ze er zijn en doe vervolgens gewoon wat je te doen hebt. Niets meer en niets minder. Met het 'verhaal' hoef je meestal niets te doen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Mindfulness: Druk hebben, doen of zijn
Communicatietechnieken: Omgaan met problemen »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness en meditatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Mindfulness: Je verleden herleven

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.