Communicatietechnieken: Kijken met je hersens

Kijken met je hersens

Geplaatst op donderdag 28 oktober 2010 door Nelly de Jong

Je denkt snel, weet waar je heen wilt en treedt daadkrachtig op. Het lukt je alleen soms niet op iedereen mee te krijgen. Integendeel, soms is het resultaat vooral weerstand. En je hebt geen idee waar dat van komt. Je denkt dat je aan een half woord genoeg hebt, maar is dat ook zo? Het zou zomaar kunnen zijn dat jouw waarneming niet zo strookt met die van anderen en dat je een andere betekenis geeft aan wat er is en gebeurt.

Ogen bedriegen

Kijken doe je met je ogen, denk je misschien. Toch is dat maar de halve waarheid. Kijken doe je vooral ook met je hersens. Meestal zijn we geneigd datgene dat we waarnemen volledig voor waar aannemen. Ik heb het toch met mijn eigen ogen gezien, zeg je dan. En toch, ook je ogen bedriegen je. Want uiteindelijk neem je niet met je ogen, maar met je hersens waar.

Verdwenen zoutpotje

Misschien herken je wel dat je het zoutpotje zocht en keek en keek en het niet zag, terwijl je zeker wist dat het er moest staan. En vervolgens zegt een huisgenoot tegen je: Zie je het niet dan, het staat vlak voor je neus. Het stond er gewoon en toch zag je het niet totdat een ander je erop attent maakt. Echte harde feiten bestaan er maar weinig. Veel vaker worden de feiten door ons geïnterpreteerd.

Feiten of interpretaties

Onderstaand vind je een paar voorbeelden van hersenspinsels. En onder de volgende link: Waarnemen en concluderen en Feiten en meningen kun je jouw waarnemingsvermogen testen.

 

Verdwijnende stip

Als je langer naar de blauwe stip kijkt, zul je merken dat hij langzamerhand vervaagt.

 

Twee vrouwen

Welke van de twee vrouwen zie je? De jonge vrouw en/of de oude vrouw?

 

Draaiende cirkels

Als je naar onderstaand plaatje kijkt, lijkt het alsof de cirkels draaien.

 

 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Communicatietechnieken: Omgaan met problemen
Mindfulness: Hebben we wel een vrije wil? »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer communicatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Communicatietechnieken: Kijken met je hersens

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.