Wat geef jij je kind mee?

Wat geef jij je kind mee?

Meestal staan we er niet zo vaak bij stil. Maar soms zie ik mensen echt schrikken als ze zich bewust worden van wat zij als ouders hun kinderen meegeven. En misschien ben jij je daar ook nog niet zo bewust van. Kinderen nemen onbewust heel veel mee en over van hun ouders. Het is niet voor niets dat Stef Bos zingt, dat hij steeds meer op zijn vader gaat lijken. Naarmate je ouder wordt, komt dat besef vaak steeds meer in het bewustzijn. Datgene waar je je als kind altijd tegen hebt verzet doe je vaak zelf ook. Je werd geslagen door je vader en slaat, weliswaar zwaar tegen je zin, af en toe je eigen kind ook. Of je schreeuwt tegen je kind, terwijl je dat misschien niet wilt, maar je hebt even niets anders in je rugzak zitten.

Door naar Wat geef jij je kind mee? »


Relaties: Boosheid de baas

Boosheid de baas, boze vrouw met koekepan

Word jij gemakkelijk boos of heb je veel boze mensen in je omgeving? 

Boosheid is een sterke energie en emotie, maar is feitelijk niets anders dan een verdergaande vorm van frustratie, die soms veel spanning en stress oproept. Boosheid is een aangeleerde vorm van gedrag. Je wordt namelijk niet boos geboren, maar in feite boos 'gemaakt'. Als baby worden in een 'normale' situatie je behoeften vrij snel bevredigd. Je hebt honger. Je huilt en mama komt met melk. Je voelt je alleen. Je huilt en mama of papa komt je knuffelen. Enz. Geen enkele reden voor boosheid dus.

Door naar Relaties: Boosheid de baas »


Tips voor uitstellers!

Uitstelgedrag

Help, waar begin ik? Tips om te beginnen Soms heb je een hoofd vol met ideeën en allerlei plannen. En ze zijn allemaal goed. Maar het zijn er zoveel, dat je tegelijkertijd geen idee meer hebt waar en hoe je het beste kunt beginnen. De kans is groot dat het je onrustig maakt. Onrustig, gespannen, overweldigend of juist boordevol energie! Het moet eruit. Je wilt beginnen, maar hoe, en wat? En met wie en wanneer... Soms heb je een beetje hulp nodig om van de pot te komen en je dromen waar te maken. Weet je? Je bent niet alleen. Je bevindt je in het gezelschap van veel andere mensen die tegen hetzelfde aan lopen. Soms is je plaatje, plan of idee te groot om in zijn geheel te overzien en is het handig om ‘gewoon’ maar te beginnen. Ik wil met je delen wat voor in dit soort grote en onoverzichtelijke situaties voor mij helpt. Misschien heb er voor jezelf wat aan en misschien heb je ook nog wat tips voor mij!

Door naar Tips voor uitstellers! »


Vriendschap

Dikke vriendinnen

Vriendschap. Wat is dat eigenlijk? Ik vraag me wel eens af of ik ware vriendschap heb gekend. Veel van mijn vriendschappen gaan over of zijn over gegaan. Ik steun mijn vrienden op mijn manier onvoorwaardelijk. Soms heb ik het gevoel dat de vriendschap niet geheel wederzijds is, en dat kan heel pijnlijk zijn. Ik denk dat in hoeverre je een vriendschap als positief ervaart afhangt van welke verwachtingen je ervan hebt. Als ik terugkijk naar de vriendschappen die bij mij stukliepen, zie ik een patroon.

Door naar Vriendschap »


Communicatie: Je begrijpt me niet

Luisteren, communicatie

Wist je dat wij als mensen, voor zover onderzoek tot nu toe heeft kunnen aantonen, de enige diersoort die door middel van taal communiceren? De enigen die via woorden geleerd hebben betekenis te geven aan situaties en gebeurtenissen. Als gevolg waarvan we allerlei subtiele en minder subtiele gevoelens ervaren. Dat heeft voordelen, maar zeker ook nadelen. Want een boodschap bestaat uit meerdere verschillende dingen. En naast dat de boodschap uit verschillende dingen bestaat luisteren en ontvangen we dus ook via allerlei verschillende filters. Die filters zorgen ervoor dat er heel vaak ruis op de lijn ontstaat als je niet bewust bent van het feit dat die filters er zijn. Filters die maken dat we de werkelijkheid allemaal anders ervaren.

Door naar Communicatie: Je begrijpt me niet »


Terug naar de basis vermindert je stress

Vermijd stress en relax

Vandaag de dag hebben steeds meer mensen lange werkdagen. De kinderen hebben tegenwoordig ook steeds meer verplichtingen in de vorm van allerlei sport en activiteit. Het gevolg daarvan is dat met name in de gezinnen met jonge kinderen er steeds meer druk en stress ervaren wordt. Natuurlijk heeft dat ook mooie en spannende kanten, maar veel mensen ervaren er ook een behoorlijke dosis langdurige spanning en stress van. Het woord chaos komt in mijn praktijk steeds vaker naar voren.

Door naar Terug naar de basis vermindert je stress »


Assertiviteit: Onzekerheid Tips

Onzekerheid

Heb je wel eens een onzekere baby gezien? Ik niet in ieder geval. Jonge kinderen staan volkomen onbevangen in de wereld. Ze willen alles ontdekken en alles weten en kennen maar twee aangeboren angsten: De angst om te vallen en de angst voor harde geluiden. Wat je daaruit kunt afleiden is dat angst en onzekerheid iets is dat ergens in je leven wordt aangeleerd en iets is dat dan ook weer afgeleerd kan worden. Ergens in de ontwikkeling van je denken loop je als kind deuken en butsen op. En die deuken butsen zorgen ervoor dat je in bepaalde situaties op je hoede bent. Je bent als je last hebt van bepaalde angsten niet altijd en overal bang. Er zijn bepaalde beelden, geluiden of situaties die je angst triggeren. Je hersens werken associatief, wat zoveel betekent dat je in vergelijkbare situaties vergelijkbaar reageert. 

Door naar Assertiviteit: Onzekerheid Tips »


Wat zijn je energievreters?

Wat zijn jouw risicovolle situaties waardoor je moe wordt?

We hebben allemaal zo onze energievreters. Dingen die ons zo op het oog lijken te overkomen en waar we niets aan kunnen doen, denken we. Toch als je er eens rustig voor gaat zitten, kun je er vaak wel een lijn in terug vinden. Welke situaties zijn in jouw leven risicovol en zorgen ervoor dat jouw balans verstoord raakt? Stephen Covey, de auteur van het boek de Zeven eigenschappen van effectief leiderschap schrijft in zijn boek hoe belangrijk het is om regelmatig de tijd te nemen om jezelf, je werk en je leven eens van een afstand te bekijken en vast te stellen wat echt belangrijk is. Een goede vraag daarin zou kunnen zijn: Hoe zorg ik zo goed voor mezelf (en mijn omgeving) dat ik in balans blijf?

Door naar Wat zijn je energievreters? »