Assertiviteit: Assertief gedrag, wat is dat?

Zelfreflectie. Kijk in de spiegel en ontmoet je zelf.

Geplaatst op vrijdag 22 mei 2015 door Nelly de Jong

In iedere situatie heb je de keuze om je assertief, agressief of niet assertief (subassertief of manipulatief) te gedragen. Hoe je je kiest te gedragen is van meerdere dingen afhankelijk. Vrijwel altijd blijkt assertief gedrag het meest doelmatig. Maar wat assertief gedrag is, is voor veel mensen niet helemaal duidelijk. Assertief gedrag wordt nogal eens geassocieerd met agressief gedrag. En dat is het zeker niet. Assertief gedrag wil niet zeggen dat je egoistisch voor jezelf opkomt zonder rekening met een ander te houden. Assertief gedrag betekent wel dat je jezelf op nummer 1 zet in jouw leven. Zodat je eerst rekening met jezelf houdt en daarna ook met anderen.

Assertief gedrag

Je gedrag is assertief gedrag als je beslissingen neemt op basis van de relevante informatie en je eigen behoeften. Je gedraagt je assertief als je je behoeften, gedachten en gevoel, rustig, eerlijk en direct uit rekening houdend met de rechten van anderen. Je komt op voor jouw eigen rechten, maar respecteert ook de rechten van andere mensen. Je bent blij met jezelf en je beschikt over een gezonde mate van zelfvertrouwen. Je bent sociaal en uit wat en hoe je je voelt. Jij kiest en bepaalt voor wat voor jou belangrijk is. Je gedrag is er op gericht om jouw relaties te versterken door je te laten zien en door je uit te spreken over wat je nodig hebt. En, ook niet onbelangrijk, door waar nodig op je standpunt te blijven staan. Door rustig en dicht bij jezelf te blijven. Je bent eerlijk over wat je denkt en voelt en laat iedereen inclusief jezelf in zijn waarde. 

Je mag nu wel u zeggen

Een mooi voorbeeld hiervan kreeg ik de afgelopen meivakantie. In Frankrijk sprak een kennis van ons me ineens met u aan. Daarop moest ik hard lachen. Want als oud Amsterdams buschauffeur ben ik niet zo van het u-en. Ze vertelde me toen haar verhaal. Ze is een vrouw van 69 en vertelde dat haar ouders vroeger in haar jeugd al heel modern waren. Ze mocht haar ouders destijds al met je en jij aanspreken. Behalve op de momenten dat ze zich onhebbelijk gedroeg en haar stem begon te verheffen tegen haar moeder. Haar moeder bleef daar altijd kalm en heel rustig onder en zei dan tegen haar: Je mag nu wel u tegen me zeggen. Haar dochter was daar altijd steevast van onder de indruk en paste haar gedrag direct aan.

Zelfvertrouwen is het eerste geheim van succes.

Meer zelfvertrouwen

Assertief gedrag is zelfversterkend gedrag. Het zorgt er voor dat je meer zelfvertrouwen krijgt doordat je successen boekt als gevolg van je assertieve gedrag. Doordat je voor jezelf opkomt als dat nodig is en je constructief en productief met anderen onderhandelt. Assertief gedrag stimuleert ook je persoonlijke groei. Als je je assertief gedraagt neem je je leven in eigen handen en ben je in staat om in je eigen wensen en behoeften te voorzien. Je neemt verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van je relaties. Assertief zijn betekent  ook risico's durven nemen. Eerlijk zijn over wat je denkt en voelt. Je  wensen en behoeften kenbaar maken, rekening houdend met het gevoel van de ander. Al gedraag je je nog zo assertief, je zult uiteraard niet altijd alles krijgen wat je wilt. Maar je krijgt wel een beter gevoel over jezelf als je de moed hebt je mening kenbaar te maken. Voorbeelden van woorden die daarbij horen: Dit is wat ik denk. Dit is wat ik voel. Dit is wat ik wil.

Niet assertief (subassertief of manipulatief gedrag)

Niet assertief (of ook wel subassertief of manipulatief) gedrag laat je zien als je het nemen van beslissingen aan anderen overlaat of als je beslissingen erop gericht zijn om conflicten te vermijden. Subassertief gedrag is het niet kenbaar maken van je eigen wensen en behoeften. Je gedraagt je subassertief als je jezelf wegcijfert en anderen laat bepalen wat er gebeurt. Het gevolg van niet assertief gedrag is dat je doordat je je niet eerlijk en direct uit  er vaak een soort boosheid in jezelf ontstaat. Met daarbij een negatief zelfbeeld en met de daarbij behorende onzekerheid en spanning en stress als gevolg. Je spreekt je niet uit om aanvaringen te vermijden en het gevolg is een aanvaring met jezelf. Je bereikt niet wat je wilt. Je vindt misschien wel dat je slecht wordt behandeld en hebt het idee dat je er niets aan kunt doen. Niet assertief gedrag ondermijnt je zelfvertrouwen en je zelfrespect. Anderen negeren je of schuiven jouw deel aan de kant. Doordat je conflicten vermijdt en beslissingen aan anderen overlaat ontstaan op de lange termijn uiteindelijk juist toch botsingen en conflicten. Voorbeelden van de woorden die horen bij niet assertief gedrag: Wat ik denk is niet belangrijk voor jou. Mijn gevoel is niet belangrijk. Mijn wensen tellen toch niet mee.

Agressief gedrag

Dan heb je nog agressief gedrag. Agressief gedrag betekent dat je beslissingen neemt op basis van het beïnvloeden van anderen of zonder rekening te houden met de uitwerking daarvan op anderen. Als je je agressief gedraagt maak je je behoeften kenbaar op een wijze die anderen kleineert of zonder rekening met hun rechten te houden. Ja, het is waar, je komt weliswaar voor je wensen en behoeften uit, maar je doet dat dan op een negatieve vijandige manier. Anderen raken daar dan weer verward, wantrouwig of boos door. Agressief gedrag richt zich (meestal onbewust) op het pijn doen of overheersen van de ander. Iemand die agressief communiceert wil vaak winnen en gelijk krijgen. Voorbeelden van woorden die bij agressief gedrag horen: Dit is wat ik denk en het is belachelijk dat jij iets anders denkt. Dit is wat ik voel en jouw gevoel doet er niet toe. Dit is wat ik wil en wat jij wilt is niet belangrijk Het is gewoon zo dat en ik snap niet dat jij dat zelf niet ziet.

Online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen

Wil je meer weten over dit onderwerp en gewoon jezelf worden zonder jezelf weg te geven en aan te passen? Dan kun je je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen.

 

Bestel dan nu mijn 12 weekse online cursus: Zelfvertrouwen voor Vrouwen
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Visualiseren. Hoe doe je dat?
De test van het bos »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Zelfvertrouwen, Onzekerheid, grenzen en balans en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Jacolien op maandag 5 november 2012 om 13:59
Herken mij hier erg in! Maar waarom veronschuldig ik mij voor iets wat ik naar eer en geweten goed gedaan heb , maar dat de ander daar anders overdenkt! Volgens mijn gevoel wil ik de ander ook inzijn waarde laten en begin dan met mijzelf teveronschuldigen om zo de ander ook in zijn waarde te laten.
Maar mijn emoties zeggen iets anders!!!! om dat in ŤŤn lijn te krijgen vind ik best moeilijk. Eigenlijk moet ik eerst even nadenken voor dat ik reageer! Maar zo als velen weten; tussen het weten en doen zit een groot "gat". Werk er aan maar dat gaat niet zonder horten en stoten. De zogeheten valkuil is nog te vaak aanwezig! Maar je stukjes lees ik met grote interesse en werk ermee in de praktijk. Zijn voor mij de richting aanwijzers!!!!!

Reageer op Assertiviteit: Assertief gedrag, wat is dat?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.