Assertiviteit: Hoeveel ben je waard?

Zelfvertrouwen, zelfwaardering

Geplaatst op vrijdag 20 september 2019 door Nelly de Jong

Deze vraag komt heel vaak in vele vormen terug in de verschillende vormen van begeleiding. Hoeveel ben je b.v. waard als het aankomt op de salarisonderhandelingen voor je nieuwe baan? Of: hoeveel ben je waard als het gaat om je gezondheid? En: hoeveel ben je waard als het gaat om je gevoel voor eigenwaarde en grenzen trekken?

Eigenwaarde is de basis

We staan er vaak niet zo bij stil, maar ons gevoel voor eigenwaarde is een belangrijke basis voor veel zaken. Als jij jezelf niet veel waard vindt, zal het je zwaar vallen om je prijs te bepalen. Als je meer vraagt dan je jezelf waard vindt, dan ga je op de een of andere manier jezelf onbewust ondermijnen.

Niet de moeite waard

Zo kun je in een assertiviteitstraining wel leren hoe je reageren moet in bepaalde situaties, maar als je jezelf niet voldoende de moeite waard vindt is het maar zeer de vraag of je het geleerde ook in de praktijk gaat brengen.

Wel weten wat je moet doen, maar het niet doen

Veel klanten geven ook aan dat ze wel weten wat ze zouden moeten doen, alleen doen ze het niet. Daarmee wil ik niet zeggen dat het aanleren van vaardigheden onzin zou zijn, het is alleen vaak niet voldoende voorwaarde om het denken ook in doen om te zetten. In mijn ervaring zijn veel van de situaties die mensen als een 'probleem' ervaren naar dit fenomeen terug te herleiden.

Wat kun je hier aan doen?

  1. Gebruik affirmaties. Stop met voor jezelf te herhalen dat je niet de moeite waard bent. Zodra je jezelf betrapt op een dergelijke gedachte zeg je: Stop: Ik ben wie ik ben en ik ben de moeite waard. Hoe vaker je dit soort zinnetjes voor jezelf herhaalt hoe beter en sneller het werkt. Je hebt jezelf jarenlang verteld dat het anders was, dus het vraagt wat tijd, moeite en aandacht om dit om te buigen.

  2. Zet je negatieve gedachten om in positieve versterkende gedachten.

  3. Doe alsof je vol zelfvertrouwen bent. Je hoeft je nog niet zo te voelen om wel dat resultaat te bereiken. Energie heeft de neiging aandacht te volgen.

  4. Lach, trek je mondhoeken omhoog. Je hoeft je niet blij te voelen om dat te doen. Toch als je je schouders naar achteren trekt en rechtop gaat zitten of staan en je mondhoeken om hoog trekt, ga je je anders en steviger voelen.

  5. Kies ervoor en besluit bewust dat jij vanaf nu jezelf de moeite waard gaat vinden. Niemand anders kan dat voor jou doen.

  6. Zorg goed voor jezelf. Als je van jezelf vindt dat je er niet zo leuk uitziet, maak dan eens een afspraak voor een kleur- en kledingstijladvies. Ga naar de kapper en laat je een nieuwe coupe aanmeten. Als je van jezelf vindt dat je er goed uitziet, straal je dat ook meer uit.

  7. Geef zoveel mogelijk complimenten en waardering aan anderen en neem de complimenten en waardering die aan jou is gericht dankbaar in ontvangst.

  8. Accepteer dat je vandaag bent wie je bent en dat je morgen iemand anders kunt zijn dan vandaag.

  9. Zorg dat je beeld, geluid en gevoel hebt bij wie je wilt zijn. Vermijd zoveel mogelijk beeld, geluid en gevoel van wie je niet wilt zijn. Sta met het beeld van wie je wilt zijn op en ga er mee slapen.

  10. Verheug je op alles wat er komen gaat en stel je open voor alle mogelijkheden en de keuzes die je hebt.

Assertiviteitstraining Liever Assertiever

Wil je bouwen aan je zelfvertrouwen? Meld je dan nu aan voor de assertiviteitstraining Liever Assertiever. De trainingen vinden plaats op het Zuidvliet 292 A in Leeuwarden, Friesland.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?

Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? 
Vraag dan mijn 57 pagina’s tellende gratis e-book aan!

   Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


Wat doe je als je je niet gezien of gehoord voelt? »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 27.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Zelfvertrouwen en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Assertiviteit: Hoeveel ben je waard?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.