Precies het juiste moment

Fietsen leren

In de week dat ik voor het eerst in m’n leven naar Pinkpop ging leerde onze zoon fietsen. Ik ben veertig, hij bijna tien. Allebei hadden we er een hard hoofd in dat het er ooit van zou komen, maar ineens was het zover.

Pinkpop

Vroeger was er altijd wel iets dat me tegenhield om naar Pinkpop te gaan: te duur, het vooruitzicht op smerige wc's en slapeloze nachten in een ondergepiste tent. Bovendien kende ik niemand die met me meewilde, en ik was net niet avontuurlijk genoeg om de onderneming in mijn eentje uit te voeren. Vooral in de jaren dat mijn favoriete band op Pinkpop stond zat ik met gekromde tenen te kijken naar de live-uitzendingen op tv, omdat ik er niet bij was.

Door naar Precies het juiste moment


Loslaten om ruimte te krijgen

Loslaten om ruimte te krijgen

Soms vraagt het leven je om los te laten. Om situaties of relaties of spullen die niet meer voor je werken los te laten. Vaak hebben we het wel in de gaten dat het nodig is los te laten, maar vaak vinden we dat best wel een pittige uitdaging. Ook al vertelt iedereen in je omgeving je dat het beter is los te laten, toch valt dat niet altijd mee. Wat levert loslaten eigenlijk op? Waarom zou je loslaten? En ook: Hoe doe je dat nou, loslaten?

Door naar Loslaten om ruimte te krijgen


De Wet van Murphy

Overgeven, misselijk

Als er één waarheid als een koe is, dan is het wel de Wet van Murphy. Nu ben ik van nature nogal positief ingesteld, maar door de jaren heen heb ik geleerd dat áls er iets mis kan gaan, dat dan ook alles misgaat.

Achter de feiten aan lopen

De wekker gaat niet af omdat er ’s nachts een korte stroomstoring was, waardoor je als een idioot jezelf en je kinderen in de kleren moet hijsen, snel ontbijt moet maken en moet racen om op tijd op je werk te komen. Dan staat de brug geheid open, waardoor je te laat komt en natuurlijk is er net die dag een vergadering die wel op tijd begint. In no time loop je achter de feiten aan, en net als je denkt dat je de schade hebt ingehaald belt juf: of je je zoon wilt ophalen omdat hij net zijn tafeltje ondergekotst heeft. Iedereen chagrijnig, deadlines moeten verschoven worden en je belooft dat je vanavond thuis dat verslag afmaakt zodat alles morgen gewoon door kan gaan.

Door naar De Wet van Murphy


Visualiseren. Hoe doe je dat?

Visualiseren

Toen ik voor de allereerste keer had gehoord hoe visualisatie werkt, vond ik het best wel zweverig. Ik voelde de nodige weerstand, want ik kon me gewoon niet voorstellen dat het zo simpel zou zijn om mijn eigen werkelijkheid te creëren. Waarom had ik anders zoveel shit in mijn leven meegemaakt? Had ik dat allemaal zelf gedaan dan? Dat wilde er bij mij niet echt in. Toch ben ik al een hele poos ‘om’. Visualiseren is een heel sterke kracht. Samen met affirmaties zijn ze een enorm sterke manier om die werkelijkheid te creëren die je jezelf maar wenst.

Door naar Visualiseren. Hoe doe je dat?


Assertiviteit: Assertief gedrag, wat is dat?

Zelfreflectie. Kijk in de spiegel en ontmoet je zelf.

In iedere situatie heb je de keuze om je assertief, agressief of niet assertief (subassertief of manipulatief) te gedragen. Hoe je je kiest te gedragen is van meerdere dingen afhankelijk. Vrijwel altijd blijkt assertief gedrag het meest doelmatig. Maar wat assertief gedrag is, is voor veel mensen niet helemaal duidelijk. Assertief gedrag wordt nogal eens geassocieerd met agressief gedrag. En dat is het zeker niet. Assertief gedrag wil niet zeggen dat je egoistisch voor jezelf opkomt zonder rekening met een ander te houden. Assertief gedrag betekent wel dat je jezelf op nummer 1 zet in jouw leven. Zodat je eerst rekening met jezelf houdt en daarna ook met anderen.

Door naar Assertiviteit: Assertief gedrag, wat is dat?


Waarom worden moeders loeders?

Boze vrouw

Laatst kwam ik een vage kennis tegen in de supermarkt die tot in detail uit ging leggen wat er allemaal mis was met haar binnenkort ex-man. Hij deed geen donder in huis, gedroeg zich alsof hij in een hotel woonde en liet de opvoeding van hun kinderen volledig aan haar over. Hij was er nooit, veel te druk bezig met z’n werk. Hij had zelfs het gore lef om tegen haar te zeggen dat ze zo veranderd was, zo verbitterd. Dat ze vroeger zo verzorgd was en toen nooit in een huispak rondliep. Maarja, ze was zo moe en de kinderen begonnen het gedrag van hun vader steeds meer te kopiëren. Ondankbare egocentrische rottieners werden het. Dan had zij dus echt geen zin meer om er nog moeite voor te doen. Ik hoorde het aan en dacht bij mezelf: Ja, als ik met jou getrouwd was zou ik er ook vandoor gaan met mijn secretaresse.

Door naar Waarom worden moeders loeders?


De test van het bos

De test van het bos

Ik wil je uitnodigen om de test van het bos de doen. De test van het bos is een symbolische test en die je op een heel subtiele manier vertelt (zonder dat je het zelf in de gaten hebt ) wie je bent. Doe je mee? Ik ben benieuwd of je je in de test herkent? Je kunt het me op deze pagina laten weten >>

Door naar De test van het bos


De zeven gs voor geluk en balans

Genieten, geluk

Geluk is een staat van zijn die je bij wijze van spreken elk moment en in elke situatie in je zenuwstelsel op kunt roepen. Het is een afstemming op een bepaalde frequentie. Geluk is daarmee iets wat in je zit en wat je niet direct aan je buitenwereld ontleent. Hoewel ik wel heel lang heb gedacht dat dat wel zo was. Als … maar aardig tegen me was, dan was ik gelukkig. Of als ik die baan maar zou krijgen, dan zou ik gelukkig zijn. Deepak Chopra noemt dat een vorm van objectverwijzing. Je maakt je geluk afhankelijk van iets in je buitenwereld. Inmiddels leef in meer in een staat van zelfverwijzing. Ik heb mezelf afgestemd op de frequentie van hoop en liefde en creëer daarmee een buitenwereld die bij mij past. Toch is het wel belangrijk om in die staat van zelfverwijzing, waarin je dus je keuzes vanuit het (hogere) zelf maakt, je te realiseren dat een eenzijdige gerichtheid in de buitenwereld ook tot problemen in jezelf leidt. Je alleen maar richten op geld en macht of alleen maar op je gezin leidt vroeger of later tot onbalans. Carl van der Velde schrijft in zijn boek De tien stappen naar succes over de zeven g’s voor geluk en succes. Alle zeven zijn ze even belangrijk voor een staat van geluk en balans. Dit zijn ze:

Door naar De zeven gs voor geluk en balans