Iedereen heeft alles in zich

Universum, iedereen heeft alles in zich

Soms zeg ik in een van mijn coachgesprekken of trainingen wel eens dat iedereen de moordenaar in zich heeft. En soms schrikken mensen daarvan. Moordenaar? Ik? Nee, ik niet… En toch… Iedereen heeft alles in zich. Alleen hebben we vaak niet geleerd dat we alles mogen zijn. Het gevolg: We ontkennen delen van onszelf die we in onszelf veroordelen en gebruiken onze vinger om naar anderen te wijzen. En op die plek maakt de eenheid plaats voor afscheiding. Ineens is niet meer alles met alles verbonden.

Door naar Iedereen heeft alles in zich »


Vastgeroest

Vastgeroest

Ergens begin 21de eeuw studeerde ik af en het beste advies wat een van mijn docenten me kon geven was: “Kort je CV in”. Op dat moment kon ik al met groot gemak twee A4’tjes vullen met al mijn ervaringen, die varieerden van een vakantiebaantje in een groot warenhuis tot thuiszorgmedewerker en ergens tussendoor had ik ook nog in een AZC wat gedaan en schoongemaakt in het ziekenhuis. Ik zat in wat raden en besturen, deed vrijwilligerswerk en had voor de volledigheid ook nog een uitgebreide opsomming van al mijn hobby’s opgenomen. En dan heb ik het nog niet eens over mijn opleidingen gehad. Kortom: uit mijn CV bleek al hoe multifunctioneel ik was.

Door naar Vastgeroest »


De kracht van Focus

Focus, Waterkrachtcentrale

Heb je ooit wel eens een stuwdam gezien? Is het je ook opgevallen wat een geweldige hoeveelheid kracht er door het water ontstaat? Aan de ene kant zie je een meer, aan de andere kant de kracht die gebundeld water veroorzaakt. Het water in het meer is niets anders dan potentiële kracht. Pas als het water door de turbines wordt gebundeld ontstaat de kracht. Stel je nu eens voor wat er zou gebeuren als de dam het begeeft? Ook dan heeft het water kracht, maar die is dan niet gebundeld. Het resultaat is versnippering van de kracht. Door versnippering verlies je kracht.

Door naar De kracht van Focus »


Goede tijden, slechte tijden

Lachende vrouw

Goede en slechte dagen. Beide vallen ons ten deel. En hoewel het soms misschien lijkt alsof het je je gewoon overkomt door allerlei zaken waar je geen of weinig invloed op hebt, toch heb je wel degelijk de mogelijkheid om meer goede dagen te creëren. Je kunt er echt van alles aan doen om de voorwaarden te scheppen die ervoor zorgen dat je een goede en positievere dag creëert. Natuurlijk is het leven, ons leven, jouw leven een leven in een golfbeweging. Mooie gebeurtenissen en minder leuke gebeurtenissen wisselen elkaar af in een niet aflatend ritme. En ja natuurlijk voelen de goeie dagen beter in vergelijking met de minder goeie. Maar afgezien daarvan ligt het binnen ieders vermogen om stappen te zetten om de hoeveelheid stress in je leven te verminderen en de hoeveelheid geluk te vergroten. Met als resultaat dat al je dagen een beetje beter worden. :-)

Door naar Goede tijden, slechte tijden »


Gelieve niet meer te reageren

Goed zo!

"De meeste mensen luisteren niet om te begrijpen, maar om te reageren" deelde een vriendin op Facebook en ik voelde me direct ontzettend aangesproken. Want ja: dat ben ik ten voeten uit. En zij weet het. Het viel me nog mee dat ze me niet getagd had.

Valkuil

Ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat Facebook mijn grootste valkuil is als het aankomt op ontwijkend gedrag. Als het druk en hectisch is, heb ik nogal de neiging om me gewoon te verstoppen onder mijn dekbed. Omdat dat niet echt sociaal geaccepteerd is maak ik dan ook dankbaar gebruik van het alternatief: uitgebreid door mijn tijdlijn scrollen om te zien wie waar iets van vindt en vooral wat anderen daar weer van vinden. En omdat ik zelf ook altijd ergens wel wat van vind mag ik daar vervolgens weer graag op reageren.

Door naar Gelieve niet meer te reageren »


Mindfulness: Ik ben wie ik ben

Ik ben wie ik ben

Als jij voorbij je hart in je ziel kijkt, accepteer jij jezelf dan helemaal en onvoorwaardelijk? Ben jij wie je wilt zijn? Sta je iedere morgen vrolijk fluitend op omdat je weer blij met jezelf wakker bent geworden? Of sleep je jezelf uit bed, moe van de nacht die je niet de energie heeft gebracht die je wilde. En soms een beetje somber omdat er weer een dag voor je ligt? Is het beeld dat je van jezelf hebt een beeld dat je ondersteunt of een beeld dat je ondermijnt? Ben jij blij met je jezelf? Zorg je goed voor jezelf? Hou je van jezelf?

Door naar Mindfulness: Ik ben wie ik ben »


Wat geef jij je kind mee?

Wat geef jij je kind mee?

Meestal staan we er niet zo vaak bij stil. Maar soms zie ik mensen echt schrikken als ze zich bewust worden van wat zij als ouders hun kinderen meegeven. En misschien ben jij je daar ook nog niet zo bewust van. Kinderen nemen onbewust heel veel mee en over van hun ouders. Het is niet voor niets dat Stef Bos zingt, dat hij steeds meer op zijn vader gaat lijken. Naarmate je ouder wordt, komt dat besef vaak steeds meer in het bewustzijn. Datgene waar je je als kind altijd tegen hebt verzet doe je vaak zelf ook. Je werd geslagen door je vader en slaat, weliswaar zwaar tegen je zin, af en toe je eigen kind ook. Of je schreeuwt tegen je kind, terwijl je dat misschien niet wilt, maar je hebt even niets anders in je rugzak zitten.

Door naar Wat geef jij je kind mee? »


Internetloze dag

internetloze dag

Ineens ligt de hele wifi plat. Ik denk nog even dat het aan mijn telefoon ligt, die tenslotte al heel wat valpartijen heeft overleefd (inclusief eentje in een grote plas regen), maar door de oerkreet vanuit de woonkamer weet ik dat dit een Groot Probleem is. Zoon zit met verwilderde ogen op de bank naar de iPad te staren. Geen internet meer. Vanuit zijn thuiskantoor hoor ik man hartgrondig vloeken. Na wat beschuldigingen over en weer (wie heeft er op welk knopje gedrukt, wie is er het laatst in de meterkast geweest en is de rekening wel betaald?) doe ik wat elke vrouw in zo’n situatie zou doen: ik bel de helpdesk.

Door naar Internetloze dag »