Ademen, simpel maar lastig

Ademen Meditatie

Bewust ademen. Hoe simpel en tegelijkertijd soms zo lastig. Gewoon je adem volgen met heel je aandacht is een groot cadeau aan jezelf, maar met je opdringerige gedachten altijd in de buurt nog niet altijd zo simpel. En het is ook op een andere manier dubbel. Het in de mindfulness middel en doel tegelijk. Je adem volgen betekent dat je aandacht volledig is gericht op je ademhaling.  

Door naar Ademen, simpel maar lastig »


Angst nader bekeken

Angst, angstig

Ik heb onlangs gelezen dat 1 op de 5 mensen op enig moment in zijn of haar leven een angststoornis ontwikkelt. Ik schrok van het aantal. Het woord 'angst' roept vaak negatieve associaties op bij mensen. Zo ook bij mij, als ik bang ben, voel ik me niet fijn. Toch is angst wel degelijk een effectieve emotie. Want zonder angstgevoelens, heb je ook geen grenzen en zou je extreem gevaarlijke dingen kunnen doen. De angst die wij mensen over het algemeen ervaren, is dus toch soms effectief en het weerhoudt je om gevaarlijke dingen te doen. Zo weet je dat het niet handig is om je hand in het vuur te steken of je partner te bedriegen, uit angst dat hij je verlaat.

Door naar Angst nader bekeken »


Oefening: Gehechtheid loslaten

Meer informatie »


Mindfulness tegen depressie

Depressie, depressief

Uit een nieuw Brits onderzoek blijkt dat mindfulness een zeer effectieve manier is om depressie tegen te gaan. Mensen die een keer een depressie hebben gehad zijn gevoelig om opnieuw depressief te worden.  Zo’n zestig procent van de mensen die al een keer depressief is geweest wordt het een tweede keer. En zo’n negentig procent van de mensen die drie keer depressief is geweest wordt het een vierde keer. Maar er is zicht op verandering :-). De acht weekse mindfulness training blijkt het risico op terugval te verminderen. 

Door naar Mindfulness tegen depressie »


Iedereen heeft alles in zich

Universum, iedereen heeft alles in zich

Soms zeg ik in een van mijn coachgesprekken of trainingen wel eens dat iedereen de moordenaar in zich heeft. En soms schrikken mensen daarvan. Moordenaar? Ik? Nee, ik niet… En toch… Iedereen heeft alles in zich. Alleen hebben we vaak niet geleerd dat we alles mogen zijn. Het gevolg: We ontkennen delen van onszelf die we in onszelf veroordelen en gebruiken onze vinger om naar anderen te wijzen. En op die plek maakt de eenheid plaats voor afscheiding. Ineens is niet meer alles met alles verbonden.

Door naar Iedereen heeft alles in zich »


De kracht van Focus

Focus, Waterkrachtcentrale

Heb je ooit wel eens een stuwdam gezien? Is het je ook opgevallen wat een geweldige hoeveelheid kracht er door het water ontstaat? Aan de ene kant zie je een meer, aan de andere kant de kracht die gebundeld water veroorzaakt. Het water in het meer is niets anders dan potentiële kracht. Pas als het water door de turbines wordt gebundeld ontstaat de kracht. Stel je nu eens voor wat er zou gebeuren als de dam het begeeft? Ook dan heeft het water kracht, maar die is dan niet gebundeld. Het resultaat is versnippering van de kracht. Door versnippering verlies je kracht.

Door naar De kracht van Focus »


Goede tijden, slechte tijden

Lachende vrouw

Goede en slechte dagen. Beide vallen ons ten deel. En hoewel het soms misschien lijkt alsof het je je gewoon overkomt door allerlei zaken waar je geen of weinig invloed op hebt, toch heb je wel degelijk de mogelijkheid om meer goede dagen te creëren. Je kunt er echt van alles aan doen om de voorwaarden te scheppen die ervoor zorgen dat je een goede en positievere dag creëert. Natuurlijk is het leven, ons leven, jouw leven een leven in een golfbeweging. Mooie gebeurtenissen en minder leuke gebeurtenissen wisselen elkaar af in een niet aflatend ritme. En ja natuurlijk voelen de goeie dagen beter in vergelijking met de minder goeie. Maar afgezien daarvan ligt het binnen ieders vermogen om stappen te zetten om de hoeveelheid stress in je leven te verminderen en de hoeveelheid geluk te vergroten. Met als resultaat dat al je dagen een beetje beter worden. :-)

Door naar Goede tijden, slechte tijden »


Mindfulness: Ik ben wie ik ben

Ik ben wie ik ben

Als jij voorbij je hart in je ziel kijkt, accepteer jij jezelf dan helemaal en onvoorwaardelijk? Ben jij wie je wilt zijn? Sta je iedere morgen vrolijk fluitend op omdat je weer blij met jezelf wakker bent geworden? Of sleep je jezelf uit bed, moe van de nacht die je niet de energie heeft gebracht die je wilde. En soms een beetje somber omdat er weer een dag voor je ligt? Is het beeld dat je van jezelf hebt een beeld dat je ondersteunt of een beeld dat je ondermijnt? Ben jij blij met je jezelf? Zorg je goed voor jezelf? Hou je van jezelf?

Door naar Mindfulness: Ik ben wie ik ben »