Mindfulness: Hebben we wel een vrije wil?

Hebben we een vrije wil?

Geplaatst op maandag 20 september 2010 door Nelly de Jong

Om maar met de deur in huis te vallen. Het valt nog maar te bezien hoe vrij onze wil is. Had je me deze vraag 25 jaar geleden gesteld dan had ik op een zeer stellige toon geantwoord: Ja natuurlijk hebben we een vrije wil.

Handen en voeten

Tegenwoordig ben ik daar minder zeker en dus minder stellig over. Ik zie het dagelijks in mijn praktijk terug dat mensen heel vaak aangeven iets wel te willen en er soms ook wel voor kiezen, maar toch grote moeite hebben om dat in de dagelijkse hier en nu praktijk handen en voeten te geven.

Geregeerd door patronen

Ze worden als het ware geregeerd door hun patronen. Wat bedoel ik daar nu mee? Veel van de dingen die we als mens doen, zijn in de loop van de tijd zo geconditioneerd dat we ze onbewust, helemaal vanzelf en zonder er over na te denken doen. Denk bv. maar eens aan de eerste autorijles en hoe je daar en toen (ik in ieder geval wel) misschien wel dacht: Dit leer ik nooit. Toch is me dat gelukt en daar ben ik ook heel blij mee.

Bewust of onbewust?

Denk ik nu nog na over het autorijden? Nee volstrekt niet. Het gebeurt soms wel eens dat ik hele stukken gereden heb zonder dat ik daar ook maar enig bewustzijn over heb. Daar is op zich niks mis mee. Sterker nog als je ieder moment van de dag alles wat je doet bewust zou moeten doen, dan zou je knettergek worden van alle impulsen en beslissingen die je zou moeten nemen.

Regulerende functie

Dat automatiseren van dingen heeft op zich dus een goede en regulerende functie. Toch zit er wel een keerzijde aan. Heb je iets eenmaal geconditioneerd, dan kost het best veel moeite, tijd en aandacht om het weer af te leren. Veel mensen zeggen dan ook dat ze het moeilijk vinden. Persoonlijk denk ik dat het niet zo zeer moeilijk is, maar dat je er wel volhardingsvermogen en genoeg reden om te veranderen voor nodig hebt. Ik hoorde laatst de uitspraak: Discipline wordt uiteindelijk routine" en een andere: Alles wat je in de eerste zeven jaren van je leven hebt geleerd, daar heb je de rest van je leven voor nodig om weer af te leren. Heel toepasselijk.

Vrije wil = discipline

En dan wordt de vraag hoeveel discipline heb je als het gaat om het veranderen van dingen in je leven actueel. En dus zou je kunnen zeggen: Je vrije wil staat gelijk aan de hoeveelheid discipline die je op kunt brengen om dingen te veranderen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Communicatietechnieken: Kijken met je hersens
Mindfulness: Opruimen en stress verlagen »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness en meditatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Mindfulness: Hebben we wel een vrije wil?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.