Adem tellen en volgen

Meditatie je adem tellen

Je adem tellen en volgen is een snelle en gemakkelijk aan te leren manier van mediteren die je helpt om je te ontspannen. Een eenvoudige manier als je wilt leren mediteren is het volgen van de duur van je ademhaling. Als je deze oefening doen wilt, zoek dan een gemakkelijke en comfortabele houding aan. Liefst liggend. Op de grond, in je bed, op de bank. Dat doet er niet zoveel toe. Maar in ieder geval op een plek waar je niet gestoord zult worden. En doe vooral niet te veel je best. Het is niet de bedoeling dat je een grote inspanning moet leveren. Laat je ademhaling gewoon ademen. Je ademhaling weet als geen ander hoe ze ademen moet.

Door naar Adem tellen en volgen »


Ademen, simpel maar lastig

Ademen Meditatie

Bewust ademen. Hoe simpel en tegelijkertijd soms zo lastig. Gewoon je adem volgen met heel je aandacht is een groot cadeau aan jezelf, maar met je opdringerige gedachten altijd in de buurt nog niet altijd zo simpel. En het is ook op een andere manier dubbel. Het in de mindfulness middel en doel tegelijk. Je adem volgen betekent dat je aandacht volledig is gericht op je ademhaling.  

Door naar Ademen, simpel maar lastig »


Angst nader bekeken

Angst, angstig

Ik heb onlangs gelezen dat 1 op de 5 mensen op enig moment in zijn of haar leven een angststoornis ontwikkelt. Ik schrok van het aantal. Het woord 'angst' roept vaak negatieve associaties op bij mensen. Zo ook bij mij, als ik bang ben, voel ik me niet fijn. Toch is angst wel degelijk een effectieve emotie. Want zonder angstgevoelens, heb je ook geen grenzen en zou je extreem gevaarlijke dingen kunnen doen. De angst die wij mensen over het algemeen ervaren, is dus toch soms effectief en het weerhoudt je om gevaarlijke dingen te doen. Zo weet je dat het niet handig is om je hand in het vuur te steken of je partner te bedriegen, uit angst dat hij je verlaat.

Door naar Angst nader bekeken »


Kruiwagens, netwerken en vriendjespolitiek

Kruiwagens, netwerken en vriendjespolitiek

Ik groeide op in Oost-Groningen, destijds een bolwerk van communisten en socialisten die  zich hard maakten voor het arbeidersvolk. Hartstikke leuk vond ik dat als kind, want mijn meester kon vol vuur vertellen over alle keren dat gewone mensen onheus bejegend werden door Het Kapitaal (“En toen werd hij niet aangenomen, alleen maar omdat hij een hanenkam had en veiligheidsspelden door zijn lip!”) en bij sommige vriendinnetjes thuis was het net Villa Kakelbont, met een vegetarische moeder en een bebaarde stiefvader die protesteerden  tegen de rijke elite en hun kat Mao noemden. Van jongs af aan groeiden we allemaal op met de wetenschap dat de machthebbers, de rijken, de leiders en bazen de slechteriken waren, die elkaar hielpen aan lucratieve baantjes en invloedrijke posities. Wij, het gewone volk, waren de underdog.

Door naar Kruiwagens, netwerken en vriendjespolitiek »


Oefening: Gehechtheid loslaten

Meer informatie »


Lekker gek

Lekker gek

Jaren geleden had ik een baas in de categorie ‘lekker gek mens’. Je kent ze wel: rond de vijftig, kinderen net de deur uit, dure Jan Jansen-schoenen, lekker fleurige rok en een kek kort kapsel. Zo een die tijdens een vergadering roept dat je je hart moet volgen en dicht bij jezelf moet blijven. Eentje die in haar eeuwige verstrooidheid zonder erbij na te denken “Ja lieverd?” zegt als iemand haar wat vraagt terwijl ze druk bezig is.  Die voorstelt om raku te  gaan kleien of koeien knuffelen bij het volgende teamuitje. Zo’n vrouw waarvan ik zwoer dat ik er nooit eentje zou worden.

Door naar Lekker gek »


Omstandereffect

pinguins die niet naar elkaar kijken

Ik stond vandaag in de rij bij de supermarkt. Voor me stond een mevrouw van rond de vijftig, en daarvoor een verwarde man die een heel verhaal afstak in het Engels tegen een zenuwachtig kassameisje van een jaar of zestien. Hij vond het – en ik druk me hier maar even netjes uit – niet zo fijn dat er veel aandacht was voor Syriërs en niet voor mannen zoals hij. “Dat is dan drie vijfenzeventig,” zei ze strak voor zich uitkijkend. “Look at me, I’m talking to you!” zei de man, terwijl het arme meisje oogcontact maakte met de mevrouw en mij. “She doesn’t understand, it’s cool,” probeerde ik de boel wat te sussen. Vond hij niet fijn. Werd agressief. Waar ik me mee bemoeide. Hij praatte toch met haar? “What’s your name?” vroeg hij en reikte over de kassa naar het naambordje op haar borst. De mevrouw voor me keek me aan en ik haar. Terwijl drie volwassen kerels in de andere rij zich snel uit de voeten maakten gingen we de confrontatie aan.

Door naar Omstandereffect »


Mindfulness tegen depressie

Depressie, depressief

Uit een nieuw Brits onderzoek blijkt dat mindfulness een zeer effectieve manier is om depressie tegen te gaan. Mensen die een keer een depressie hebben gehad zijn gevoelig om opnieuw depressief te worden.  Zo’n zestig procent van de mensen die al een keer depressief is geweest wordt het een tweede keer. En zo’n negentig procent van de mensen die drie keer depressief is geweest wordt het een vierde keer. Maar er is zicht op verandering :-). De acht weekse mindfulness training blijkt het risico op terugval te verminderen. 

Door naar Mindfulness tegen depressie »