Emotieregulatie: Gevoel of emotie?

Herken je dat gevoel, dat je moe en gestrest bent en zomaar ineens ontvlamt? Dat je je in of na een drukke periode sneller 'geraakt' of geïrriteerd voelt? Of dat je als je bv. ongesteld moet worden overal zomaar boos of verdrietig om kan worden? Of: Out of the blue voel je je ineens heel emotioneel of geirriteerd? Of een van je geliefden zegt iets of doet iets waardoor het lijkt alsof zomaar de vlam in de pan slaat. Het zijn van die moment waarop je het idee hebt dat dat gevoel jou heeft, in plaats van jij het gevoel. Maar misschien heb jij daar zelf minder last van, maar is er in je omgeving iemand die daar 'last' van heeft. Het is in ieder geval handig om te begrijpen wat er gebeurt...

Door naar Emotieregulatie: Gevoel of emotie? »


Sorry zeggen? Stop ermee!

sorry zeggen

Stop ermee! Met sorry zeggen. Als je niet effectief bent geweest in je strategie doordat je je doel niet bereikte, wil dat niet zeggen dat je iets verkeerds hebt gedaan. Als je het beter gekund had dan had je het beter gedaan. Je hoeft je niet te verontschuldigen voor je onvermogen. Zelfs als je niet op tijd komt op een afspraak heeft sorry niet zoveel toegevoegde waarde. Wel kun je bv. iets aangeven in de trant van: Dat was niet zo handig of niet zo effectief van mij. Waarom? Lees maar mee.

Door naar Sorry zeggen? Stop ermee! »


Gewoon moe of burnout?

Burn-out of gewoon moe?

In een toestand van burn-out is je lichaam letterlijk 'opgebrand'. De energievoorraad is op, leeg. En meestal tank je ook niet meer bij of in ieder geval te weinig. Dat betekent dat je je moe voelt. Hondsmoe. En je weet al gedurende langere tijd dat je moe bent... Moe van te veel moeten, moe van de spanning, moe van het uitzichtloze. Allemaal zaken die als ze te lang duren je energievoorraad uitputten. Hoe zit dat nou met burn-out?

Door naar Gewoon moe of burnout? »


Loopbaanbegeleiding: Netwerken, hoe doe je dat?

Netwerken, relaties leggen

Netwerken werkt! Je weet wat je wilt, maar hoe scoor je die (droom)baan? Misschien weet je het, misschien ook niet. Maar veel vacatures komen nooit in de krant of andere media terecht. Zo'n zeventig procent van de vacatures wordt namelijk via via ingevuld. Daarom is netwerken een veel effectievere manier om aan werk te komen. Of het nu om offline of online netwerken gaat. Dus goed om je te realiseren dat er een andere en veel grotere vijver is om in te vissen.

Door naar Loopbaanbegeleiding: Netwerken, hoe doe je dat? »


Communicatie: Je baas de baas?

Je baas de baas

Heb jij ook zo’n baas, die je het gevoel geeft dat je zo ongeveer nergens voor deugt? Die in staat is om je zelfvertrouwen met een paar subtiele woorden terug te brengen naar -10? Hoewel alle emoties uiteindelijk op projectie berusten, is het soms best wel lastig om in dat soort situaties adequaat te reageren. Juist omdat die emoties op projectie berusten en je meestal als emoties spelen je niet in je beste doen bent. Toch hoef je je niet te voelen zoals je je voelt. Dit soort situaties hebben een boodschap voor je.

Door naar Communicatie: Je baas de baas? »


Ben jij een hoogsensitieve vrouw?

Dan ben ik op zoek naar jou! Ik heb jouw hulp nodig. Omdat ik in de praktijk heb geconstateerd dat een belangrijk deel van mijn vrouwelijke klanten hoogsensitief is, willen we daar graag verder onderzoek naar doen. Weten wat  hoogsensitiviteit is? Een stagiair die in het laatste jaar van haar opleiding Toegepaste Psychologie van de Hanzehogeschool in Groningen zit gaat specifiek voor de uitdagingen die deze doelgroep ervaart een training ontwikkelen. Omdat het een vrij grote doelgroep betreft hebben we vooreerst besloten de groep wat te verkleinen door een leeftijdsrestrictie. Het onderzoek zal zich daarom in eerste instantie richten op vrouwen tussen de (ongeveer) 18 en 35 jaar. 

Door naar Ben jij een hoogsensitieve vrouw? »


Communicatie: De oorzaak van alle problemen is "Ja, maar..." (Loesje)

Ja, maar...

Taal heeft een grote invloed op ons bestaan. We gebruiken haar onder andere om ons met andere mensen te verbinden en te communiceren. En niet te vergeten: Onze conditionering verloopt grotendeels via taal. Veel mensen denken in taal, anderen in beelden. Maar ook die beelden geven ze weer betekenis in de vorm van taal. Taal kan maken en taal kan breken. Taal kan verbinden en taal kan afstand veroorzaken. Maar altijd is taal belangrijk. Vooral als er dingen niet soepel lijken te gaan. 

Door naar Communicatie: De oorzaak van alle problemen is "Ja, maar..." (Loesje) »


Adem tellen en volgen

Meditatie je adem tellen

Je adem tellen en volgen is een snelle en gemakkelijk aan te leren manier van mediteren die je helpt om je te ontspannen. Een eenvoudige manier als je wilt leren mediteren is het volgen van de duur van je ademhaling. Als je deze oefening doen wilt, zoek dan een gemakkelijke en comfortabele houding aan. Liefst liggend. Op de grond, in je bed, op de bank. Dat doet er niet zoveel toe. Maar in ieder geval op een plek waar je niet gestoord zult worden. En doe vooral niet te veel je best. Het is niet de bedoeling dat je een grote inspanning moet leveren. Laat je ademhaling gewoon ademen. Je ademhaling weet als geen ander hoe ze ademen moet.

Door naar Adem tellen en volgen »