Relaties: Los je problemen op!

Uitdagingen, problemen oplossen

Geplaatst op maandag 19 juli 2010 door Nelly de Jong

Geen enkele partner zal altijd aan al je behoeften tegemoet kunnen komen. Al laten romantische films en boeken je anders geloven. Goede communicatie, vertrouwen en je problemen oplossen is cruciaal in iedere relatie.

Wacht niet

Uitdagingen in je relatie kun je gemakkelijker en sneller oplossen als je niet wacht met oplossen totdat het echt een probleem is. Zorg er daarom ook voor dat je altijd je antenne aan hebt staan. Effectieve en open communicatie is de basis om er voor te zorgen dat je niet op het punt in je relatie komt waarop je begint af te geven op de ander en de sfeer negatief wordt. In iedere relatie, maar zeker in liefdesrelaties moet je altijd bereid zijn te praten over onderwerpen als seks, kinderen en geld. Beter nog: bespreek deze onderwerpen voordat je in het huwelijksbootje stapt of op een andere manier een definitievere verbintenis aangaat.

Perfect in je onvolkomenheid

Hoewel je perfect bent in je onvolkomenheid, heeft het gegeven dat je net als ieder ander ook soms wat onhandig doet gevolgen voor je relatie. Die is ook niet perfect en juist daarom perfect. Je leven is bedoeld als leerschool en relaties zijn de beste leerschool die er is. De kunst is alleen niet te stappen in de valkuil van negativiteit.

Leef je verlangen

Wees je vooral bewust van je verlangen in plaats van je gemis. Richt ook je aandacht op het verlangen en geef de ander wat je wilt ontvangen. Als jij graag aandacht en liefde van je partner wilt en je geeft hem of haar verwijten als uitnodiging daartoe dan ben je niet effectief.

Niet de moeite waard

Helaas is het zo dat veel mensen hun  gemis leven in plaat van hun verlangen. Kijk daarom ook  eens goed naar wat jij daarin doet. Leef jij ook je gemis of leef je je verlangen? Oftewel: Vind je jezelf diep van binnen niet de moeite waard genoeg om te ontvangen waar je behoefte aan hebt? Als je dat zo is zal het lastig zijn voor je partner om aan je behoeften tegemoet te komen. Hoe ziet dat er uit? Je wilt bv. graag waardering van je partner, maar vindt jezelf eigenlijk niet de moeite waard. Als je waardering krijgt, wuif je hem weg omdat je bv. denkt dat de ander dat zegt maar het toch niet meent. Niet echt een uitnodiging voor je partner om dat te herhalen.

Basisvertrouwen

De meest succesvolle relaties stellen het basisvertrouwen in de relatie niet ter discussie. Ze vertrouwen elkaar en zijn trouw aan elkaar en ze doen wat nodig is om hun gedoe op te lossen. Daarbij richten ze hun aandacht op wat werkt en hoe ze hun problemen op kunnen lossen. Ze gaan er van uit dat wat er ook gebeurt zij een weg vinden om hun problemen op te lossen. 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Communicatie: Wensen of verwijten
Assertiviteit: Ik hou van mezelf?! »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Relaties: Los je problemen op!

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.