Relaties: Vertrouwen

Vertrouwen

Geplaatst op maandag 19 juli 2010 door Nelly de Jong

Vertrouwen is een essentieel ingrediënt in iedere relatie. En tegelijkertijd het meest kwetsbare. Meestal leer je als klein kind om andere mensen te vertrouwen. Het is dan veilig om te zeggen wat je denkt en voelt. Ben je opgegroeid in een dergelijk gezin dan geef je je vertrouwen meestal makkelijk aan andere mensen.

Ontbreken van vertrouwen

Anders wordt het als je in een gezin opgroeit waarin respect en vertrouwen niet zo gewoon zijn. Vertrouwen geven of op andere mensen vertrouwen is dan soms een lastig verhaal. Het ontbreken van vertrouwen in je vroege kinderjaren maakt het vaak moeilijk om zonder meer andere mensen te vertrouwen in toekomstige relaties. En dat heeft natuurlijk weer gevolgen voor het op een positieve manier kunnen onderhouden van je relaties.

Ontwikkelen van vertrouwen

Wanneer het geven of ontvangen in aan één van beide kanten problematisch is, dan zal dit ontwikkeld en gekoesterd moeten worden om een gezonde relatie te kunnen opbouwen.

Vertrouwen opbouwen

Wat kan helpen om vertrouwen op te bouwen is consistent en eerlijk zijn, open  en niet oordelend denken, inlevingsvermogen en aanpassingsvermogen. Het is dan essentieel dat je je afspraken nakomt en belt als het later wordt. Hou je jaloezie voor je en neem jouw deel van de verantwoordelijkheid om een sfeer van vertrouwen op te bouwen. Zonder vertrouwen wordt opbouwende communicatie onmogelijk met als gevolg dat je relatie daar onder leidt.

Volledig vertrouwen

De ander volledig vertrouwen is een van de lastigste dingen om te bereiken in je relatie omdat het het inbrengen van je kwetsbaarheid betekent en je daarmee het risico loopt ' bezeerd'  te worden. Het onder ogen zien van je pijn en van daar uit verantwoordelijkheid nemen voor jouw pijn is een van de lastigste dingen in een relatie.

De les leren

Het dubbele hier in is namelijk dat de ander jou in principe geen pijn kan doen. Hij of zij laat jou alleen maar in de spiegel kijken naar waar jij in jouw leven geen verantwoordelijkheid voor neemt. Die les is voor je ego en gevoel soms zeer pijnlijk. Toch is het precies dat wat een relatie je brengt. Je komt er meer over jezelf door te weten, waardoor je uiteindelijk steeds beter je eigen handleiding leert kennen en je emoties reguleren.

Vertrouwen zorgt voor stabiliteit

Ook is het juist vertrouwen dat uiteindelijk voor stabiliteit zorgt in je relatie(s). Het is de basis waarmee je elkaar toestaat open te zijn en er van uitgaat dat je op elkaar kunt bouwen. Is dat vertrouwen in de relatie aanwezig, dan lukt het vrijwel altijd om uitdagingen, problemen en obstakels te overwinnen.

Je relatie een oppepper geven?

Wil je beter contact, communicatie en meer begrip voor elkaar in je relatie? Meld je dan nu aan voor de relatietraining Liever voor elkaar.
De trainingen worden gehouden op het Zuidvliet 292 A in Leeuwarden, Friesland
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Relaties: Los je problemen op!
Assertiviteit: Ik hou van mezelf?! »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 7.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Nelly op zondag 8 april 2012 om 12:51
Dat is een mooie omschrijving van vertrouwen Sander. Voor mij betekent het ook iets heel simpels als afspraak is afspraak. En het geloof dat die afspraak ook nagekomen zal worden. Geloof ik dat je doet wat je zegt en dat je zegt wat je doet.

Nelly op zondag 8 april 2012 om 12:50
Dat is een mooie omschrijving van vertrouwen Sander. Voor mij betekent het ook iets heel simpels als afspraak is afspraak. En het geloof dat die afspraak ook nagekomen zal worden. Geloof ik dat je doet wat je zegt en dat je zegt wat je doet.

Sander op zondag 8 april 2012 om 12:42
Wat is vertrouwen? Is vertrouwen je ruggelings achterover laten vallen in een groep mensen?
Is vertrouwen geblinddoekt achter het stuur van je auto kruipen? Is vertrouwen alle verkeersborden weghalen en het verkeer zichzelf laten regelen? Is vertrouwen iemand de andere wang toekeren?
Is vertrouwen de intimiteit met wat er is? Is vertrouwen nergens spijt van hebben? Ik denk dat vertrouwen is verbonden met overgave. Voor mij betekent vertrouwen: overgave. De woorden benoemen iets dat eigenlijk niet benoemd kan worden.

Reageer op Relaties: Vertrouwen

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.