Assertiviteit: Ik hou van mezelf?!

Ik hou van mij

Geplaatst op woensdag 7 juli 2010 door Nelly de Jong

Een belangrijk onderdeel om je goed bij en in jezelf te voelen en gelukkig met jezelf te zijn schuilt in het accepteren dat je bent wie je bent. Je bent wie je bent met al je geweldige dingen, maar ook met al je mitsen en maren. Al die verschillende kanten van jezelf die samen dat ene grotere geheel vormen.

Acceptatie

Vaak is het makkelijker je goede kanten te zien en te accepteren, maar de mindere kanten is vaak een stuk lastiger. Op je boosheid, verlegenheid, verdriet en angst ben je vaak minder trots. Of je vindt dat je je niet zo mag of hoort te voelen, terwijl je dat wel zo voelt. Misschien deed je een keer minder slim of minder handig. Of misschien deed je het fantastisch. Daar had je misschien minder moeite mee.

Afkeuring

Veel in de ervaring van je minder goed voelen, draait om de afkeuring die je van en voor jezelf voelt. Het meestal negatieve oordeel dat je op jezelf hebt. De dingen waar je je misschien wel voor schaamt. Een belangrijk deel van de problemen die je in het hier en nu ervaart hebben te maken met het oordeel dat je op jezelf hebt. Wanneer je dat oordeel op jezelf los laat en jezelf accepteert zoals je bent zien de dingen er ineens anders uit. Dan ben je gewoon een heel mens met mooie dingen en met dingen die je misschien nog te leren hebt.

Leren van jezelf te houden

Jezelf accepteren en van jezelf houden doe je onder meer door het besluit te nemen van jezelf te gaan houden en jezelf te gaan accepteren. Je hoeft het nu nog niet zo te voelen, dat komt vanzelf wel, want energie heeft de neiging aandacht te volgen. Wanneer je besluit van jezelf te houden kun je werken aan het versterken van dat gevoel door een passende affirmatie te gebruiken, bv.

Ik houd van mezelf en ik accepteer mezelf precies zoals ik ben

Zeg deze zin zo vaak je wilt tegen jezelf en wordt je maar eens bewust van de gedachten en het gevoel dat dit bij je oproept.

Hoe vaker hoe beter

Bij affirmaties is het net zo als de manier waarop je jezelf eerder hebt geconditioneerd: Hoe vaker je het tegen jezelf zegt, hoe sterker je het gaat geloven en hoe meer je er van overtuigd raakt. Dat is ook precies de manier waarop  je negatief over jezelf bent gaan denken.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?

Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn 57 pagina’s tellende gratis e-book aan!

   Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Relaties: Los je problemen op!
Relaties: Verwachtingen »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Assertiviteit: Ik hou van mezelf?!

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.