Relaties: Lief zijn voor elkaar

Lief zijn voor elkaar

Geplaatst op woensdag 20 juni 2018 door Nelly de Jong

Lief zijn voor elkaar lijkt naarmate stellen langer bij elkaar zijn niet meer voor iedereen vanzelfsprekend. Als de verliefdheid over is en je elkaar inmiddels al wat langer kent, dan bestaat de kans dat je inmiddels van je roze wolk bent af gestuiterd. En dat blijkt dat hij of zij ook kanten heeft die je eerst niet zag. Of die je eerst wel leuk of grappig vond, maar die je  nu langzamerhand gaan irriteren. Zijn introvertheid vond je toen je hem leerde kennen wel mooi, want hij was zo heerlijk rustig en geduldig. En dat voelde toen heel veilig en stabiel. Maar nu moet je ieder woord uit hem trekken en vind je dat soms ontzettend vervelend. Of zij vond eerst alles leuk wat je deed, maar het lijkt nu wel alsof ze geen enkel eigen initiatief neemt en alleen maar wil wat jij wil. GRRRR.

Irritatie

En dan beginnen de ‘problemen’. Want je begint je te irriteren. En vanuit je irritatie zeg je soms wat minder gezellige dingen tegen je partner. Wat weer tot gevolg heeft dat die ander zich wat minder gezien en gehoord voelt en zich nog meer terug gaat trekken. Of juist ook geïrriteerd en boos gaat reageren. En langzamerhand stap je in een onzichtbaar maar o zo aanwezig patroon. Het patroon dat je als kind met een of beide ouders had en waar pijnpunten in zaten. Want die herhaal je met en projecteer je op je partner. Net zolang tot je je bewust wordt van de problemen die dat met zich brengt en je bereid bent dieper te kijken.

Hard werken

Na een paar jaar is je relatie gewoon hard werken en vraag je je soms af of je nog wel zo gelukkig met hem of haar bent. Af en toe droom je van de tijd dat je verliefd was en vraag je je af of je dat gevoel ooit nog zult ervaren… Toch kan dat wel. Er zijn een paar belangrijke sleutels om je relatie goed te houden.

Hoe geduldig ben ik?

Wat kun je doen?

1. Wees geduldig

Geduld is zoals je vast wel eens hebt gehoord een schone zaak. Haast je daarom om te luisteren en sta stil voordat je wilt spreken of kwaad wordt. Realiseer je dat je boosheid van jou is en de ander misschien wel de lucifer is maar het bosje hout zit in jou. Jij hebt daar in ieder geval ook nog iets te doen.

2. Blijf positief en constructief in je communicatie

Zeg niets negatiefs tegen je partner. Als je merkt dat je iets negatiefs wilt zeggen, kies er dan voor om je mond te houden. Hoe moeilijk ook, de impact van negatieve kritische woorden is zeer groot. Tegenover één onaardige opmerking moet je al vier aardige dingen zeggen om de boel weer in evenwicht te brengen. En de meeste mensen zijn daar nou juist weer niet zo goed in. 

3.Breng vriendelijkheid in

Liefde is vriendelijk. Laat je liefde dagelijks zien in een vriendelijk gebaar naar je partner. Maak bewust contact als je naar je werk gaat, op staat of gaat slapen en dergelijke. Laat het geen vanzelfsprekendheid zijn. Het is niet vanzelfsprekend dat je partner bij je is. Dat is iedere dag opnieuw een keuze.

4. Wees onzelfzuchtig

Alles waar je tijd, moeite en geld in steekt wordt steeds groter en belangrijker. Betrokken zijn en blijven bij iets waar je niet in investeert is lastig. Koop of doe regelmatig iets voor je partner waarmee je zegt: Ik heb vandaag aan je gedacht.

Mijn compassie kent geen grenzen. Mijn vriendelijkheid heeft geen vijanden

5. Liefde is attent

Neem regelmatig spontaan contact op met je partner met geen enkel ander doel dan hem of haar te vragen hoe het gaat en of je wat voor hem of haar kunt doen. Zomaar even bellen of appen om te laten weten dat je aan de ander denkt hoort bij de lieve gebaren die maken dat de ander zich gezien en geliefd voelt. Verwacht daar trouwens niet iets in terug, want verwachtingen zijn de snelweg naar de hel. Als iets niet uit liefde is gegeven, dan is het niet echt gegeven. 

6. Wees beleefd en gebruik geen grof taalgebruik.

Grof taalgebruik kan leiden tot en is vaak een vorm van geestelijke mishandeling. Scheld daarom niet en schreeuw ook niet tegen elkaar. Als je last hebt van boosheid in jezelf, onderzoek die dan en kijk wat de boosheid je vertellen wil. Welke behoefte wordt daar niet ingevuld en op welke manier kun je dat aan jezelf geven? Als je je boosheid niet in de hand hebt, richt haar dan in ieder geval op iets anders dan je partner. Koop een boxbal, ga hardlopen of doe iets anders met de overtollige energie. Je huis of je auto poetsen is ook handig. Dan heb je in ieder geval aan het eind van je boze bui een schoon huis of een schone auto.

7. Wat kan er beter?

Vraag je partner eens om drie dingen te noemen waar hij of zij zich ongemakkelijk bij voelt en waar hij of zij zich aan ergert als jullie samen zijn. Verdedig je niet en val je partner niet aan. Het gaat er nu alleen om wat hij of zij ervaart. Ga vervolgens aan de slag met wat je partner heeft genoemd. Een andere vraag die je elkaar kunt stellen is: Welk cijfer geef jij onze relatie? Waarom is het dat cijfer? En wat kunnen we doen om het 1 of 2 punten hoger te laten worden?

8. Stop met je te ergeren

Erger je niet aan je partner, maar ruim juist tijd voor hem of haar in. Op welke gebieden moet je meer tijd inruimen? Realiseer je dat als je van je partner houdt en je je ergert dat je kostbare tijd verliest in vaak onbenullige en onbelangrijke dingen. Als de ander bij je weg gaat omdat jij je steeds overal aan ergert, dan zul je gegarandeerd spijt krijgen. We zijn nu eenmaal wie we zijn en hebben niet alleen positieve eigenschappen. Je hebt zelf ook dingen die voor de ander lastig zijn.

9. Kijk naar de boodschap van je boosheid

Wanneer was je voor het laatst overdreven boos? Wat was de echte reden van je boosheid? Wat heb je daar te doen? Lees meer over boosheid in het artikel: Boosheid de baas

Man en vrouw die elkaar negeren

10. Geloof het beste

Maak een lijst met positieve dingen van je partner. Laat het goed tot je doordringen dat je dankbaar mag zijn voor die positieve dingen. Bedank je partner er regelmatig voor want uiteindelijk is niets vanzelfsprekend...

In het artikel Basisregels voor een liefdevolle relatie lees je meer over hoe je een goed fundament legt in je relatie.

Basisregels voor een liefdevolle relatie

Gratis E-book Verbindende Communicatie

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Verbindende Communicatie

Gratis Ebook Verbindende communicatie 

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Behoefte aan relatiecoaching?

Maak je je zorgen over je relatie? Geeft je relatie je onvoldoende bevrediging? Denk je wel eens over scheiden of ben je bang dat je partner scheiden wil? Meld je dan nu aan voor relatiecoaching of de training Liever Voor Elkaar in Leeuwarden, Friesland.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Assertiviteit: Bewust bouwen aan zelfvertrouwen
Trage schildklier zonder dat je het weet: Symptomen en wat je eraan kan doen »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Relaties: Lief zijn voor elkaar

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.