Relaties: Verwachtingen

Hoop en wanhoop

Geplaatst op vrijdag 28 mei 2010 door Nelly de Jong

Moet je nou wel of geen verwachtingen hebben? Eigenlijk maakt het niet uit of je vindt dat je ze wel of geen verwachtingen moet hebben. De praktijk laat je vaak genoeg zien dat je wel verwachtingen hebt. Wat gebeurt er als je verwachtingen hebt? En vooral wat gebeurt er als je onbewust verwachtingen hebt?

Allerlei soorten verwachtingen

Hoe vaak gebeurt het je niet dat je je teleurgesteld of misschien verongelijkt of verdrietig voelt omdat de ander niet doet of niet reageert zoals jij graag gewild had? Het gebeurt ons allemaal in meer of mindere mate dat we verwachtingen hebben. Hoge, normale, lage of idiote verwachtingen. Het maakt niet uit. Je mag en zult bij tijd en wijle verwachtingenhebben.

Verantwoordelijk voor je verwachtingen

Wat daar wel belangrijk bij is, is dat je je realiseert dat jij verantwoordelijk bent voor jouw verwachtingen. En dat de ander niet perse aan jouw verwachtingen hoeft te voldoen. Want jij kijkt door jouw bril naar jouw werkelijkheid en de ander kijkt door zijn of haar bril naar zijn of haar eigen werkelijkheid. En daar kunnen best verschillen tussen zitten.

Projectie of overdracht bij verwachtingen

Het komt best vaak voor dat verwachtingen te maken hebben met 'projectie of overdracht'. Je weerkaatst bewust of onbewust wat jij denkt en voelt op de ander, in plaats van dat je de ander accepteert zoals die is. Als je de ander kunt laten zijn wie hij of zij is, zul je minder moeite hebben om jezelf ook te accepteren zoals je bent en omgekeerd. Hoe hoger je verwachtingen zijn en hoe meer je vast houdt aan die verwachtingen, des meer heb je waarschijnlijk nog aan zelfontdekking en aan zelfwaardering te doen.

Je goed voelen bij je verwachtingen

Want als je jezelf accepteert zoals je bent en volmondig kunt zeggen dat je van jezelf houdt, dan zul je veel minder moeite hebben met het gegeven dat een ander er andere ideeën op nahoudt en er voor kiest om niet aan jouw verwachtingen te voldoen. Je hebt het dan niet nodig dat de ander er voor jou voor zorgt dat jij je goed voelt. Daar zorg je dan zelf wel voor. Het raakt je dan ook niet of minder.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Assertiviteit: Ik hou van mezelf?!
Communicatiestijlen: Communicatiestijlen en conflicten »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Relaties: Verwachtingen

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.