Lekker gek

Lekker gek

Jaren geleden had ik een baas in de categorie ‘lekker gek mens’. Je kent ze wel: rond de vijftig, kinderen net de deur uit, dure Jan Jansen-schoenen, lekker fleurige rok en een kek kort kapsel. Zo een die tijdens een vergadering roept dat je je hart moet volgen en dicht bij jezelf moet blijven. Eentje die in haar eeuwige verstrooidheid zonder erbij na te denken “Ja lieverd?” zegt als iemand haar wat vraagt terwijl ze druk bezig is.  Die voorstelt om raku te  gaan kleien of koeien knuffelen bij het volgende teamuitje. Zo’n vrouw waarvan ik zwoer dat ik er nooit eentje zou worden.

Door naar Lekker gek »


Wat voor mindset heb jij?

Wat voor mindset heb jij?

Wist je dat je al heel vroeg kunt vaststellen of mensen, lees in dit geval kinderen succesvol zullen zijn of niet? Je hebt vast al wel eens ergens op mijn website of in een van mijn e-books gelezen wat het effect van overtuigingen is. Overtuigingen zijn aannames die je ergens in je leven bent gaan geloven. Er was ergens een gebeurtenis en die leverde een bepaald positief of negatief gevoel op. Dat herhaalde zich misschien nog een of meerdere keren en voilà, je wist dat het zo werkte.

Door naar Wat voor mindset heb jij? »


Omstandereffect

pinguins die niet naar elkaar kijken

Ik stond vandaag in de rij bij de supermarkt. Voor me stond een mevrouw van rond de vijftig, en daarvoor een verwarde man die een heel verhaal afstak in het Engels tegen een zenuwachtig kassameisje van een jaar of zestien. Hij vond het – en ik druk me hier maar even netjes uit – niet zo fijn dat er veel aandacht was voor Syriërs en niet voor mannen zoals hij. “Dat is dan drie vijfenzeventig,” zei ze strak voor zich uitkijkend. “Look at me, I’m talking to you!” zei de man, terwijl het arme meisje oogcontact maakte met de mevrouw en mij. “She doesn’t understand, it’s cool,” probeerde ik de boel wat te sussen. Vond hij niet fijn. Werd agressief. Waar ik me mee bemoeide. Hij praatte toch met haar? “What’s your name?” vroeg hij en reikte over de kassa naar het naambordje op haar borst. De mevrouw voor me keek me aan en ik haar. Terwijl drie volwassen kerels in de andere rij zich snel uit de voeten maakten gingen we de confrontatie aan.

Door naar Omstandereffect »


Mindfulness tegen depressie

Depressie, depressief

Uit een nieuw Brits onderzoek blijkt dat mindfulness een zeer effectieve manier is om depressie tegen te gaan. Mensen die een keer een depressie hebben gehad zijn gevoelig om opnieuw depressief te worden.  Zo’n zestig procent van de mensen die al een keer depressief is geweest wordt het een tweede keer. En zo’n negentig procent van de mensen die drie keer depressief is geweest wordt het een vierde keer. Maar er is zicht op verandering :-). De acht weekse mindfulness training blijkt het risico op terugval te verminderen. 

Door naar Mindfulness tegen depressie »


Iedereen heeft alles in zich

Universum, iedereen heeft alles in zich

Soms zeg ik in een van mijn coachgesprekken of trainingen wel eens dat iedereen de moordenaar in zich heeft. En soms schrikken mensen daarvan. Moordenaar? Ik? Nee, ik niet… En toch… Iedereen heeft alles in zich. Alleen hebben we vaak niet geleerd dat we alles mogen zijn. Het gevolg: We ontkennen delen van onszelf die we in onszelf veroordelen en gebruiken onze vinger om naar anderen te wijzen. En op die plek maakt de eenheid plaats voor afscheiding. Ineens is niet meer alles met alles verbonden.

Door naar Iedereen heeft alles in zich »


Vastgeroest

Vastgeroest

Ergens begin 21de eeuw studeerde ik af en het beste advies wat een van mijn docenten me kon geven was: “Kort je CV in”. Op dat moment kon ik al met groot gemak twee A4’tjes vullen met al mijn ervaringen, die varieerden van een vakantiebaantje in een groot warenhuis tot thuiszorgmedewerker en ergens tussendoor had ik ook nog in een AZC wat gedaan en schoongemaakt in het ziekenhuis. Ik zat in wat raden en besturen, deed vrijwilligerswerk en had voor de volledigheid ook nog een uitgebreide opsomming van al mijn hobby’s opgenomen. En dan heb ik het nog niet eens over mijn opleidingen gehad. Kortom: uit mijn CV bleek al hoe multifunctioneel ik was.

Door naar Vastgeroest »


De kracht van Focus

Focus, Waterkrachtcentrale

Heb je ooit wel eens een stuwdam gezien? Is het je ook opgevallen wat een geweldige hoeveelheid kracht er door het water ontstaat? Aan de ene kant zie je een meer, aan de andere kant de kracht die gebundeld water veroorzaakt. Het water in het meer is niets anders dan potentiële kracht. Pas als het water door de turbines wordt gebundeld ontstaat de kracht. Stel je nu eens voor wat er zou gebeuren als de dam het begeeft? Ook dan heeft het water kracht, maar die is dan niet gebundeld. Het resultaat is versnippering van de kracht. Door versnippering verlies je kracht.

Door naar De kracht van Focus »


Goede tijden, slechte tijden

Lachende vrouw

Goede en slechte dagen. Beide vallen ons ten deel. En hoewel het soms misschien lijkt alsof het je je gewoon overkomt door allerlei zaken waar je geen of weinig invloed op hebt, toch heb je wel degelijk de mogelijkheid om meer goede dagen te creëren. Je kunt er echt van alles aan doen om de voorwaarden te scheppen die ervoor zorgen dat je een goede en positievere dag creëert. Natuurlijk is het leven, ons leven, jouw leven een leven in een golfbeweging. Mooie gebeurtenissen en minder leuke gebeurtenissen wisselen elkaar af in een niet aflatend ritme. En ja natuurlijk voelen de goeie dagen beter in vergelijking met de minder goeie. Maar afgezien daarvan ligt het binnen ieders vermogen om stappen te zetten om de hoeveelheid stress in je leven te verminderen en de hoeveelheid geluk te vergroten. Met als resultaat dat al je dagen een beetje beter worden. :-)

Door naar Goede tijden, slechte tijden »