Communicatie: De invloed van taal

Welke betekenis geef jij daaraan?

Geplaatst op zondag 28 maart 2010 door Nelly de Jong

Onze taal inspireert of deprimeert tot op zekere hoogte. Helpt je voor- of achteruit. Sommige mensen kunnen je heel direct raken door de manier waarop ze spreken of schrijven. Hun woorden zetten je in beweging en raken je emotioneel. Meestal realiseer je je niet hoe vaak je jezelf emotioneel raakt. Door de woorden die je gebruikt creëer je continu actie of passiviteit. 

Proberen  

Wat betekent bv. het woord proberen in jouw zenuwstelsel? Voor de meeste mensen betekent proberen moeite doen zonder resultaten te krijgen. Toch wil je niet weten hoeveel mensen (onbewust) zeggen dat ze iets gaan proberen als ze iets nieuws doen. Door dat op die manier te zeggen conditioneren ze zichzelf  al op een mogelijke mislukking.

Geloofwaardig

Het doet ook wat met de ontvangende partij. Wie geloof je meer? Degene die zegt dat hij gaat proberen 10 kilo af te vallen of degene die zegt dat hij over een half jaar tien kilo kwijt is.

Ander gevoel

Let ook eens op het volgende verschil: Wat Marieke zei was inaccuraat of Marieke  loog. Voel je hoe anders dat voelt? Het vervangen van een woordje levert verschil in (de intensiteit van het) gevoel op. Als je teveel eet is er dan verschil als je zegt: ”Ik had een vreetbui” of je zegt: “Ik heb deze keer wat teveel gegeten”? Voelt: “Ik heb weer gefaald.” anders dan: “Ik heb mezelf in de verkeerde staat gebracht en verkeerde acties ondernomen. Ik ga dat nu veranderen.”?

Betekenis geven

Eén woord kan er al voor zorgen dat je een heel andere betekenis aan de situatie geeft. Eén woord kan het gevoel intensiveren of verminderen. Als je het over eten hebt, dan ontstaan sommige triggers door wat je tegen jezelf zegt. Wat zeg je tegen jezelf als het je niet lukt om vol te houden? Hoort proberen daar misschien bij? Is het: “Ik zal dit dieet proberen? Ik zal deze training proberen en zie wel wat er gebeurt?”

Beste resultaat

Als je probeert, zul je energie en moeite gebruiken en verliezen. Zeer waarschijnlijk zul je niet de gewenste resultaten halen. Gooi het woord proberen daarom weg uit je woordenboek!!! Doe het of doe het niet! Kom in actie en maak dingen waar door vandaag nog de beslissing te nemen dat je voor het beste resultaat de aangereikte dingen ook toe gaat passen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Gezondheid-Energie: Hou je energie op peil
Effectiviteit: Liever effectiever »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer communicatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Communicatie: De invloed van taal

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.