Gezondheid-Energie: Hou je energie op peil

Energie

Geplaatst op zondag 28 maart 2010 door Nelly de Jong

Herinner je je nog die keer dat je de perfecte baan kreeg of de perfecte partner vond? Weet je nog hoe uitgelaten je je voelde? Dat je je in de zevende hemel voelde en je iedere dag niet kon wachten wat je allemaal te wachten stond. Je kon wel van de lucht leven zoveel energie had je. En daar hoefde je in feite helemaal niets voor te doen. Die energie die was er gewoon.

Serotonine, endorfine en adrenaline

Je lichaam produceert allerlei stoffen (serotonine, endorfine, adrenaline, etc.) die je dat gevoel en bakken energie geven. Die stofjes geven signalen aan je hersenen, wat er voor zorgt dat je je beter kunt concentreren, je aandacht kunt richten en je je daarnaast energiek en gelukkig voelt. Dat gevoel wil je altijd wel houden. Alleen lukt dat meestal niet en plotseling voel je je moe, snel afgeleid en is de passie verdwenen. Hoe krijg je dat fijne gevoel weer terug?

Chronisch moe

Stel je het voorbeeld van je ideale baan voor. Je werk stimuleert je en je maakt langere dagen dan gebruikelijk. Daar moet je dan weliswaar wel weer wat voor opgeven. Bijvoorbeeld een uurtje minder slaap, want je hebt toch bakken energie. En ook je eten wordt wat minder gezond. Bewegen komt er ook niet alle keren meer van. Je maakt jezelf wijs dat het maar voor een paar weken is. Jaja. Die paar weken worden een paar maanden en misschien wel een paar jaar. Tot je bij het gaatje komt. In het begin voel je je alleen ’s middags maar een beetje moe en wijdt je dat aan een nacht slecht slapen. Uiteindelijk raak je chronisch moe en ben je niet meer in staat te doen wat je doen moet.

Hoe krijg je je energie weer terug?

Houd een dagboek bij

Noteer hoeveel uur je werkt, slaapt, beweegt, eet en bezig bent met het huishouden, etc.

Zorg voor voldoende slaap

De meeste mensen hebben minimaal acht uur slaap ononderbroken slaap nodig. Een dutje tussendoor kan daar nooit voor in de plaats komen. Ga dus op tijd naar bed. Ook als je favoriete programma dan net op tv is. Tv kijken vlak voor het slapen gaan kan je hersens te actief maken, waardoor je uiteindelijk slecht kunt inslapen.

Beweeg

Als je een stressvolle baan hebt, kan het zijn dat je de beweging uit je menu geschrapt hebt of als je eerder ook niet aan sport deed, zal dit zeker niet het moment zijn waarop je dit overweegt. Waarschijnlijk denk je bij jezelf: Hoe kan ik in vredesnaam tijd vinden om te sporten met alles wat er gebeuren moet? Toch kun je het je niet veroorloven om niet te sporten. Wil je het meeste profijt hebben van beweging, dan moet het je complete aandacht en concentratie vragen. Beweging zorgt er voor dat je endorfine aanmaakt waardoor je je goed gaat voelen en je je ontspant. Maak tijd om regelmatig te bewegen. Minstens drie keer per week een uur op een aerobe manier.

Reguleer de inname van koolhydraten

Wist je dat wat je bij je lunch naar binnen werkt een goede voorspeller is van hoe moe je je ’s midddags zult voelen? Sommige voedingsmiddelen zijn extreem slaapverwekkend terwijl andere je de hele dag actief houden. Voedingsmiddelen die onmiddellijk suiker in het bloed afgeven zijn het meest slaapverwekkend en vooral als het er veel zijn. Je kunt dan denken aan: brood, gezouten snacks, crackers, aardappelen en alles waar suiker in zit, zoals snoep en koek en frisdrank. Betekent dat dat je al deze middelen moet vermijden? Nee dat hoeft niet, wel is het wijs je inname te beperken. Als je een broodje tussen de middag neemt, neem dan geen aardappelsalade en nog eens een mars als toetje. Kies je lunch zorgvuldig en neem in de namiddag liever een handje nootjes of wat fruit.

Zorg goed voor jezelf

En ten slotte: zorg goed voor jezelf! Mocht je hulp nodig hebben bij het goed voor jezelf leren zorgen, dan is de training Liever Energieker een uitstekend hulpmiddel om je te leren hoe je je steeds beter en gezonder kunt gaan voelen.

Liever Energieker?

Kun je ook wel wat meer energie gebruiken of wil je blijvend afvallen? Meld je dan nu aan voor de training Liever Energieker!

Liever Energieker  

 

 

 

 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Relaties: Oefening in vergeven
Communicatie: De invloed van taal »

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Gezondheid


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Gezondheid-Energie: Hou je energie op peil

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.